Ντανιέλε Ντε Ρόσι: Το αντίο ενός μονομάχου

Metrosport Team10 Ιανουαρίου 2020

Επιμέλεια: Γιώργος Τσαρουχάς

Ο Ντανιέλε Ντε Ρόσι αποφάσισε να κρεμάσει τα παπούτσια του και το Metrosport.gr αποχαιρετά τον Ιταλό μέσο με τον τρόπο που του αρμόζει.

Η προσωπικότητα ενός μαχητή των γηπέδων

Την Δευτέρα 6 Ιανουαρίου, ο Ντανιέλε Ντε Ρόσι ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την Μπόκα Τζούνιορς και την απόσυρση του, σε ηλικία 36 ετών, από την ενεργό δράση. Από τότε και έκτοτε το ποδόσφαιρο είναι πιο φτωχό καθώς έχασε έναν απο τους πιο πιστούς “μαχητές” του. 

Ο Ιταλός καπιτάνο έχει αφήσει για τα καλά το στίγμα του στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Δεν είναι οι τίτλοι ή οι προσωπικές διακρίσεις που τον έκαναν ευρέως γνωστό. Είναι το αστείρευτο πάθος με το οποίο αγωνιζόταν σε κάθε ματς, η αγάπη του για το ίδιο το άθλημα και ο... έρωτας του με την Ρόμα. Διακρίθηκε, αγαπήθηκε και εκτιμήθηκε όσο λίγοι γιατί άφηνε και την ψυχή του στους αγωνιστικούς χώρους. Διεκδικούσε κάθε μπαλιά σαν να είναι η τελευταία της ζωής του. Έπεφτε σαν μαχόμενος ταύρος σε κάθε μονομαχία, σε κάθε τάκλιν. Ο πρώτος του ποδοσφαιρικός κανόνας ήταν ότι πάντα «περνάει ή ο παίκτης ή η μπάλα. Ποτέ και οι δύο!». Ένας ξεχωριστής αθλητής. Ένας πραγματικός πολεμιστής. Έδωσε πολλά στο ποδόσφαιρο και το ποδόσφαιρο του χάρισε τις καλύτερες στιγμές της ζωής του, όπως πολλές φορές ο ίδιος έχει δηλώσει.

Ο πιστός στρατιώτης της Ρόμα

Η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική καψούρα του Ντε Ρόσι ήταν και εξακολουθεί να είναι η Ρόμα. Είναι η ομάδα που τον ανέδειξε, η ομάδα που απο μικρός υποστήριζε φανατικά και εν τέλει την υπηρέτησε πιστά για (σχεδόν) όλη του την καριέρα. Μέσα στο 2019 συμπλήρωσε 19 χρόνια επαγγελματικής καριέρας. Πέρασε και τα 19 στην Ρόμα. Οι προτάσεις που είχε σε όλα αυτά τα χρόνια ήταν εκατοντάδες, ειδικά την περίοδο μετά το Παγκόσμιο κύπελλο του 2006. Ωστόσο, ο ίδιος δεν έβαζε ποτέ τα λεφτά, τους τίτλους ή την δόξα πάνω απο την ομάδα. Δεν θέλησε ποτέ να προδώσει την “δική” του Ρόμα. «Η Ρόμα είναι η οικογένεια μου και η Ρώμη η πατρίδα μου. Ποιος θα μπορούσε να προδώσει την οικογένεια του». Αυτή ήταν η απάντηση του κάθε φορά που τον ρωτούσαν για μία ενδεχόμενη αποχώρηση του απο τους «λύκους». Ηγετική μορφή των γηπέδων, εμβληματικός αρχηγός και τεράστια προσωπικότητα εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων. Κατάφερε να ξεχωρίσει σε μία εποχή όπου στην Ρώμη ο Φραντσέσκο Τότι λατρευόταν σαν Θεός. Οι δυο τους πήραν απο το χέρι την Ρόμα, την οδήγησαν σε επιτυχίες, σκόραραν, μοίρασαν εκατοντάδες ασίστ και το κυριότερο, δεν την πρόδωσαν ποτέ! Αρχηγοί με όλη την σημασία και την έννοια της λέξης.

Ωστόσο, δεν κατάφερε να μετουσιώσει την εντυπωσιακή του παρουσία στην Ρώμη με πολλούς τίτλους. Τα χρόνια που ήταν στην Ρόμα,οι “λύκοι” κατέκτησαν μόλις 2 Κύπελλα και ένα σούπερ καπ Ιταλίας.

Ο Ντανιέλε Ντε Ρόσι συμπλήρωσε όλα αυτά τα χρόνια 616 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις με τους Ρωμαίους. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι από το 2008 και μετά είναι ο παίκτης με τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής στην ομάδα της Ρόμα και ένας απο τους μεγαλύτερους ρέκορντμαν σε συμμετοχές στο πρωτάθλημα της Serie A! Συνολικά μετράει 63 γκολ και 54 ασίστ με τους κιτρινοκόκκινους. Μάλιστα, έχει συλλέξει 149 κίτρινες κάρτες και 9 κόκκινες, ενδεικτικό στοιχείο του «βρώμικου» παιχνιδιού που τον χαρακτήριζε. Η αγαπημένη του Ρόμα τον αποχαιρέτησε με ένα συκγινητικό βίντεο το οποίο αναρτήθηκε σε όλες τις κοινωνικές πλατφόρμες της ομάδας. Δείτε το παρακάτω:

Παγκόσμιος πρωταθλητής με την Ιταλία


Το 2006 είναι μία χρονιά που ο Ντανιέλε Ντε Ρόσι δύσκολα θα ξεχάσει. Σε ηλικία μόλις 22 ετών, αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής με την εθνική ομάδα της χώρας του. Σε εκείνη την διοργάνωση έγραψε ιστορία καθώς έγινε ο νεότερος Ιταλός ποδοσφαιριστής που συμμετάσχει σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Στον τελικό με την Γαλλία, αγωνίστηκε ως αλλαγή, αντικαθιστώντας τον αρχηγό Φραντσέσκο Τότι και μάλιστα σκόραρε το κομβικό τρίτο πέναλντι στην σχετική διαδικασία. Ποτέ δεν έιπε όχι στις κλήσεις του απο την εθνική Ιταλίας, με την τελευταία του μεγάλη διοργάνωση με το εθνόσημο να είναι το Euro του 2016, όταν και η Ιταλία έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του θεσμού και αποκλείστηκε από την αντίστοιχη της Γερμανίας. Δεν έχασε λεπτό από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 στην Βραζιλία και έχει καταγράψει συνολικά 117 εμφανίσεις με τη «σκουάντρα ατζούρα», έχοντας σκοράρει 21 φορές.

Μπουένος Άιρες, ο τελευταίος του προορισμός


Είπε, με δάκρυα στα μάτια, το τελευταίο του αντίο στην Ρόμα τον Ιούνιο του 2019. Την άφησε μόνο και μόνο γιατί ήθελε να δεί και να ζήσει κατι διαφορετικό. Για εμάς που είχαμε καταλάβει τόσα χρόνια την ψυχοσύνθεση, την λογική και τη... ρομαντική ματιά με την οποία βλέπει το ποδόσφαιρο ο Ντε Ρόσι δεν μας εξέπληξε καθόλου το γεγονός ότι επέλεξε την Μπόκα Τζούνιορς ως τελευταίο σταθμό μιας “πλούσιας” καριέρας. Σε δηλώσεις του κατά την παρουσίαση του από τους «Σενέισες», ανέφερε ότι είναι όνειρο ζωής κάθε ποδοσφαιριστή να αγωνιστεί σε μία ομάδα όπως η Μπόκα. Έτσι, εκπλήρωσε έναν προσωπικό του στόχο,ένα όνειρο ζωής. Να ζήσει την μαγική ατμόσφαιρα του La Bombonera, να πάρει λίγη από την μαγεία των οπαδών αυτού του συλλόγου που παραδοσιακά είναι η “ψυχή” της ομάδας. Δεν ήταν καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ένας παίκτης με την προσωπικότητα του Ντε Ρόσι επέλεξε αυτή την ομάδα και αυτή την χώρα για να πεί το αντίο στο ποδόσφαιρο. Οι Αργεντίνοι ζουν για το ποδόσφαιρο, δίνουν ψυχή και σώμα για αυτό και το DNA της Μπόκα ταίριαξε απόλυτα με αυτό του Ιταλού σταρ! Δεν προτίμησε τα λεφτά, ούτως ή άλλως ποτέ δεν τον κατεύθυναν τα πλούτη. Επέλεξε με μοναδικό γνώμονα και κριτήριο την αγάπη του για το ποδόσφαιρο και αυτό είναι που τον κάνει τόσο ξεχωριστό και αληθινό.

Γι αυτό τον λόγο οι φίλοι του αθλήματος τον εκτιμούν όσο λίγους και τον τοποθετούν στην λίστα με τους κορυφαίους όλων των εποχών. ΄Ενας αθλητής, μία προσωπικότητα που σίγουρα θα μας λείψει και θα λείψει και απο το ίδιο το ποδόσφαιρο. Ο Ντανιέλε όλων των φιλάθλων. Ο Ντε Ρόσι της Ρώμης. Ντανιέλε Ντε Ρόσι, σε ευχαριστούμε για όλα. Εις το επανιδείν!

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.