New York Times: «Σκέψεις για αποχώρηση της Frontex από την Ελλάδα»

Metrosport Team28 Ιουνίου 2023

Προβληματισμένοι φαίνεται πως είναι οι ιθύνοντες της Frontex μετά το ναυάγιο του αλιευτικού στα ανοιχτά της Πύλου και σκέφτεται ακόμα και την αποχώρηση από την Ελλάδα, σύμφωνα με τους New York Times και τη Le Monde.

Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ, η υπηρεσία σκέφτεται να αποχωρήσει εξαιτίας των χρόνιων παραβιάσεων των δικαιωμάτων των μεταναστών. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα επικαλείται έκθεση της Frontex που συντάχθηκε από τον Jona Grimheden λίγες ημέρες μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο.

Στην έκθεση ασκούνται πιέσεις στην Ελλάδα για τη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί χαρακτηρίζοντας την άδικη, ιδιαιτέρως σε ότι αφορά τους αιτούντες άσυλο.

Οι Times αναφέρουν περίπτωση όπου συνέβη τον Μάιο στο Αιγαίο, όταν σύμφωνα με το ρεπορτάζ το Λιμενικό γύρισε πίσω 12 αιτούντες άσυλο, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν γυναίκες, παιδιά και ένα μωρό 6 μηνών.

Κατά τον Grimheden αποδείχθηκε ότι στις ενέργειες των ελληνικών αρχών έχει παραβιαστεί το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο ενώ σε άλλο σημείο της έκθεσης γίνεται λόγος για πιθανή απόσυρση της Frontex λόγω των συνεχών παραβιάσεων.

«Η Ελλάδα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και πρέπει να πάρει τα ισχυρότερα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση», αναφέρει η έκθεση.

Πηγή: reader.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.