Νάτσο Γκαρσία: «Θέμα χρόνου να πάρει κάποιον τίτλο ο Αρης, θα υπέγραφα σε μια χαρτοπετσέτα»

Πέτρος Χαριζακλής25 Απριλίου 2021

Ο Αρης διανύει μια εξαιρετική χρονιά και μετά από 40 και πλέον χρόνια τερμάτισε στην 2η θέση της κανονικής διάρκειας. Οι «κιτρινόμαυροι» θέλουν μείνουν εκεί και μετά το τέλος των πλέι οφ, ωστόσο μετά την ήττα στο ντέρμπι από τον ΠΑΟΚ έχει συγκάτοικο.

Ενας ποδοσφαιριστής που ξέρει από τέτοια ντέρμπι, έχει παίξει σε εννέα ντέρμπι Θεσσαλονίκης, είναι ο Ρόναλντ Γκαρσία, ή αλλιώς όπως τον ξέρουμε καλύτερα ο Νάτσο Γκαρσία. Ο Βολιβιανός πρώην αμυντικός μέσος του Αρη, είναι ένας από τους δύο ξένους που ήρθαν στη Β Εθνική στους «κίτρινους »και μακροημέρευσαν. Ο 40χρονος πρώην ποδοσφαιριστής, μίλησε στο Metrosport.gr για την αγαπημένη του ομάδα, σχολίασε τη φετινή πορεία της ομάδας του Μάντζιου, ενώ θυμήθηκε πως ήρθε στη Θεσσαλονίκη.

Ο μοναδικός Βολιβιανός που έχει παίξει στον Αρη μίλησε για την καλύτερη χρονιά του επί Μπάγεβιτς, σχολίασε τη λέξη «πολεμιστής» με την οποία είχε χαρακτηριστεί από τον κόσμο των «κιτρινόμαυρων» ενώ τόνισε πως τα πιο σημαντικά χρόνια της καριέρας του τα πέρασε στην ομάδα της Θεσσαλονίκης.


-Καλησπέρα Νάτσο, τι κάνεις; Αρχικά θα ήθελα να μου πεις με τι ασχολείσαι αυτό το διάστημα στη Βολιβία.

«Αρχικά θέλω να σε ευχαριστήσω για τη συνέντευξη, σε ευχαριστώ που θυμάσαι το όνομά μου αν και έχει τόσα χρόνια που έχω αποχωρήσει από τον Αρη. Εχω μια εταιρεία σεκιούριτι και είμαι εκπρόσωπος ποδοσφαιριστών. Δεν αποχώρησα από το ποδόσφαιρο καθώς αυτό είναι το πάθος μου».

-Πως είναι τα πράγματα στη Βολιβία με τον κορωνοϊό;

«Είναι κάπως περίπλοκα, έχει πεθάνει αρκετός κόσμος, η περιοχή που μένω (σ.σ. Σάντα Κρουζ) είναι η πιο επιβαρυμένη στη χώρα».

-Είδες το ντέρμπι μεταξύ Αρη και ΠΑΟΚ; Πως σου φάνηκε; Πως ήταν ο Αρης και πως τον βλέπεις φέτος που είναι διαρκώς ψηλά στη βαθμολογία;

«Δεν μπόρεσα να δω το παιχνίδι, αλλά παρακολουθώ όλη την πορεία του Αρη φέτος. Ξέρω πως έχει χρόνια να κάνει τόσο καλή πορεία στο πρωτάθλημα. Είμαι χαρούμενος που είναι τόσο ψηλά γιατί δεν ήταν εδώ καιρό τόσο ψηλά στη βαθμολογία. Στη δική μου εποχή στον Αρη, η υψηλότερη θέση που φτάναμε ήταν 4η».


-Πιστεύεις πως ο Αρης μπορεί να φτάσει ακόμη πιο ψηλά, στην κατάκτηση κάποιου τίτλου;

«Αν κρατήσει μια καλή ομάδα, αν εξελίσσεται κάθε χρόνο τότε είναι θέμα χρόνου. Αν συνεχίζει να έχει καλούς παίκτες, χρειάζεται να κρατήσει ένα καλό πρότζεκτ και αυτό δεν γίνεται σε μια μέρα, χρειάζεται χρόνο».

«Μου αρέσει ο Μπερτόγλιο, γοητεύτηκα από τον κόσμο του Αρη»


-Προπονητής της ομάδας είναι ο Ακης Μάντζιος. Σου αρέσει η δουλειά του;

«Είναι πολύ καλή η δουλειά του αφού ο Αρης είναι δεύτερος. Εγώ είχα καλούς προπονητές στον Αρη, τον Κούπερ, τον Ογιος, τον Μπάγεβιτς και παλεύαμε για μια θέση στην Ευρώπη. Μου αρέσει πως διαχειρίζεται με τον Μπερτόγλιο».

-Ποιον ποδοσφαιριστή ξεχωρίζεις;

«Υπάρχουν πολλοί καλοί ποδοσφαιριστές στον Αρη αλλά εμένα μου αρέσει περισσότερο ο Μπερτόγλιο, είναι ο καλύτερος όλων».


-Αυτοί που παίζουν στη θέση σου, Σάσα, Τζέκο και Ματίγια; Πως σου φαίνονται;

«Είναι πολύ καλοί παίκτες, αλλά εγώ είμαι καλύτερος από αυτούς (σ.σ. γέλια). Μια καλή ομάδα χρειάζεται καλούς παίκτες στη μεσαία γραμμή».

-Πάμε πίσω στο 2005. Πως έφτασε ο Αρης σε σένα;

«Επαιζα στην Οριέντε και με πλησίασε ο ατζέντης του Σανχούρχο, ένας Ιταλός, και μου είπε να έρθω στον Αρη, πως παίζει στην πρώτη κατηγορία αλλά τελικά έμαθα πως θα παίζαμε στην 2η κατηγορία. Ηρθα, έπαιξα στην δεύτερη κατηγορία, ανεβήκαμε και στη συνέχεια ξέρεις την ωραία ιστορία που είχα με την ομάδα. Ο Αρης είχε πολλούς παίκτες από τη Λατινική Αμερική εκείνο το διάστημα».

-Πως έγινε η γνωριμία για να έρθεις στην Ελλάδα; Τι σου είπαν για τον Αρη πριν έρθεις;

«Επαιζα στην Εθνική Βολιβίας και από εκεί με είδαν. Δεν ήξερα πολλά πράγματα και με εξέπληξαν ευχάριστα όσα είδα. Εμαθα την ομάδα, μου άρεσε η πόλη, το γήπεδο, όλα. Την πρώτη φορά γοητεύτηκα από τον κόσμο του Αρη. Όταν ήρθα ήξερα πως υπήρχε ένα πρόβλημα με την ομάδα και θα το έλυναν για να παίζαμε στην πρώτη κατηγορία. Τελικά δεν έγινε αυτό και παίξαμε στην δεύτερη κατηγορία».

«Η καλύτερη χρονιά μου με τον Μπάγεβιτς, ξεχωριστή στιγμή η πρόκριση στη Σαραγόσα»



-Όταν ήταν να υπογράψεις το δεύτερο συμβόλαιό σου, είπες πως θα υπογράψεις με ένα συγκεκριμένο στυλό όταν γυρίσεις από διακοπές. Τι έκρυβε η ιστορία με αυτό το στυλό;

«Είχα πει στον πρόεδρο πως θα υπέγραφα σε μια χαρτοπετσέτα, τόσο πολύ ήθελα να μείνω στον Αρη. Το στυλό ήταν στο γραφείο του προέδρου και θα υπέγραφα μετά τις διακοπές».

-Μετά την αποχώρησή σου από τον Αρη, υπήρξε κάποια πρόταση για να επιστρέψεις;

«Δεν είχα ποτέ κάποιο τηλεφώνημα για να γυρίσω στον Αρη. Φυσικά και θα ήθελα να επιστρέψω στην ομάδα, να βοηθήσω».


-Θα ήθελες να το κάνεις σε άλλο πόστο, ως σκάουτερ για παράδειγμα; Σου έχει ζητηθεί η βοήθειά σου για κάποιον παίκτη από τη Λατινική Αμερική;

«Θα το λάτρευα αλλά δεν μου έχει ζητηθεί η βοήθειά μου, έχω προσφέρει την βοήθειά μου αλλά δεν κατάφερα κάτι».

-Με τον Αρη έχεις ζήσει και όμορφες στιγμές όπως η συμμετοχή στο Κύπελλο Ουέφα αλλά και δύσκολες, όταν ήρθες, με τη συμμετοχή της ομάδας στη Β Εθνική. Ποιες σου έχουν μείνει χαραγμένες στο μυαλό;

«Στα πέντε χρόνια μου στον Αρη σχεδόν όλα ήταν πολύ ωραία. Έπαιξα στο Κύπελλο UEFA, είχα κάποιους τραυματισμούς, είχα διαφορετικούς προπονητές. Με τον Ογιος παίξαμε πολύ καλά, όπως με τον Μπάγεβιτς, κάναμε καλή πορεία στο UEFA, κερδίσαμε τη Σαραγόσα. Το 2007-2008 που πέτυχα τα περισσότερα γκολ ίσως ήταν η καλύτερη χρονιά μου. Αργότερα ήρθε ο Κούπερ και έφυγα από την ομάδα».


-Ποιες είναι οι πιο έντονες αναμνήσεις που έχεις από τα πέντε χρόνια που έμεινες συνολικά στον Αρη;

«Είχαμε να κερδίσουμε τον ΠΑΟΚ καιρό και το κάναμε 3-1 με τον ΠΑΟΚ στο Χαριλάου, μια στιγμή ήταν αυτή. Μια άλλη ήταν όταν προκριθήκαμε στη Σαραγόσα. Και φυσικά στη Β Εθνική όταν κερδίσαμε 2-1 στο Χαΐδάρι στην προτελευταία αγωνιστική με γκολ του Βελώνη στο 93΄».

«Με εμπιστεύτηκε ο Μπάγεβιτς, ήμουν πάντα πολεμιστής, Αρης σημαίνει πάθος»



-Ποια στιγμή δεν θα ξεχάσεις ποτέ;

«Όταν δεν μπορούσα να παίξω στον τελικό με τον Ολυμπιακό στο Καυτανζόγλειο γιατί είχα τραυματιστεί μια εβδομάδα νωρίτερα. Υπήρχε μια μεγάλη σημαία της Βολιβίας, τεράστια 10 μέτρων, και έδειχνε την αγάπη του κόσμου σε μένα».


-Στον Αρη είχες αρκετούς προπονητές, αλλά τα περισσότερα παιχνίδια τα έχεις παίξει με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς. Τι θυμάσαι από εκείνον;

«Μου έδωσε εμπιστοσύνη όπως και ο Ογιος, η καλύτερη χρονιά στον Αρη μου ήταν με τον Μπάγεβιτς. Θυμάμαι το 3-1 επί του ΠΑΟΚ, με δύο γκολ του Κόκε και ένα δικό μου. Αν και έλειπα με την Εθνική και γύρισα δύο μέρες πριν το παιχνίδι, με εμπιστεύτηκε ο Μπάγεβιτς και έκανα ένα εξαιρετικό παιχνίδι».

-Ποιος ήταν ο καλύτερος συμπαίκτης στη μεσαία γραμμή, στην πορεία σου στην ομάδα;

«Ο Νεμπεγλέρας ξεκάθαρα. Είχε πάθος για το ποδόσφαιρο, έβγαζε μια ενέργεια ξεχωριστή».


-Με τη φανέλα του Αρη έχεις καταγράψει 117 συμμετοχές. Ποιο παιχνίδι θυμάσαι περισσότερο; Ισως εκείνο το 3-1 του 2007 κόντρα στον ΠΑΟΚ που σκόραρες με κεφαλιά;

«Αυτό που θυμάμαι περισσότερο ήταν το καλύτερο παιχνίδι μου με τον Αρη, το 4-0 με την ΑΕΚ στο Χαριλάου, στα πλέι οφ. Μπορεί να μην σκόραρα αλλά είχα παίξει εξαιρετικά. Επίσης, μου έχει μείνει στο μυαλό και το 3-1 κόντρα στον ΠΑΟΚ που έβαλα το γκολ με κεφαλιά».

-Ο κόσμος του Αρη σε είχε χαρακτηρίσει ως πολεμιστή. Σου άρεσε αυτός ο τίτλος;

«Μου άρεσε, πάντα ήμουν ένας πολεμιστής, ως ποδοσφαιριστής, αλλά και τώρα στη ζωή μου. Τα πάντα είναι μια μάχη, είμαι ένας πολεμιστής της ζωής, ένας πολεμιστής του Θεού».

«Mε τον Πάμπλο Γκαρσία ήμασταν εχθροί στο γήπεδο»



-Στα ντέρμπι Αρης-ΠΑΟΚ αγωνίστηκες κόντρα στον τωρινό προπονητή του ΠΑΟΚ, Πάμπλο Γκαρσία και τα πράγματα δεν ήταν ήρεμα. Υπήρχε πάντα κόντρα μεταξύ σας;

«Πάντα υπήρχε μια αντιπαλότητα μεταξύ μας από τις Εθνικές, της Βολιβίας και της Ουρουγουάης. Παίξαμε αρκετές φορές αντίπαλοι, είχαμε παρελθόν και αυτή η δυνατή αντιπαλότητα μεταφέρθηκε στα ντέρμπι μεταξύ Αρη και ΠΑΟΚ. Φυσικά όμως όλο αυτό έμενε μόνο στο γήπεδο. Στο ποδόσφαιρο υπάρχουν τέτοιες έντονες στιγμές. Ημασταν εχθροί στο γήπεδο, αλλά μόνο εκεί. Εκπροσωπούσαμε πάντα διαφορετικές ομάδες, διαφορετικά χρώματα. Τον έχω χτυπήσει στο στόμα σε ματς που έγινε στη Λα Παζ, με έχει τραυματίσει άλλη στιγμή. Εχω πάρει κόκκινη κάρτα σε παιχνίδι στην Ουρουγουάη όπου είχαμε χάσει 5-0. Αυτή τη στιγμή ο Πάμπλο Γκαρσία είναι στον ΠΑΟΚ, φοράει διαφορετικά χρώματα, σίγουρα είναι παθιασμένος ως προπονητής αλλά εμένα με ενδιαφέρει ο Αρης. Τον σέβομαι όπως και την ομάδα του. Ασχολούμαι κυρίως με ό,τι αφορά τον Αρη».




-Εχεις επαφές με πρώην συμπαίκτες σου από εκείνη την περίοδο στον Αρη;

«Να έχω επαφές με τον Καράμπελα, με τον Γκιάρο, με τον Σιστόν, είχαμε με τον Κόκε αλλά έχουμε χαθεί. Εχω μιλήσει με αρκετές φορές με τον Αβραάμ Παπαδόπουλο».

-Εχεις έρθει τελευταία στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη;

«Όχι δεν έχω έρθει από τότε που έφυγα αλλά θα το ήθελα πολύ. Εχω έναν φίλο φωτογράφο στη Θεσσαλονίκη, τον Γρηγόρη τον Βολιβιανό, έτσι τον έλεγα».

-Σου λείπει η Ελλάδα, η Θεσσαλονίκη, ο Αρης;

«Πάντα μου λείπει η Ελλάδα, ακούω ελληνική μουσική, μου λείπει η Θεσσαλονίκη. Ο Αρης είναι ένα πάθος, μου έδωσε πολλά πράγματα στη ζωή μου και στην ποδοσφαιρική μου καριέρα. Κάθε παίκτης που έχει περάσει από την ομάδα, θέλει να επιστρέψει κάποια μέρα».

-Τι σημαίνει για σένα ο Αρης;

«Πέρασα σπουδαία χρόνια στον Αρη, τα πιο σημαντικά χρόνια της καριέρας μου τα πέρασα στην Ελλάδα. Οι δύο μου κόρες γεννήθηκαν εκεί, είμαι ευγνώμων για όσα έζησα στη Θεσσαλονίκη με τον Αρη. Θέλω πάντα να πηγαίνει καλά, να έχει δυνατή ομάδα. Ημουν λυπημένος όταν έπεσε ξανά στη δεύτερη και στην τρίτη κατηγορία, στεναχωριέμαι όταν χάνει. Θέλω να στείλω χαιρετίσματα στον κόσμο του Αρη, στον Super 3, σε όσους είναι παθιασμένοι με την ομάδα. Μια μεγάλη αγκαλιά σε όλους, από τα βάθη της καρδιάς μου. Ελπίζω πως σύντομα θα μπορέσω να έρθω να δω ένα παιχνίδι στο Χαριλάου, να πάω στις πανέμορφες παραλίες της Χαλκιδικής».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.