Νάρεϊ VS Γκατσίνοβιτς: Οι game changers στο ντέρμπι των δικεφάλων

Κωστής Παναγιώτου02 Απριλίου 2023

Το ντέρμπι ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και στην ΑΕΚ (2/4, 19:30, Live στο Metropolis 95.5 και στο Metropsort.gr) μπορεί να κρίνει πολλά για την πορεία των δύο ομάδων στα playoffs της Super League 1, παρότι βρισκόμαστε μόλις στην δεύτερη αγωνιστική του μίνι πρωταθλήματος.

Στην πορεία των δύο "δικεφάλων" μέχρι εδώ τόσο ο Κάλεντ Νάρεϊ, όσο και ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς, έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο για τις ομάδες τους και αποτελούν τους εν δυνάμει game changers στο αποψινό ντέρμπι, όντας οι παίκτες που μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες της αναμέτρησης.

Οι δύο ομάδες απέχουν μόλις τρεις βαθμούς, με τους "ασπρόμαυρους" να έχουν 57 βαθμούς, μετά τη μεγάλη νίκη που πέτυχαν κόντρα στον Άρη, και τους "κιτρινόμαυρους" 60, μετά την λευκή ισοπαλία απέναντι στον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό.

Ο asistman Γερμανός και ο κομβικός Σέρβος

Ο Κάλεντ Νάρεϊ από την πρώτη εμφάνιση του με την ασπρόμαυρη φανέλα απέδειξε πως δεν πρόκειται για ένα εξτρέμ που δεν παίζει απλά πάνω στη γραμμή, έχοντας μόνο στο ρεπερτόριό του τις σέντρες, αλλά για έναν μεσοεπιθετικό που πέρα από τη δημιουργία έχει τη δυνατότητα να βρίσκεται συχνά σε θέση εκτέλεσης.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Γερμανός είναι ο πιο επιδραστικός παίκτης του ΠΑΟΚ, έχοντας συμμετοχή σε 15 τέρματα του "δικεφάλου" (10 ασίστ και 5 γκολ), ενώ είναι ο δεύτερος πιο επιδραστικός ποδοσφαιριστής του πρωταθλήματος πίσω από τον Μπακαμπού (14 γκολ και 2 ασίστ) του Ολυμπιακού.

Εκτός αυτών ο Νάρεϊ είναι πρώτος στη δημιουργία μεγάλων ευκαιριών, μαζί με τον Αντρίγια Ζίβκοβιτς, ενώ είναι τρίτος στις πάσες-κλειδιά, δεύτερος στις τελικές ανά αγώνα και πρώτος στις τελικές εντός μεγάλη περιοχής από πλευράς ΠΑΟΚ.

Επίσης, και τα πέντε τέρματα που έχει πετύχει ο 28χρονος Γερμανός είναι σε open play (δηλαδή σε κανονική ροή παιχνιδιού), ενώ από τις δέκα ασίστ οι 8 είναι σε open play (οι δύο είναι από στημένες φάσεις).

Στο "κιτρινόμαυρο" στρατόπεδο η παρουσία του Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς είναι κομβική, με τον Σέρβο να έχει ένα πολυδιάστατο ρόλο στα πλάνα του Ματίας Αλμέιδα, αλλάζοντας συχνά θέση με τον Σέρχιο Αραούχο, που συνήθως αγωνίζεται πιο μπροστά.

Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον Γκατσίνοβιτς να βρίσκεται πιο συχνά σε θέση εκτέλεσης, με αποτέλεσμα να είναι ο δεύτερος σκόρερ της Ένωσης, μαζί με τους Άμραμπατ και Πινέδα, με 7 γκολ, ενώ όλα είναι σε open play.

Επίσης, ο Σέρβος είναι τρίτος στις τελικές ανά αγώνα, τέταρτος στις τελικές εντός μεγάλη περιοχής, πρώτος στις ντρίμπλες ανά αγώνα και δεύτερος στις πάσες-κλειδιά από πλευράς ΑΕΚ.

Ανά αγώνα

Νάρεϊ

Γκατσίνοβιτς

Γκολ

5

7

Τελικές

2.0

2.6

Τελικές εντός εστίες

0.7

0.9

Ενέργειες με τη μπάλα

35.6

43.2

Ντρίμπλες

0.5 (46%)

1.0 (54%)

Χαμένες μεγάλες ευκαιρίες

3

1

Στο πρωτάθλημα Νάρεϊ βρίσκεται στην 10η θέση των τελικών ανά αγώνα, ενώ ο Γκατσίνοβιτς κατοικεί στην 3η θέση του σχετικού πίνακα και μαζί με τον Λιβάι Γκαρσία (3.3) και τον Σέρχιο Αραούχο (3.4), συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα της Super League.

Ανά αγώνα

Νάρεϊ

Γκατσίνοβιτς

Ασίστ

10

2

Επιτυχημένες πάσες

14.5 (72%)

21.5 (79%)

Πάσες-Κλειδιά

1.5

2.0

Πάσες στην επίθεση

12.1 (61%)

16.0 (66%)

Δημιουργία μεγάλων ευκαιριών

6

5

Όσον αφορά τη δημιουργία ο Γερμανός μεσοεπιθετικός μπορεί να υστερεί στις πάσες που οδηγούν σε τελική (πάσες-κλειδιά), σε σύγκριση με τον Γκατσίνοβιτς, αλλά έχει περισσότερες ασίστ, αποτέλεσμα των πιο ποιοτικών πασών στους συμπαίκτες του.

Αυτό δεν αφορά το ποσοστό ευστοχίας στην επίθεση, αλλά την ποιότητα των πασών. Έχει διαφορά μια πάσα που καταλήγει σε τελική από πλάγια θέση, με μια που πάσα που καταλήγει σε τελική από κεντρική θέση.

Αμφότεροι μετρούν από ένα τέρμα στα ντέρμπι των δύο ομάδων. Θα μπορέσουν στο αποψινό παιχνίδι να βρουν πάλι δίχτυα ή να παίξουν κομβικό ρόλο στο αποτέλεσμα της αναμέτρησης; Οι απαντήσεις θα δοθούν στον αγωνιστικό χώρο.

Data: SofaScore

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.