Ναι, επιστρέφουμε στην κανονικότητα, πώς θα είναι, όμως, αυτό που θα συναντήσουμε;

Δημήτρης Κανελλάκης24 Απριλίου 2021

Οτι μετράμε, εδώ και κάμποσο καιρό, αντίστροφα για την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων, είναι γνωστό. Οπως, επίσης, γνωστό είναι -θέλω να πιστεύω- κι ότι η πανδημία του κορωνοϊού δεν τελείωσε ακόμη.

Με τον ιό δεν έχουμε ξεμπλέξει. Απλά, είμαστε καλύτερα, πλέον, προετοιμασμένοι για να τον αντιμετωπίσουμε. Υπάρχει ένα ποσοστό συμπατριωτών μας το οποίο έχει αποκτήσει φυσική ανοσία, ένα άλλο ποσοστό που την αποκτά μέσω του εμβολιασμού, αρκετοί -ευτυχώς- Ελληνες που είναι συνειδητοποιημένοι και επιδεικνύουν, σε πολύ υψηλό βαθμό, μάλιστα, ατομική ευθύνη.

Αυτοί είναι και οι λόγοι που επιτρέπουν τα... ανοίγματα. Τα οποία άργησαν κιόλας. Η αγορά, από την στιγμή που δημοτικά και γυμνάσια είναι κλειστά ακόμη, θα μπορούσε ήδη να έχει ανοίξει.

Κι όταν λέω... αγορά, εννοώ πρωτίστως το λιανεμπόριο, αλλά και την εστίαση. Η εστίαση δεν θα πρέπει να φοβίζει άλλο. Νομίζω πως άπαντες αντιλαμβάνονται ότι είναι προτιμότερο να λειτουργεί η εστίαση με τη χρήση των εξωτερικών χώρων, ώστε να εκτονώνεται και η ανάγκη του κόσμου να ξεδώσει, παρά να υπάρχει αυτό το φαινόμενο με τους νέους, κυρίως, να ψάχνουν κάθε βράδυ σε ποια πλατεία θα στήσουν ένα υπαίθριο πάρτι.

Είμαστε πια στην τελική ευθεία για την επιστροφή στην κανονικότητα. Ασχέτως που δεν ξέρουμε πώς ακριβώς θα είναι αυτή κανονικότητα. Πώς θα βρει τον καθένα. Είτε αυτός είναι έμπορος, είτε ελεύθερος επαγγελματίας, είτε ιδιωτικός υπάλληλος.

Ο φόβος από δω και πέρα είναι λιγότερο για την υγειονομική κρίση και περισσότερο για τις δουλειές. Θα μπορέσουν επιχειρηματίες, έμποροι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, να γιατρέψουν τις πληγές που άνοιξε η περίοδος της πανδημίας; Θα υπάρχουν οι συνθήκες που θα διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας για όσους εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα;

Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά. Αυτό είναι το μεγάλο θέμα από δω και πέρα. Διότι, το αργότερο από τις 15 Μαϊου, θα δουλεύουν και πάλι όλα.

Πώς θα δουλεύουν, όμως; Με τι ρυθμούς, με τι τζίρους, με ποια δυνατότητα να εξυπηρέτησης των χρεών που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας;

ΥΓ.: Είναι λυπηρό που ούτε στις χθεσινές αποφάσεις συμπεριλήφθηκε το άνοιγμα του αθλητισμού. Είναι, τουλάχιστον για τον αθλητισμό στις αναπτυξιακές ηλικίες, υποκριτικό να λένε, αφενός, επιστήμονες και κυβέρνηση ότι τα παιδιά πληρώσανε βαρύ τίμημα εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων, και, αφετέρου, να μην τους επιτρέπουν ακόμη να αθληθούν. Σε ανοιχτούς χώρους, με μέτρα...

Είναι απαράδεκτο. Και ευθύνη έχουν όλοι. Κυβέρνηση, επιστήμονες, Ομοσπονδίες, Ενώσεις, Σωματεία. Δεν ήταν αρκετή η πίεση που άσκησαν. Επρεπε να ασκήσουν μεγαλύτερη.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.