Ναδάλ: Ο πιο σκληρός μαχητής που πάτησε ποτέ τα κορτς

Παναγιώτα Χαλκιά03 Φεβρουαρίου 2022

Σε ένα υπέροχο τελικό που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον για κάτι παραπάνω από πέντε ώρες, ο Ραφαέλ Ναδάλ βρέθηκε να χάνει με 2-0 αλλά έκανε την ανατροπή και κατέκτησε το Australian Open φτάνοντας τα 21 Grand Slam.

Ο Ισπανός τενίστας φρόντισε να διαψεύσει την ηλικία, την κούραση και τις αμφιβολίες που είχαν βρει θέση στο μυαλό του για αρκετό καιρό. Με όπλο το πείσμα και την αγάπη του για το τένις άλλαξε συνήθειες, προπόνηση, υπάκουσε τους γιατρούς και κατάφερε να σβήσει κάθε σκέψη αποχώρησης.

Από εκείνη την ήττα στο Παρίσι, ο Ναδάλ βρέθηκε αντιμέτωπος με πολλές φουρτούνες. Έκανε υπομονή, πάλεψε με θηρία και έφτιαξε μια τέλεια σχεδία που τον οδήγησε ξανά στην κορυφή. Εκεί είναι η θέση του, εξάλλου.

Στιγμές που σημάδεψαν την καριέρα του

1) Ο πρώτος τίτλος της καριέρας του ήρθε τον Αύγουστο του 2004. Ο Ισπανός δεν βρέθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας αλλά προτίμησε να ταξιδέψει στην Πολωνία και να συμμετάσχει στο τουρνουά. Κέρδισε τον Χοσέ Ακασούσο με 2-0.

2) Στις 28 Μαρτίου την ίδια χρονιά θα κοντραριστεί με τον Ρότζερ Φέντερερ και θα κατάφερε να τον κερδίσει με 2-0 (6-3,6-3) μέσα σε μία ώρα και 10 λεπτά.

3) Δύο ημέρες μετά τον εορτασμό των 19ων γενεθλίων του θα κερδίσει το πρώτο του Roland Garros. Βγάζει εκτός μάχης τον συμπατριώτη του, Νταβίντ Φερέρ, στα ημιτελικά κοντράρεται με τον Φέντερερ και προκρίνεται στον τελικό. Εκεί θα συναντήσει τον Μαριάνο Πουέρτα και θα τον νικήσει.

4) Το 2005 είναι μια από τις καλύτερες σεζόν της καριέρας του αφού κατακτά 10 τίτλους. Ο σπουδαιότερος είναι το Roland Garros αλλά θα πανηγυρίσει και στο Master σε Ρώμη, Μαδρίτη, Καναδά και Μόντε Κάρλο.

5) Στα 22 του θα βρεθεί για πρώτη φορά στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης. Θα μείνει εκεί για 48 εβδομάδες

6) Κέρδισε το πρώτο του χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2008 στο Πεκίνο. Θα επικρατήσει στον τελικό με 2-1 σετ του Φερνάντ Γκονζάλεζ ενώ το 2016 στο Ρίο θα πάρει και το δεύτερο χρυσό στο διπλό.

7) Το 2008 χρειάστηκε σχεδόν πέντε ώρες για να σταματήσει το σερί των πέντε τίτλων του Ρότζερ Φέντερερ στο Wimbledon.

Τι θα πρέπει να ξέρεις για εκείνον

Α) Γεννήθηκε στη Μαγιόρκα. Οι γονείς του είχαν τη δυνατότητα να του προσφέρουν ό,τι είχε ανάγκη. Έμαθε να γυμνάζεται και να τρώει σωστά.

2) Ο θείος του τον παρότρυνε να δοκιμάσει τένις. Ως πρώην τενίστας, ο Τόνι, ήξερε ότι ο μικρός είχε ταλέντο και φρόντισε να το αναπτύξει. Μόλις στα τρία του χρόνια, του πήρε την πρώτη του ρακέτα.

3) Του άρεσε να παίζει ποδόσφαιρο. Είναι φίλαθλος της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο θείος του Μιγκέλ Άνχελ έπαιζε στην Μπαρτσελόνα και έχει επισκεφθεί πολλές φορές το «Καμπ Νόου» αλλά οι Μαδριλένοι κέρδισαν την καρδιά του. Φυσικά, είναι υποστηρικτής και της Μαγιόρκα.

4) Έχει τις δικές του συνήθειες, τις οποίες τις επαναλαμβάνει με απόλυτη ακρίβεια. Τεντώνει την μπλούζα στο δεξί ώμο, πιάνει με τον αντίχειρα και τον δείκτη τη μύτη του, βάζει τα μαλλιά πίσω από το αριστερό αυτί και έπειτα κάνει το ίδιο και από τα δεξιά. Ακουμπά τον αριστερό ώμο, πιάνει το σορτσάκι, βγάζει και χτυπά το μπαλάκι στο έδαφος και πριν κάνει σερβίς πιάνει τη μύτη και το αυτί του.

5) Το γκαράζ του θα το ζήλευε κάθε άνδρας. Λατρεύει τα αυτοκίνητα. Ανοίγοντας την πόρτα, συναντάς μια εντυπωσιακή Mercedes Benz SL55, μια Ferrari 458 Italia, ένα Stinger GT με twin turbo V6 κινητήρα

6) Στον ελεύθερο του χρόνο παίζει γκολφ. Έχει πάρει μέρος σε πολλά τουρνουά και διοργανώνει και ο ίδιος στη Μαγιόρκα.

Αδυναμία στα θαλασσινά και στη σοκολάτα

Επειδή οι παίκτες του τένις χρειάζονται ενέργεια στο γήπεδο, είναι απολύτως απαραίτητο να καταναλώνουν πολλές θερμίδες και να διατηρούν ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής. Ο Ναδάλ δεν αποτελεί εξαίρεση αλλά κάνει και τα… παραστρατήματα του.

Δεν μπορεί να αντισταθεί στη σοκολάτα και στην παέγια. Γνωρίζει ότι δεν είναι και τόσο υγιεινά πιάτα και πιάνει τον εαυτό του συχνά να λέει «τρως παέγια κάθε μέρα, δεν μπορείς να παίξεις τένις».

Κάτι σταθερό στο πρόγραμμα του είναι τα θαλασσινά. Τα τρώει σχεδόν κάθε μέρα. Έχει δοκιμάσει τα πάντα, από ψάρια στον ατμό μέχρι ζυμαρικά με γαρίδες. Καταναλώνει και κάποιες μερίδες κρέατος, φρούτα και λαχανικά ενώ αντιπαθεί το τυρί. Είναι λάτρης της ελιάς.

Φροντίζει να μένει ενυδατωμένος. Πίνει μεγάλη ποσότητα νερού και κάποια υποτονικά ποτά, τα οποία είναι σχεδιασμένα να αντικαθιστούν άμεσα τα υγρά που χάνονται στη άσκηση, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και υψηλή συγκέντρωση αλατιού και ζάχαρης. Μετά από κάθε αγώνα, επιλέγει ένα φιλτραρισμένο θαλασσινό νερό ώστε να επαναφέρει σημαντικά μέταλλα στο σώμα του.

Τα πρωτεϊνά ποτά είναι ένα άλλο ρόφημα που επιλέγει καθώς συμβάλλουν στην αναγέννηση των μυών. Κατά καιρούς αρέσκεται να δοκιμάζει και αλκοολούχα ποτά. Μην ξεχνάτε ότι ήταν πρέσβης της μάρκας Bacardi.

Πρωινό Γεύμα

Φρέσκο ψωμί, ελαιόλαδο, ζαμπόν και ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι

Μεσημεριανό

Η πρώτη του επιλογή είναι τα ψάρια. Η αγάπη του για οτιδήποτε θαλασσινά δεν μπορεί να κρυφτεί. Ωστόσο, κάποιες φορές επιλέγει κρέας. Από το γεύμα του δεν λείπουν οι ελιές, τα φρέσκα λαχανικά και κανόλι.

Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα

Καταναλώνει νερό και αθλητικά ποτά

Μετά τον αγώνα

Ροφήματα πρωτεϊνης για να αποκατασταθούν οι μύες και φιλτραρισμένο θαλασσινό νερό.

Βραδινό

Η σταθερή του επιλογή είναι η παέγια με θαλασσινά. Τρελαίνεται ότι την έχει μαγειρέψει η μαμά του. Προτιμά, επίσης, τα ζυμαρικά με γαρίδες, τη σοκολάτα,

Ζυμαρικά με γαρίδες – Λάτρης του κινέζικου φαγητού, είπε κάποτε στον αυστραλιανό Τύπο ότι λατρεύει ιδιαίτερα τα ζυμαρικά με γαρίδες ενώ κάποιες φορές δοκιμάζει και κάποιο κοκτέιλ.

Το πρόγραμμα προπόνησης

Οι ειδικοί έχουν δημιουργήσει ένα πρόγραμμα κατάλληλα σχεδιασμένο για εκείνον, το οποίο τον βοηθά να διατηρεί την καλή φυσική του κατάσταση. Όταν βρίσκεται σε διακοπές ασχολείται κυρίως με βάρη ενώ όταν αρχίζει η περίοδος των αγώνων εστιάζει σε ασκήσεις.

Η ρουτίνα του περιλαμβάνει πρωινό ξύπνημα στις 8.30. Αφού έχει φάει το πρωινό του, ετοιμάζεται και πηγαίνει στο γήπεδο. Εκεί θα μείνει για περίπου τέσσερις ώρες. Περίπου στις 14.00 θα τελειώσει την προπόνηση και θα επιστρέψει στο σπίτι για το μεσημεριανό του γεύμα. Στις 16.30 θα περάσει την πόρτα του γυμναστηρίου.

Εκεί θα ανέβει πάνω σε μια πλατφόρμα που δονείται. Το μηχάνημα αυτό τον βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος, τη μυϊκή δύναμη και ευελιξία και το εύρος της κίνησης. Άλλες φορές κάθεται με τα δύο πόδια να ακουμπούν την πλατφόρμα και άλλες στέκεται μόνο στο ένα πόδι και δοκιμάζει την ισορροπία του.

Έπειτα, αρχίζει να δουλεύει με ελαστικές ζώνες. Κινείται προς τα εμπρός και προς τα πίσω, κάνει περιστροφικές κινήσεις ώμων, εκτάσεις πλάτης και τρικέφαλων, έλξεις, περιστροφές κορμού και πιέσεις στο στήθος.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με εκτεταμένες διατάσεις, τις οποίες θεωρεί κλειδί για τη φυσική του κατάσταση. Ο προσωπικός του γυμναστής τον τεντώνει καθημερινά με διάφορες ασκήσεις.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.