Μπούργος: Σε τι πέτυχε και τι απέτυχε στους μήνες της παρουσίας του στον Άρη

Δημήτρης Καλαϊτζής01 Σεπτεμβρίου 2022

Ήταν Φεβρουάριος του 2022 όταν η ΠΑΕ Άρης ανακοίνωνε την πρόσληψη του Χερμάν Μπούργος στον κιτρινόμαυρο πάγκο. Η ομάδα προερχόταν από τον οδυνηρό αποκλεισμό στο Κύπελλο από τη Λαμία και σε συνδυασμό την ‘’κατρακύλα’’ στο Πρωτάθλημα-έφτασε στο σημείο να βρίσκεται στην όγδοη θέση της βαθμολογίας και εκτός πλέι οφ-ο Θόδωρος Καρυπίδης πήρε την απόφαση να απομακρύνει τον Άκη Μάντζιο, για να φέρει στον σύλλογο το δεξί χέρι του Ντιέγκο Σιμεόνε στην Ατλέτικο Μαδρίτης. 

Με τον ‘’Τσόλο’’ συνεργάστηκαν για 8,5 χρόνια στους ‘’ροχιμπλάνκος’’-σε σύνολο παιχνιδιών αυτό μεταφράζεται 479 αναμετρήσεις-και το διάστημα αυτό κατέκτησε 1 Πρωτάθλημα Ισπανίας, 1 Κύπελλο Ισπανίας, 1 ισπανικό Super Cup, 2 Europa League και 2 UEFA Super Cup. 

Ο ισχυρός άνδρας του Άρη έβλεπε στο πρόσωπο του Αργεντίνου τεχνικού τον άνθρωπο που θα φέρει τους κίτρινους στο δρόμο των επιτυχιών. Αυτό άλλωστε φανέρωνε και το συμβόλαιο που υπέγραψε.

Το πρώτο παιχνίδι του Μπούργος στον πάγκο του Άρη στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς νίκησε με 3-0 τον Ατρόμητο. Ακολούθησε το διπλό στην Τρίπολη κόντρα στον Αστέρα (2-0) και το κερασάκι στην τούρτα μπήκε στην τελευταία αγωνιστική της κανονικής διάρκειας του Πρωταθλήματος, όπου επιβλήθηκε 2-1 του Ολυμπιακού στο ‘’Κλεάνθης Βικελίδης’’. Η ομάδα έστω και στο παρά πέντε έσωσε την παρτίδα και εξασφάλισε μία θέση στα πλέι οφ. 

Στην πρεμιέρα του μίνι Πρωταθλήματος μπορεί να ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκης, αλλά η πορεία έδειξε μία άλλη ομάδα, εντελώς αλλαγμένη από αυτήν που βλέπαμε στο πρώτο μισό με τον Άκη Μάντζιο στον πάγκο. Το αποκορύφωμα ήταν οι τέσσερις νίκες από δύο απέναντι ΠΑΟΚ και ΑΕΚ που έφεραν τον Άρη στην τρίτη θέση και στην έξοδο στην Ευρώπη.

Η χρονιά σώθηκε και στόχος όλων στο κιτρινόμαυρο στρατόπεδο ήταν να χτιστεί μία ομάδα που θα πρωταγωνιστήσει και θα μπει στους ομίλους του Conference League αλλά και θα χτυπήσει τίτλο αφού ο τελευταίος είναι το μακρινό 1970. Τα πράγματα φαινόντουσαν ότι βαδίζουν σε αυτό το δρόμο όταν ο Θόδωρος Καρυπίδης έκανε ταξίδι στην Ισπανία για να συζητήσει με τους ανθρώπους της Ατλέτικο Μαδρίτης-παρουσία φυσικά του Χερμάν Μπούργος-συνεργασία σε επίπεδο ποδοσφαιριστών κι όχι μόνο. Ωστόσο, ο Άρης δεν πρόσθεσε κανέναν παίκτη στο δυναμικό του από την ισπανική ομάδα.

Την ίδια ώρα, παίκτες βαρόμετρα όπως Καμαρά, Σάσα, Ματίγια, Γκάνεα, Σάκιτς, Μπερτόγλιο, Σούντγκρεν, Γκάμα, Δεληζήσης και Ντιαγέ, αποχώρησαν από τον σύλλογο. Βέβαια, δεν ήταν οι μόνοι που πέρασαν από την πόρτα της εξόδου, καθώς έλυσαν τη συνεργασία τους με την ομάδα και οι Μάνος, Ασλανίδης, Λούμορ, Λόπεθ, Ντένις, Μήτρογλου, Αντέμ, Αλί, Ντουάρτε και Μπεναλουάν. Τα κενά τους καλύφθηκαν με τους Ζερβινιό, Γκαρθία, Πίρσμαν, Γκρέι, Μαζικού, Οντουμπάτζο, Νταμπό, Ντιόπ, Καμάτσο και Ενκουλού.

Η αλήθεια είναι ότι αυτή η σχέση είναι προβληματική από τα τελειώματα του περσινού Πρωταθλήματος αλλά η υλοποίηση του στόχου σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν μετρούσε περισσότερους από τρεις μήνες στην τεχνική ηγεσία οδήγησαν στην απόφαση παροχής ευκαιρίας. Ωστόσο, όσο κυλούσαν οι εβδομάδες ο προβληματισμός γίνονταν πιο έντονος, ειδικά από την έναρξη της σεζόν. Από τα πρώτα φιλικά στο στάδιο της προετοιμασίας ο Άρης έδειξε τρανταχτές αδυναμίες στο αμυντικό κομμάτι. Στα πρώτα επίσημα ματς με την Γκόμελ για τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Conference League, αυτά επαναλήφθηκαν, όμως το χαμηλό επίπεδο των Λευκορώσων, δεν ήταν ικανό να…χτυπήσει τον Άρη που πήρε με ευκολία την πρόκριση στον επόμενο γύρο. Επόμενος αντίπαλος, η Μακάμπι Τελ Αβίβ του Βλάνταν Ίβιτς. Ο πρώτος αγώνας στο Ισραήλ έδειξε πόσο ‘’γυμνή ‘’ ήταν η ομάδα του Μπούργος από το κέντρο και πίσω και μοιραία ο Άρης έμεινε εκτός Ευρώπης και απέτυχε για ακόμα μία χρονιά να μπει στους ομίλους.

Στα εγχώρια, ο Άρης ξεκίνησε με νίκη κόντρα στον Λεβαδειακό (3-0) αλλά και πάλι προβλημάτισε με την εικόνα του, ενώ την επόμενη αγωνιστική έχασε από τον Παναιτωλικό με 3-1 κι αυτό το αποτέλεσμα έφερε ραγδαίες εξελίξεις στον σύλλογο, αφού ο Θόδωρος Καρυπίδης ‘’τέλειωσε’’ τον Χερμάν Μπούργος.

Τα μαύρα σύννεφα κάλυψαν κάθε γαλανό του ουρανού στον εκτός έδρας αγώνα με τη Μακάμπι όπου υπήρξε αμφισβήτηση των επιλογών του αλλά και της τακτικής προσέγγισής του. Από τότε ήταν φανερό ότι αυτή η σχέση δεν θα μακροημερεύσει. Στην πραγματικότητα αυτή μπήκε σε μια γραμμή με σύντομο τέλος. Μόνο μέσα από την εξασφάλιση νικών θα μπορούσε να αλλάξει αυτή η σχέση. Αυτό δεν έγινε στο Αγρίνιο κι εκεί ο Θόδωρος Καρυπίδης αποφάσισε να βάλει ένα τέλος από τη στιγμή που έχει χάσει την πίστη του στο πρόσωπο του 53χρονου τεχνικού. 

Μετά από σχεδόν έξι μήνες συνεργασίας ο Αργεντίνος τεχνικός αποτελεί παρελθόν από την τεχνική ηγεσία και η εμφάνιση στο Αγρίνιο δεν είναι ο λόγος αλλά η αφορμή αυτής της απόφασης. Οι λόγοι βρίσκονται στο επίπεδο εμφανίσεων των ‘’κίτρινων’’, στα άλυτα μεσοαμυντικά προβλήματα και στην εμπιστοσύνη που χάθηκε από καιρό, σε σημείο να έχει εξαφανιστεί η αίσθηση ότι παρόντος του Μπούργος μπορεί αυτή η ομάδα να παρουσιάσει βελτίωση.

Σωστή ή λάθος έχει μικρή σημασία γιατί πολύ μεγαλύτερη έχει το γεγονός ότι και πάλι ο Άρης βγαίνει στην αγορά για προπονητή μήνα Σεπτέμβρη. Και το λάθος είναι συνεχιζόμενο. Γι’ αυτόν τον λόγο η απόφαση για την απομάκρυνση του Χερμάν Μπούργος θα έπρεπε να είχε κοινοποιηθεί νωρίτερα από τον Θόδωρο Καρυπίδη από τη στιγμή που είχε χαθεί η εμπιστοσύνη και πριν ξεκινήσει το Πρωτάθλημα.

Ο Άρης ήταν μια ομάδα η οποία χαρακτηριζόταν από τα τρεξίματα και την σφιχτή άμυνα, όμως αυτά εξαφανίστηκαν στα πρώτα φετινά παιχνίδια. Δεν είναι τυχαίο ότι δέχθηκε γκολ σε όλα τα επίσημα ματς πλην του αγώνα με τον Λεβαδειακό. Η ποιότητα σε μια ομάδα δεν διασφαλίζει κανένα αποτέλεσμα, αλλά οι ρόλοι που δίνονται από τον προπονητή στους παίκτες.

Ο Μπούργος έπρεπε να είχε παρέμβει καταλυτικά σε περιπτώσεις παικτών που αποχώρησαν και των οποίων τα κενά δεν καλύφθηκαν. Ο Αρης έχει τεράστιο μεσοαμυντικό πρόβλημα το οποίο μάλλον δεν μπορεί να λυθεί από τους υπάρχοντες αλλά από παίκτες οι οποίοι θα προσφέρουν τρεξίματα και ασφάλεια. Οι Φαμπιάνο, Μπράμπετς δεν θυμίζουν σε τίποτε το άλλοτε σταθερό κεντρικό δίδυμο και ειδικά η παρουσία του Τσέχου προβληματίζει και δημιουργεί απορίες.

Ο Χερμάν Μπούργος μπήκε στη λίστα των προπονητών που δεν πρόλαβαν να κάνουν παρέλαση και ο Άρης βρίσκεται για τρίτη φορά μήνα Σεπτέμβριο σε διαδικασία αναζήτησης προπονητή. Ο αγώνας στο Αγρίνιο με τον Παναιτωλικό ήταν ο 18ος και τελευταίος για τον Αργεντίνο τεχνικό, ο οποίος είχε απολογισμό δώδεκα νικών, δύο ισοπαλιών και τεσσάρων ηττών. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε βάθος τετραετίας κανείς προπονητής άρχισε και ολοκλήρωσε τη σεζόν στον Άρη. Ο Άκης Μάντζιος παραμένει ο μακροβιότερος, καθώς συμπλήρωσε μια χρονιά αλλά προσελήφθη στα μέσα αυτής και απομακρύνθηκε στη διάρκεια της περασμένης αγωνιστικής περιόδου.

Τα παιχνίδια του Μπούργος στον πάγκο του Άρη (Πρωτάθλημα και πλέι οφ)

Ατρόμητος 3-0

Αστέρας Τρίπολης* 2-0

Ολυμπιακός 2-1

Ολυμπιακός* 1-2

Παναθηναϊκός 0-0

ΠΑΣ Γιάννινα 0-0

ΑΕΚ* 2-1

ΠΑΟΚ 1-0

Παναθηναϊκός* 0-1

Ολυμπιακός 0-1

ΠΑΟΚ* 1-0

ΑΕΚ 3-2

ΠΑΣ Γιάννινα* 3-0

Λεβαδειακός 3-0

Παναιτωλικός* 1-3

Με αστερίσκο είναι τα εκτός έδρας παιχνίδια

Τα ευρωπαϊκά παιχνίδια του Μπούργος με τον Άρη

Γκόμελ 5-1

Γκόμελ* 2-1

Μακάμπι Τελ Αβίβ* 0-2

Μακάμπι Τελ Αβίβ 2-1

Με αστερίσκο τα εκτός έδρας παιχνίδια

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.