Μπέιλ: Τα 21 τρόπαια και η... παράδοση με τις καθοριστικές γκολάρες

Metrosport Team13 Ιανουαρίου 2023

Επιμέλεια: Aλέξανδρος Παπαϊωάννου

Ένας σύγχρονος θρύλος του Ουαλικού ποδοσφαίρου, που αμφισβητήθηκε τα τελευταία χρόνια για την ικανότητα του αποφάσισε να αποσυρθεί στα 33 του έτη αφήνοντας πίσω μια τεράστια καριέρα με 22 συλλογικά τρόπαια, σε Ισπανία, Αγγλία και Αμερική, αρκετές ατομικές διακρίσεις και ρεκόρ. Ο Γκάρεθ Μπέιλ ξεκίνησε εκρηκτικά την καριέρα του, αφού έγινε αντικείμενο συζήτησης σε όλο τον κόσμο κυρίως μετά το χατ-τρικ του κόντρα στην Τότεναμ και γενικότερα με την παρουσία του.

Έπειτα πήγε στην Ρεάλ Μαδρίτης, έχοντας ενδιάμεσα αλλάξει θέση και από αμυντικός έγινε μεσοεπιθετικός αφού έπαιζε πλέον αριστερό χαφ-εξτρεμ ενώ στην πορεία των χρόνων και στην Ουαλία, έπαιξε σε όλες τις μεσοεπιθετικές θέσεις, τόσο αριστερά και δεξιά, αλλά και στην κορυφή της επίθεσης. Για να ολοκληρώσει αυτή την πολύ βαριά καριέρα στην Αμερική με την φανέλα των Λος Άντζελες. Συνολικά σε 17 χρόνια καριέρας ο 33χρονος Ουαλός σημείωσε 554 συμμετοχές, 186 γκολ και 137 ασίστ, ενώ με την εθνική ομάδα της χώρας του είχε 111 συμμετοχές, 41 γκολ και 22 ασίστ.

Το «ξεπέταγμα» στην Σαουθάμπτον και η μονιμοποίηση του στους «Αγίους»

Ο Ουαλός έκανε ντεμπούτο λίγο πριν γίνει 17 πιο συγκεκριμένα σε ηλικία 16 χρονών και 9 μηνών με την φανέλα της Σαουθάμπτον στις 17 Απριλίου του 2006 κόντρα στην Μίλγουολ στην νίκη των «Αγίων» με 2-0, με τον νεαρό τότε αριστερό μπακ να βγάζει 90λεπτό. Μάλιστα 15 μέρες αργότερα ξαναέπαιξε στην νέα νίκη της Σαουθάμπτον (2-0 επί της Λέστερ) την τελευταία αγωνιστική εκείνης της σεζόν βγάζοντας και πάλι 90λεπτο. Ενώ το ντεμπούτο του σε εθνικό επίπεδο δεν άργησε να έρθει αφού μόλις ένα μήνα αργότερα στις 27 Μαϊου πέρασε ως αλλαγή σε ένα φιλικό της Ουαλίας κόντρα στο Τρινιντάντ, στο οποίο η χώρα του κέρδισε με 1-2, με τον νεαρό Γκάρεθ Μπέιλ να δίνει και ασίστ. 


H επόμενη του σεζόν τον βρήκε βασικό πια στην Σαουθάμπτον και τους «Αγίους» με τον Τζορτζ Μπέρλεϊ στο «τιμόνι» και τον νεαρό Ουαλό να πραγματοποιεί 43 συμμετοχές, 5 γκολ και 12 ασίστ. Φυσικά την ίδια σεζόν έκανε και το ντεμπούτο του σε επίσημο παιχνίδι με την Εθνική ομάδα της χώρας του, στις 7 Οκτωβρίου στην βαριά ήττα της Ουαλίας κόντρα στην Σλοβακία με 1-5 σε παιχνίδι για τα προκριματικά του Euro του 2008 με τον Μπέιλ να σκοράρει το μοναδικό γκολ της χώρας του, σε ένα ιδανικό γι’ αυτό ατομικά, ντεμπούτο.

Η μετακίνηση στην Τότεναμ και η «έκρηξη»

Αμέσως η Τότεναμ που είχε εντοπίσει το ταλέντο του τον «τσίμπησε» δίνοντας ένα ποσό κοντά στα 15 εκατομμύρια ευρώ, για τον 18χρονο Ουαλό. Οι πρώτες δύο σεζόν για τον νεαρό Μπέιλ ολοκληρώνονται με 42 συμμετοχές, 3 γκολ και 4 ασίστ, ωστόσο στην «παρθενική» του χρονιά στο Λονδίνο, αντιμετωπίζει ένα πολύ σοβαρό τραυματισμό στον αστράγαλο. Έτσι ενώ ξεκινάει παίρνοντας αγωνιστικό χρόνο μένει έξω για περίπου 6 μήνες, χάνοντας την μισή και παραπάνω σεζόν αφού από τον Δεκέμβριο και μετά βγαίνει «νοκ-αουτ».

Ωστόσο εκτός από το ντεμπούτο του στην Πρέμιερ Λιγκ στις 26 Αυγούστου του 2007 κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στην ήττα των «Σπερς» με 1-0, προλαβαίνει να κάνει αισθητή την παρουσία του, στο αμέσως επόμενο παιχνίδι, στην εκτός έδρας ισοπαλία (3-3) κόντρα στην Φούλαμ. Εκεί ο Μπέιλ είναι κομβικός για την Τότεναμ αφού πετυχαίνει 1 γκολ και 1 ασίστ για την ομάδα του.


Από το 2009 ως το 2013 ο Ουαλός χαφ εξτρεμ πλέον «μεταμορφώνεται» από κομβικό παίκτη σε ηγέτη της Τότεναμ. Συνολικά με 161 συμμετοχές, 53 γκολ και 51 ασίστ ο Μπέιλ πια γίνεται γνωστός παγκοσμίως και τα μεγαλύτερα κλαμπ του κόσμου, εξετάζουν την περίπτωση του. Χαρακτηριστικό των εκπληκτικών εμφανίσεων του είναι το γεγονός πως η αξία του ανεβαίνει από τα 8 εκατομμύρια στα 65.

Από τις στιγμές που ξεχωρίζουν σε αυτά τα τέσσερα έτη και μια από αυτές που τον καθιερώνει στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα είναι η εκπληκτική εμφάνιση του στις 20 Οκτωβρίου του 2010 στο Τζουζέπε Μεάτσα κόντρα στην Ίντερ στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου παρά την ήττα των Λονδρέζων (4-3) ο Ουαλός πετυχαίνει χατ-τρικ. Μάλιστα ο πρώην συμπαίκτης του Μπέιλ, ο Σεμπάστιαν Μπασόνγκ αποκάλυψε την απορία του Σαμουέλ Ετό, που τότε έπαιζε στην Ίντερ και ρώτησε με απορία μετά το πέρας της αναμέτρησης «Ποιός είναι αυτός; Θα μάθεις σύντομα» του απάντησα λέει ο βετεράνος κεντρικός αμυντικός.


Ένα από τα σημεία της καριέρας του που θυμούνται πολλοί εδώ στην Θεσσαλονίκη είναι η συμμετοχή του στην μεγάλη νίκη του ΠΑΟΚ με 1-2 στο White Hart Lane, εκεί όπου ο Χάρι Ρέντναπ τα είχε βρει... σκούρα και πέρασε τον Ουαλό ως αλλαγή, χωρίς ωστόσο αυτός να καταφέρει να αλλάξει κάτι στο παιχνίδι. Την επόμενη χρονιά μάλιστα ο 23χρονος εξτρεμ αντιμετωπίζει εκ νέου ελληνική ομάδα τον Παναθηναϊκό και πάλι στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

Η επόμενη και τελευταία του σεζόν στους Λονδρέζους είναι η πιο γεμάτη του, αφού συμμετέχει σε 40 γκολ για τους «πετεινούς», πετυχαίνοντας συνολικά 26 γκολ και 14 ασίστ. Τα 21 από αυτά στην Premier League, όπου αναδείχθηκε τρίτος σκόρερ, πίσω από τους Ρόμπιν Φαν Πέρσι (26) και Λουίς Σουάρεζ (23). Μάλιστα ο Ουαλός σημειώνει ένα πολύ ξεχωριστό ρεκόρ εκείνη την χρονιά αφού με τα 9 γκολ που σκοράρει εκτός περιοχής είναι η καλύτερη επίδοση ποδοσφαιριστή στην ιστορία του θεσμού σε μια σεζόν. Φεύγοντας από την Αγγλία ο Μπέιλ μετρά μια κατάκτηση Λιγκ Καπ με την Τότεναμ το 2008 και την σεζόν 12/13 αναδεικνύεται παίκτης της σεζόν στην Πρέμιερ Λιγκ.


Η Ρεάλ Μαδρίτης, η παγκόσμια αναγνώριση και τα γκολ σήμα-κατατεθέν

Η πρώτη του σεζόν στην «βασίλισσα» είναι εξ’ ίσου εντυπωσιακή με τις τελευταίες στο Λονδίνο και φαίνεται πως ο Ουαλός εξτρεμ δεν χρειάζεται καν χρόνο προσαρμογής στην Ρεάλ Μαδρίτης. Σε 44 συμμετοχές ο Μπέιλ πετυχαίνει 22 γκολ και 19 ασίστ. Κομβικός στην πορεία της ομάδας του στο Τσάμπιονς Λιγκ (6 γκολ 4 ασίστ) και σκόρερ στον τελικό κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης.

Και στο πρωτάθλημα ο Μπέιλ απαριθμεί κάποιες εκπληκτικές εμφανίσεις με αποκορύφωμα το χατ-τρικ του κόντρα στην Βαγιαδολίδ εκεί που είχε και 1 ασίστ, με το τελικό 4-0 να είναι αποκλειστικά δική του υπόθεση. Όμως ο Ουαλός πετυχαίνει ένα γκολ που είναι σήμα-κατατεθέν για την καριέρα του ολόκληρη. Στον τελικό του Κόπα Ντελ Ρέι πετυχαίνει το νικητήριο γκολ που δίνει το τρόπαιο στην Ρεάλ Μαδρίτης στο 85’ και με το σκορ στο 1-1 όταν παίρνει την μπάλα από τον χώρο του κέντρου σε πλάγια θέση κάνει ένα εκπληκτικό σπριντ αφήνοντας πίσω τον Μπαρτρά και σκοράρει στέλνοντας τους οπαδούς της «βασίλισσας» στα... ουράνια.


Οι επόμενες δύο σεζόν έχουν παρόμοια «χροιά» για τον Ουαλό αφού με 79 συμμετοχές 36 γκολ και 26 ασίστ είναι από τους κομβικότερους παίκτες που έχουν στα χέρια τους οι τότε προπονητές της Ρεάλ. Τόσο οι Αντσελότι και Μπενίτεθ όσο και ο Ζινεντίν Ζιντάν που έρχεται μετά. To 2016 πλέον για τον ίδιο είναι και η αρχή της πιο καλής περιόδου του στην Εθνική Ουαλίας, αφού στην πιο επιτυχημένη πορεία που έχει κάνει ποτέ η χώρα του σε Euro, σκοράρει 3 φορές και βοηθάει τα μέγιστα στην πορεία ως τα ημιτελικά που αποκλείονται από την έπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Πορτογαλία. Ο Μπέιλ ολοκληρώνει μια εκρηκτική πενταετία (2012-2016) αφού μπαίνει στο τοπ-10 στους ποδοσφαιριστές των πέντε κορυφαίων πρωταθλημάτων σε γκολ και ασίστ με 102, ενώ παράλληλα βγαίνει για 6 συνεχόμενα χρόνια κορυφαίος Ουαλός ποδοσφαιριστής, από το 2010 ως το 2016.


Την σεζόν 16-17 δύο σοβαροί τραυματισμοί δεν του επιτρέπουν να συνεχίσει την εκρηκτική του φόρμα. Η επόμενη του χρονιά είναι αρκετά πιο γεμάτη, με 21 γκολ και 7 ασίστ σε 39 παιχνίδια και την τρίτη κομβικότερη-σήμα κατατεθέν εμφάνιση και γκολ στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, αφού με τα δύο γκολ του χαρίζει το τρόπαιο στην ομάδα του, στο τελικό 3-1 κόντρα στην Λίβερπουλ. Το γκολ που θα θυμούνται άπαντες όμως είναι το πρώτο δικό του που έδωσε το προβάδισμα στην «βασίλισσα».


Στην επόμενη διετία ο Μπέιλ χάνει πια την θέση του στην βασική ενδεκάδα της Ρεάλ Μαδρίτης και είναι η περίοδος που ξεκινά η έντονη αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του. Ωστόσο όσα κατάφερε ο Ουαλός στην επταετή του παρουσία στην Μαδρίτη δεν μπορεί να τα σβήσει κανείς και δεν είναι λίγα. Δεκαεννιά τρόπαια συνολικά στην δική του τροπαιοθήκη, πέντε Τσάμπιονς Λιγκ (σ.σ το τελευταίο την περίοδο 21/22), 3 πρωταθλήματα Ισπανίας, 1 κύπελλο, από 3 Σούπερ Καπ, Ισπανικά και Ευρωπαϊκά και τέλος 4 διηπειρωτικά κύπελλα.


Το τέλος μιας μεγάλης καριέρας και τα τέσσερα ξεχωριστά ρεκόρ

Η εκπληκτική καριέρα του Μπέιλ ολοκληρώνεται με έναν δανεισμό πίσω στην Τότεναμ και ένα εξάμηνο πέρασμα από το MLS και τους Λος Άντζελες εκεί που καταφέρνει να γίνει και πάλι ο άνθρωπος που δίνει τίτλο. Το τελευταίο γκολ της καριέρας του, με κεφαλιά, έστειλε στα πέναλτι τον τελικό κυπέλλου του MLS, στο 128. Έπειτα η ομάδα του το κατέκτησε κιόλας.



Ο Μπέιλ λοιπόν κλείνει την καριέρα του εκτός όλων των άλλων και με 4 ακόμη μοναδικά ρεκόρ, αφού είναι ο πρώτος πια στην ιστορία της Ουαλίας σε συμμετοχές και γκολ με 111 παιχνίδια και 41 γκολ. Ενώ μάλιστα ο 33χρονος είναι ο μοναδικός Βρετανός ποδοσφαιριστής στην ιστορία που έχει κατακτήσει πέντε φορές το Τσάμπιονς Λιγκ. Ακόμη ο 33χρονος είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που σκόραρε δύο νικητήρια γκολ σε δύο διαφορετικούς τελικούς, αλλά και έκτος παίκτης στην λίστα των ξένων σκόρερ της Ρεάλ Μαδρίτης.



Έτσι φτάσαμε πια στις 9 Ιανουαρίου του 2023, όπου ο Γκάρεθ Μπέιλ ανακοίνωσε και επίσημα την απόφαση του να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, με μια εκπληκτική ανακοίνωση. Σε αυτή αποκάλυψε πόσο τυχερός αισθάνθηκε που έκανε αυτό που αγάπησε και πως αυτό του έδωσε κάποιες από τις καλύτερες στιγμές της ζωής του, που είναι αδύνατο να αντιγραφούν. Ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσους τον βοήθησαν να πραγματοποιήσει αυτή την πραγματικά σπουδαία καριέρα.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.