Μπαντζού: Ο τελευταίος ρομαντικός κοντά σε ένα απίστευτο ρεκόρ

Κωστής Παναγιώτου15 Απριλίου 2023

Σίγουρα το όνομα του Πέλι-Ράντοκ Μπαντζού δεν είναι γνωστό στο ευρύ ποδοσφαιρικό κοινό, αλλά ο μέσος της Λούτον είναι αδιαμφησβήτητα από τους τελευταίους ρομαντικούς του ποδοσφαίρου, καθώς βρίσκεται στην ομάδα από το 2013 και από την πέμπτη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, ενώ ετοιμάζεται να αγωνιστεί στα "σαλόνια" της Premier League.

Ο 29χρονος από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό δεν έχει στο βιογραφικό τίτλους ή σπουδαίες μεταγραφές, αλλά σε λίγες εβδομάδες μπορεί να κουβαλάει το μεγαλύτερο ρεκόρ στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Μια πορεία σαν παραμύθι

Ο Μπαντζού το 2011, σε ηλικία 17 ετών βρέθηκε στη Γουέστ Χαμ από τη Μπόρεχαμ, βλέποντας ένα όνειρό του να γίνεται πραγματικότητα. Στα "σφυριά" έμεινε μέχρι τον Νοέμβριο του 2013 , αλλά χωρίς να καταγράψει ούτε μια συμμετοχή με την πρώτη ομάδα.

Ο δανεισμός του στη Λούτον, που τότε αγωνιζόταν στην πέμπτη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, στη National League, έμελλε να του αλλάξει την καριέρα ριζικά και να δεθεί με τους "hatters".

Τον Ιανουάριο του 2014 η Λούτον κάνει δικό της τον Μπαντζού με τη μορφή μεταγραφής και μια πορεία σαν παραμύθι μόλις είχε ξεκινήσει. Την πρώτη χρονιά η ομάδα παίρνει την άνοδο στην League Two, με τον 29χρονο να καταγράφει 21 συμμετοχές (1.563 λεπτά).

Όσο περνούσαν τα χρόνια ο 29χρονος μέσος καθιερώνεται στην ομάδα και τη σεζόν 2018/19 η Λούτον ανεβαίνει στην League One. Η άνοδος στην Championship δεν άργησε και την επόμενη σεζόν η ομάδα επιστρέφει στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, μετά από 12 χρόνια.

Η πρώτη χρονιά στην Championship δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα και οι "hatters" παραμένουν στην κατηγορία τις τελευταίες αγωνιστικές, τερματίζοντας στην 19η θέση, μόλις τρεις βαθμούς από τη ζώνη του υποβιβασμού.

Τη σεζόν 2020/21 η Λούτον καταγράφει σαφώς καλύτερη πορεία και εξασφαλίζει την παραμονή με σχετική ευκολία, τερματίζοντας στη 12η θέση. Η ανοδική πορεία όμως των "hatters" συνεχίστηκε και πέρυσι, καθώς μπήκαν στα play-offs ανόδου στην Premier League ως έκτοι.

Στα ημιτελικά διασταύρωσαν τα ξίφη τους με τη Χάντερσφιλντ. Στον πρώτο αγώνα, στην έδρα της Λούτον, αναδείχθηκαν ισόπαλοι (1-1). Στον επαναληπτικό η Χάντερσφιλντ με γκολ του Ρόουντς στο 82ο λεπτό παίρνει την πρόκριση στο μεγάλο τελικό του Γουέμπλεϊ, αλλά συναντάει τη Νότιγχαμ Φόρεστ και γνωρίζει την ήττα.

Η Λούτον φέτος έχει μια ακόμη ευκαιρία. Πέντε αγωνιστικές πριν το τέλος της κανονικής περιόδου βρίσκεται στην 3η θέση, έχοντας 5 βαθμούς διαφορά από τη δεύτερη θέση που οδηγεί κατευθείαν στην Premier League.

Παρότι η απευθείας άνοδος μοιάζει δύσκολη η ομάδα του Μπαντζού θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία μέσα από τη διαδικασία των play-offs και αν τέλει επιστρέψει στα "σαλόνια" της πρώτης κατηγορίας, ο 29χρονος μέσος περάσει στην ιστορία του αγγλικού και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Ο χαφ από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό θα γίνει ο πρώτος ποδοσφαιριστής που αποκτάται από ομάδα της National League και φτάνει μαζί της μέχρι τα γήπεδα της Premier League! Ο Μπαντζού έχει 360 συμμετοχές με τη Λούτον και απέχει μόλις 26 για να μπει στην πρώτη δεκάδα συμμετοχών στην ιστορία του κλαμπ.

Ο Πέλι-Ράντοκ Μπαντζού δεν έχει στο παλμαρέ του τίτλους και διακρίσεις, αλλά αν η Λούτον επιστρέψει στην Premier League, μετά από 27 χρόνια, θα περάσει στην ιστορία του ποδοσφαίρου, φέροντας τον τίτλο του τελευταίου ρομαντικού.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.