Μουντιάλ 2034: Παγκόσμιες αντιδράσεις για την ανάληψη της διοργάνωσης από τη Σαουδική Αραβία

Metrosport Team01 Νοεμβρίου 2023

Σάλος έχει προκληθεί μετά την ανακοίνωση της FIFA και του Τζιάνι Ινφαντίνο, πως η Σαουδική Αραβία είναι η μοναδική χώρα που διεκδικεί το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2034, με αποτέλεσμα να της «παραχωρούν» τη διοργάνωση. Μια απόφαση που επέφερε την αντίδραση μέχρι και του Παρατηρητηρίου των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Ύστερα από 11 χρόνια, το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου επιστρέφει στην Ασιατική Ήπειρο με τη διεθνή κοινή γνώμη να παίρνει θέση απέναντι σε αυτό το διηπειρωτικό ταξίδι.

Πρώτες πρώτες οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία μέσω του Στιβ Κόκμπερν (επικεφαλής οικονομικής και κοινωνικής δικαιοσύνης) να υπογραμμίζει πως: «Πρέπει να είναι έτοιμη να σταματήσει τη διαδικασία υποβολής προσφορών εάν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν αντιμετωπιστούν αξιόπιστα».

Παράλληλα, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από τη μεριά του, χαρακτήρισε «ντροπή» τη διεξαγωγή του Μουντιάλ στη Σαουδική.

«Η Σαουδική Αραβία δεν πρέπει να ανταμείβεται για την καταστολή της», ανέφερε η πρόεδρος Μίνκι Γουόρντεν και συμπλήρωσε: «Δεν είναι δυνατή η ανεξάρτητη παρακολούθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία λόγω της κυβερνητικής καταστολής.

Είναι αδύνατο για τη FIFA να παρακολουθεί και να επιθεωρεί συνεχώς τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σαουδική Αραβία με βάση τη δική της πολιτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η FIFA αποτυγχάνει στην ευθύνη της απέναντι στον κόσμο του ποδοσφαίρου να διεξάγει τις διαδικασίες διαγωνισμού κι επιλογής του Παγκοσμίου Κυπέλλου με ηθικό, διαφανή, αντικειμενικό και αμερόληπτο τρόπο».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.