Μουντιάλ 2022: Τα τέσσερα φαβορί, τα δύο ερωτηματικά, οι δύο σοκαρισμένοι και τα αουτσάιντερ

Στέλιος Γρηγοριάδης26 Νοεμβρίου 2022

Aν έπρεπε να κάνω μια πρώτη εκτίμηση, παρακινδυνευμένη πάντως στη δεύτερη μόλις αγωνιστική των ομίλων στο Μουντιάλ, θα έλεγα ότι οι ομάδες που ξεχώρισα έως τώρα είναι η Βραζιλία, η Ισπανία και η Γαλλία. Θα προσθέσω και την Αγγλία, για να σχηματιστεί μια τετράδα από φαβορί κι από εκεί και πέρα θα περιμένω πώς θα αντιδράσουν τα θύματα των μεγάλων εκπλήξεων, δηλαδή η Αργεντινή και η Γερμανία, όπως θα περιμένω την Πορτογαλία και το Βέλγιο να με πείσουν για τις δυνατότητές τους.

Για τη Βραζιλία δεν το συζητάω καν. Ομάδα με φοβερή ποιότητα, με μεγάλο βάθος στο ρόστερ, με το παραδοσιακό βραζιλιάνικο ταμπεραμέντο, αλλά και ομάδα πιο... ευρωπαϊκή από ποτέ στην αγωνιστική συμπεριφορά της. Η επίδειξη τεχνικής περνάει σε δεύτερη μοίρα, η αφέλεια που τόσο κόστισε στο παρελθόν απαγορεύεται, στόχος είναι αποκλειστικά και μόνο η νίκη και για να επιτευχθεί χρειάζεται πειθαρχία και σοβαρότητα. Αυτά, δηλαδή, που έλειπαν και κρατούσαν τη Βραζιλία επί 20 χρόνια μακριά από την κατάκτηση ενός Μουντιάλ. Θα είναι απόλυτα λογικό να το κατακτήσει φέτος, αν συνεχίσει με την ίδια εικόνα που είδαμε στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα με τη Σερβία.

Η Ισπανία με εντυπωσίασε όχι με το 7-0 επί της αδύναμης Κόστα Ρίκα, αλλά με το στιλ του παιχνιδιού της. Μια ομάδα κι αυτή με μπόλικη ποιότητα, με προσήλωση όλων των παικτών στο πλάνο, με φοβερό πρέσινγκ επί του αντιπάλου και με κατοχή μπάλας που δημιουργεί επιθέσεις γεμάτες ουσία. 

  Ποιοτική, με όλη τη σημασία της λέξης, είναι φυσικά και η Γαλλία, παρά τις σημαντικές απουσίες που έχει. Στο 4-1 επί της μαχητικής Αυστραλίας μάς έδειξε ότι και το θέλει και το πιστεύει και το μπορεί. Γιατί όχι άλλωστε; Είναι η κάτοχος του Παγκοσμίου Κυπέλλου και είναι μέσα στις δυνατότητές της να διατηρήσει το στέμμα. 

  Η Αγγλία έκανε πάρτι στο 6-2 επί του Ιράν, το οποίο χθες με το 2-0 επί της Ουαλίας έδειξε ότι δεν είναι αμελητέα ποσότητα, αλλά το πρόβλημα με τους Αγγλους είναι ότι βρίσκουν πάντα έναν τρόπο να μένουν εκτός παιχνιδιού στις δύο μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις. Ηδη χθες έριξαν σκιές στις εντυπώσεις που είχαν δημιουργήσει στην πρεμιέρα με το 0-0 κόντρα στις ΗΠΑ και με μια μέτρια εμφάνιση.

Η Πορτογαλία νίκησε την Γκάνα με 3-2 χάρη σε ένα ανύπαρκτο πέναλτι και άλλα δύο γκολ που “μέτρησαν” για ένα χιλιοστό. Κάθε μέρα κλαίνε ομάδες γιατί δεν “μετράνε” γκολ για ένα χιλιοστό, οι Πορτογάλοι όμως φαίνεται ότι καθοδηγούνται πάντοτε από το άστρο το λαμπρό της Θεάς Τύχης. Θέλω να τους δω και χωρίς αυτόν τον πολύ κομβικό συμπαίκτη, στους νοκ άουτ αγώνες, γιατί είναι βέβαιο ότι θα περάσουν από τον όμιλο. Θέλω να δω και το Βέλγιο, το οποίο κάθε άλλο παρά με έπεισε στο 1-0 επί του Καναδά, ο οποίος δικαιούταν 100% τη νίκη, αλλά δεν βρήκε τρόπο να λυγίσει τον φοβερό Κουρτουά. 

  Όσο για την Αργεντινή και τη Γερμανία, δύο “βαριά χαρτιά”, έχει ενδιαφέρον αν θα ορθοποδήσουν από το σοκ μετά τις σφαλιάρες που δέχτηκαν κι αν μας δείξουν ότι είναι ικανές να προχωρήσουν με αξιώσεις. Θεωρώ ότι είναι δύσκολη η αποστολή και των δύο. Της Αργεντινής γιατί η Πολωνία και το Μεξικό δεν είναι εύκολοι αντίπαλοι και της Γερμανίας γιατί δεν θα έχει κανένα πρόβλημα με την Κόστα Ρίκα, αλλά πρώτα παίζει με την Ισπανία. Αν τυχόν χάσει, ίσως να μην της φτάσουν οι τρεις βαθμοί που θα πάρει από την Κόστα Ρίκα για να προκριθεί.

Από τα αουτσάιντερ Ολλανδία, Ουρουγουάη, Κροατία, Δανία, δεν περιμένω κάτι εξαιρετικό, αλλά καθόλου δεν αποκλείω να έχουμε πάλι στους τέσσερις ή ακόμη και στον τελικό μια ομάδα που δεν την είχαμε υπολογίσει από πριν. Ποιος μας λέει ότι οι εκπλήξεις δεν θα συνεχιστούν στη φάση των ομίλων αλλά και παραπέρα στους νοκ άουτ αγώνες;

ΥΓ. Δεν έκανε κάτι εντυπωσιακό ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς στο ματς της Σερβίας με τη Βραζιλία, αλλά στάθηκε αξιοπρεπώς απέναντι στον Βινίσιους Τζούνιορ και τους άλλους Βραζιλιάνους που επιτέθηκαν από την πλευρά του. Αν μη τι άλλο, η κατάρρευση των Σέρβων άρχισε πέντε λεπτά μετά τη δική του αποχώρηση από τον αγωνιστικό χώρο, στο 57'. Θα μπορεί να λέει ότι έπαιξε με τη Σερβία κόντρα στη Βραζιλία σε Μουντιάλ επί μία ώρα και δεν έχασε. Δεν το λες και ασήμαντο.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.