Μόνο οι ξένες επενδύσεις μπορούν να πυροδοτήσουν την ελληνική οικονομία

Δημήτρης Κανελλάκης14 Οκτωβρίου 2021

Είναι βέβαιο ότι μόνο οι μεγάλες ξένες επενδύσεις μπορούν να πυροδοτήσουν την ελληνική οικονομία. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Το ελληνικό κράτος οφείλει -πάντα, όποια κι αν είναι η κυβέρνηση- να δημιουργεί τις προϋποθέσεις εκείνες οι οποίες θα δίνουν κίνητρα στους επενδυτές από το εξωτερικό να επιλέξουν τη χώρα μας ως έδρα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους.

Οι μεγάλες ξένες επενδύσεις είναι που συμβάλλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Άμεσων και έμμεσων. Διότι δεν είναι μόνο οι 100, 200, ή 1000, για παράδειγμα, εργαζόμενοι που χρειάζεται μια μεγάλη ξένη εταιρεία όταν έρχεται στην Ελλάδα, αλλά και όσα επαγγέλματα σχετίζονται και αποκτούν αντικείμενο εξαιτίας μιας επένδυσης, κι ας μην είναι αυτοί που συνεργάζονται και έχουν οικονομική σχέση έμμισθοι υπάλληλοι.

Τα λέω όλα αυτά με αφορμή τα προχθεσινά εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων της Pfizer στην Θεσσαλονίκη. Είναι σε εξέλιξη αυτή την περίοδο στην Ελλάδα κι άλλες τέτοιες επενδύσεις. Όπως για παράδειγμα της Alexandrion Group η οποία, όπως διαβάσετε χθες στο metrosport.gr, θα επενδύσει 100 εκατ. ευρώ στην Καβάλα, για την παραγωγή αιθυλικής αλκοόλης. 

Δεν έχει σημασία αν κάποιες επενδύσεις είναι πολύ μεγάλες, άλλες μεσαίες ή και μικρότερες. Σημασία έχει ότι είναι σε εξέλιξη πολλές επενδύσεις στη χώρα μας. Όπως, επίσης, σημασία έχει ότι υπάρχει ένα πάρα πολύ θετικό κλίμα, φιλικό για επενδύσεις στην Ελλάδα. Κι αυτό συζητιέται στο εξωτερικό, αφού στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης οι επιχειρήσεις αναζητούν τις καλύτερες ευκαιρίες για την επίτευξη των στόχων τους, χωρίς να κάνουν διακρίσεις ανάμεσα στις χώρες. Επιλέγουν τη χώρα εκείνη που θα τους πείσει ότι μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα και με περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας των σχεδιασμών τους.

Το περιβάλλον που δημιουργείται στην Ελλάδα για ξένες επενδύσεις πρέπει να συντηρηθεί και να ενισχυθεί. Οι ξένοι επενδυτές θέλουν να νιώθουν όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς. Θέλουν να ξέρουν ότι υπάρχει μια φορολογική και ασφαλιστική σταθερότητα, ότι δεν θα παγιδευτούν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, ότι οι μηχανισμοί του κράτους θα διαθέτουν ευελιξία.

Η Ελλάδα είναι σε στρατηγικό σημείο για την ανάπτυξη των ξένων επιχειρήσεων που θέλουν να απευθυνθούν στην αγορά της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, των αραβικών χωρών. Είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα αυτό για την χώρα μας, που αυτή την περίοδο, ειδικά, έχει την μεγαλύτερη, ίσως, ευκαιρία να το κεφαλαιοποιήσει.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.