Μόνο ο Μαρτίνς θα πετούσε έξω τον Τζόλη!

Στέλιος Γρηγοριάδης26 Ιουνίου 2020

Αγαπητή Metrosport,

Δύο φορές φέτος, στα πιο κρίσιμα ματς για το Πρωτάθλημα, ο Τσιμίκας “σκότωσε” τον ΠΑΟΚ. Προχθές, στη ρεβάνς του Κυπέλλου στο Καραϊσκάκη, ο Τζόλης διέσυρε τον Τσιμίκα με στόφα φτασμένου άσου καιμ ήταν, μακράν, ο πιο επικίνδυνος παίκτης ενός ΠΑΟΚ με τα γνωστά προβλήματα στην ανάπτυξη και τη δημιουργία. Κι όμως. Ο πρώτος που σκέφτηκε να αντικαταστήσει ο Αμπέλ Φερέιρα ήταν ο πιτσιρικάς. Λες και ήταν σε άλλο γήπεδο. Λες και δεν έβλεπε όσα βλέπαμε όλοι οι υπόλοιποι. Λες και θέλησε να κάνει τη χάρη στον Μαρτίνς που ονειρευόταν να απαλλαγεί από την παρουσία του Τζόλη.

Αλήθεια, αν έδιναν το δικαίωμα στον προπονητή του Ολυμπιακού να πετάξει έξω έναν παίκτη του ΠΑΟΚ ποιον θα έβγαζε; Σίγουρα τον Τζόλη. Γιατί ήταν αυτός που έδειχνε ικανός να τελειώσει την υπόθεση πρόκριση υπέρ του ΠΑΟΚ, εκμηδενίζοντας επιθετικά τον Τσιμίκα και σμπαραλιάζοντας την αριστερή πτέρυγα της άμυνας του Ολυμπιακού.

Δεν χρειάζεται τίποτε άλλο να αναλύσει κανείς, ούτε να εντοπίσει και άλλα από τα πολλά λάθη του Πορτογάλου σε όλη τη σεζόν για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι απέχει πολύ από το να θεωρηθεί κανονικός προπονητής. 

Ο Φερέιρα είναι ακόμη ένας ερασιτέχνης διαχειριστής των παικτών που έχει στη διάθεσή του, σε μια ομάδα που τον επέλεξε υπό πίεση χρόνου και υπό τον πανικό που είχε προκαλέσει η αιφνιδιαστική αποχώρηση του Ραζβάν Λουτσέσκου. 

Δυστυχώς για τον ΠΑΟΚ, αυτό έχει πλέον αποδειχθεί πέρα από κάθε αμφιβολία. Το να απομακρυνθεί ακόμη και τώρα, εν μέσω πλέι οφ, καμιά ζημιά δεν θα προκαλέσει στην ομάδα. Τίποτε χειρότερο δεν θα μπορεί να συμβεί στον ΠΑΟΚ χωρίς τον Φερέιρα, από όσα συμβαίνουν στον ΠΑΟΚ με τον Φερέιρα.

“Μα, ο προπονητής χρειάζεται πίστωση χρόνου και δεν έχει νόημα μια ομάδα να αλλάζει κάθε χρόνο τον προπονητή της”, είναι ο αντίλογος. Σύμφωνοι, αλλά εξαρτάται από τον προπονητή. Αν δείχνει ότι μπορεί, τότε η πίστωση χρόνου είναι επιβεβλημένη. Αν δείχνει ότι δεν μπορεί, η παροχή πίστωσης χρόνου ισοδυναμεί με απόπειρα αυτοκτονίας. 

Δεν αρκεί να δίνεις χρόνο στον προπονητή. Το ζητούμενο είναι να δίνεις χρόνο στον προπονητή που είναι ικανός και παρουσιάζει καλά δείγματα δουλειάς. Ο Φερέιρα, λοιπόν, δεν έχει δείξει απολύτως τίποτε. Απέτυχε οικτρά. Από τη μέρα που ανέλαβε τον ΠΑΟΚ, η ομάδα έγινε ολοένα και χειρότερη. Ποτέ καλύτερη. Αρα, ποιος ο λόγος να του δοθεί και δεύτερος χρόνος; Για να μάθει να κουρεύει στου κασίδη το κεφάλι;

Ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε νωρίς από την Ευρώπη, έχασε τη μάχη για το Πρωτάθλημα, έμεινε εκτός τελικού Κυπέλλου. Σε μια κούρσα για δύο βγήκε δεύτερος και τώρα κινδυνεύει να βγει και τρίτος. Ναι, υπάρχει το ελαφρυντικό των προκάτ δικαστικών αποφάσεων, ναι, η χρονιά είχε πολλές ατυχίες με απουσίες κομβικών παικτών, αλλά ο φετινός ΠΑΟΚ, στον καθαρά αγωνιστικό τομέα, ήταν πολύ κατώτερος από τον περσινό. 

Κατά την άποψή μου, ευθύνονται περισσότερο οι παίκτες. Δεν κάνω τη χάρη στους προπονητές να τους θεωρήσω σημαντικότερους από τους ποδοσφαιριστές. Αλλά ο προπονητής, όπως και να το κάνουμε, είναι ο καθοδηγητής και ο εμψυχωτής. Ως τι, λοιπόν, πέτυχε ο Φερέιρα στον ΠΑΟΚ; Ως καθοδηγητής, αποδείχτηκε ελάχιστος. Ως εμψυχωτής, ανύπαρκτος...

ΥΓ. Πιστεύω ότι η αποτυχία και στους τρεις φετινούς στόχους θα κάνει τελικά και ένα καλό στον ΠΑΟΚ, γιατί δεν θα κρύψει τις αδυναμίες. Ετσι ο Ιβάν Σαββίδης θα πάρει τις σωστές αποφάσεις και για τον προπονητή, αλλά και για το ρόστερ...

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία,

Στέλιος Α. Γρηγοριάδης

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.