Μητσοτάκης: «Μειωμένες αρχικές τιμές σε 1.500 προϊόντα από τον Μάρτιο»

Metrosport Team29 Φεβρουαρίου 2024

Στο υπουργικό συμβούλιο η εξειδίκευση των νέων μέτρων του υπουργείου Ανάπτυξης που θα τεθούν σε εφαρμογή από αύριο - Μειώσεις 14% – 17% σε 7 κατηγορίες προϊόντων δείχνουν οι νέοι τιμοκατάλογοι.

Με την ακρίβεια να αποτελεί ένα από τα βασικότερα προβλήματα των νοικοκυριών και η καταπολέμησή της να αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, εφαρμόζοντας όποια μέτρα επιβάλλονται προς επίτευξη αυτού του στόχου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, παρουσιάζουν στο Υπουργικό Συμβούλιο, τα αποτελέσματα από την εφαρμογή των μέτρων που ελήφθησαν όλο το προηγούμενο διάστημα, τα νέα που αναμένονται αλλά και το νομοσχέδιο που αφορά στη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς και την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Εξελίσσεται εδώ και μήνες μια διαρκή παρέμβαση καθώς ακόμα ο πληθωρισμός ακόμα αντιστέκεται σε ορισμένα είδη. Έχουμε βάλει όριο κέρδους στο βρεφικό γάλα όπου είχαμε αδικαιολόγητες αυξήσεις.

Τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων θα φανούν σταδιακά καθώς πρόκειται για μια βαθιά διαρθρωτική παρέμβαση. Προσδοκούμε οι αρχικές τιμές σε 1.500 προϊόντα να είναι μειωμένες από τις αρχές Μαρτίου και άρα και οι τελικές επί αυτών των μειωμένων

Από την Παρασκευή 1η Μαρτίου και μετά, αναμένεται να εφαρμοστούν τα μέτρα σε όλο το εύρος τους με αποτέλεσμα, σε σημαντικές κατηγορίες προϊόντων να μειώνονται οι τιμές σε ποσοστό μεταξύ 14% και 17%.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι μειώσεις αυτές αφορούν ως 2000 κωδικούς προϊόντων που έως σήμερα εμφάνιζαν φουσκωμένη τιμή αλλά συνοδεύονταν από γενναίες προσφορές ως «τυράκι» στους καταναλωτές. Συγκεκριμένα πρόκειται για: απορρυπαντικά ρούχων, απορρυπαντικά πιάτων, βρεφικές – παιδικές πάνες, καθαριστικά παντός είδους, οδοντόκρεμες, σαμπουάν – αφρόλουτρα – conditioner και σαπούνια.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την εφαρμογή του μέτρου της μείωσης των συνολικών εκπτώσεων – παροχών των προμηθευτών προς τα Σούπερ Μάρκετ κατά 30% με αντίστοιχη μείωση των αρχικών τιμών των προϊόντων αυτών στα ράφια. Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο αρχικά θα εφαρμοστεί στις παραπάνω κατηγορίες που σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού παρατηρήθηκαν αποκλίσεις. Ωστόσο πληροφορίες του newmoney αναφέρουν ότι εξετάζεται η επέκταση του και σε άλλες κατηγορίες, όπου συνήθως οι «παροχές» προς τα Σούπερ Μάρκετ είναι πολύ μεγάλες.

Την ίδια στιγμή πάντως «αγκάθι» παραμένουν τα τρόφιμα, που συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, αν και πλέον με σαφώς μικρότερο ρυθμό. Από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το υπ. Ανάπτυξης προκύπτει ότι τον τρέχοντα μήνα μόλις το 20% των επιχειρήσεων που είχαν προβεί τον Φεβρουάριο του 2023 σε ανατιμήσεις προχώρησε σε αντίστοιχη κίνηση και φέτος. Τον Ιανουάριο από την άλλη, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η χώρα μας εμφανίζεται να κάνει σοβαρό πρωταθλητισμό στην Ευρώπη των «27», κατακτώντας συνεχώς αρνητικές πρωτιές ειδικά στον δείκτη τιμών των τροφίμων, που σκαρφαλώνει παρά την πτώση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Συγκεκριμένα, για τον Ιανουάριο 2023/2024 σημειώθηκαν αυξήσεις σε:

Ελαιόλαδο + 67,4 %

Λαχανικά + 14,4 %

Φρούτα + 14,2 %

Αναψυκτικά – χυμούς + 11,7 %

Ψάρια + 7,7 %

Κρέας + 6,0 %

Ζάχαρη – σοκολάτες + 6,0 %

Λοιπά τρόφιμα + 5,8 %.

Αρμόδιες πηγές απ’ το υπ. Ανάπτυξης έλεγαν στο newmoney ότι απ’ τον Φεβρουάριο, έπειτα απ’ την ανακοίνωση των νέων μέτρων, υπήρξε φρένο στο ρυθμό των ανατιμήσεων. «Από τη μία οι 1500 κωδικοί προϊόντων που έχουν υπαχθεί στο μέτρο της μόνιμης μείωσης τιμής. Και τώρα άλλοι 2.000 κωδικοί με μειώσεις. Πλέον κάπου 7000 κωδικοί προϊόντων είτε είδαν μείωση των τιμών τους είτε απλά έμειναν σταθεροί. Κάτι που σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα θα δούμε και την αποκλιμάκωση του δείκτη τιμών καταναλωτή που καταρτίζει η ΕΛΣΤΑΤ», σημείωνε πηγή του υπ. Ανάπτυξης.

Τι αλλάζει από την 1η Μαρτίου

Στο πλαίσιο των μέτρων του υπουργείου Ανάπτυξης, τα οποία τίθενται σε ισχύ από την 1η Μαρτίου, προστέθηκαν και κάποια επιπλέον προϊόντα στο μέτρο που αφορά στη μείωση των πιστώσεων από τη βιομηχανία προς τα σούπερ μάρκετ κατά 30%, όπως είναι τα προϊόντα εμμήνου ρήσεως που θεωρούνται πρώτης ανάγκης και δεν είχαν συμπεριληφθεί στην αρχική απόφαση Σκρέκα, ενώ κρίθηκε ότι και στα συγκεκριμένα προϊόντα υφίσταται ζήτημα με υπερβολικές εκπτώσεις, κάτι το οποίο έπρεπε να περιοριστεί.

Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι τα μέτρα Σκρέκα εισάγουν στο καταναλωτικό καλάθι τα κοντόληκτα προϊόντα, με ημερομηνία λήξης από 1 έως και 30 ημέρες, προκειμένου να μην απορρίπτονται από τη βιομηχανία και να μην επιστρέφονται προς καταστροφή, αλλά να φτάνουν στους καταναλωτές.

Με βάση τα μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης, επιτρέπεται η προώθηση προϊόντων με την ένδειξη ότι πρόκειται για προϊόντα με πολύ κοντινή ημερομηνία λήξης και ορίζεται το ακριβές χρονικό διάστημα πριν την ημερομηνία αυτή, όπου επιτρέπεται να γίνει η εκποίηση του αποθέματος σε χαμηλότερη τιμή, ενώ ταυτόχρονα παρεμποδίζεται η σπατάλη τροφίμων.

Η θεματολογία του υπουργικού συμβουλίου έχει ως εξής:

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας θα παρουσιάσει την εφαρμογή των μέτρων κατά της ακρίβειας, αλλά και το νομοσχέδιο για τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς και την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Ο Υπουργός ‘Αμυνας, Νίκος Δένδιας θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο για την έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία στις Ένοπλες Δυνάμεις, τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και τη Σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο για το Θεσμικό πλαίσιο για τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις, και τα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα, αλλά και τα Ελεγκτικά όργανα και έλεγχοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης και ο Υφυπουργός, Χάρης Θεοχάρης θα παρουσιάσουν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες: α) Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας, β) Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2021/2118 σχετικά με την ασφάλιση της αστικής ευθύνης που προκύπτει από την κυκλοφορία αυτοκινήτων οχημάτων και μέτρα προσαρμογής στον Κανονισμό 2022/858 σχετικά με ένα πιλοτικό καθεστώς για υποδομές της αγοράς που βασίζονται σε τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού.

Ο Υπουργός Υγείας, ‘Αδωνις Γεωργιάδης θα παρουσιάσει το ερανιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, θα κάνει εισήγηση σχετικά με την τροποποίηση Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία της Κυβερνητικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Πηγή: newmoney.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.