«Μια έμπνευση του Βιεϊρίνια είναι αρκετή για να κρίνει το ντέρμπι»

Πέτρος Χαριζακλής23 Φεβρουαρίου 2020

Η κλεψύδρα αδειάζει για την έναρξη του μεγάλου ντέρμπι της προτελευταίας αγωνιστικής της κανονικής διάρκειας της Super League 1, ανάμεσα στον νταμπλούχο ΠΑΟΚ και τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό. Ολοι περιμένουν με αγωνία το πρώτο από τα πέντε ντέρμπι μεταξύ των δύο μονομάχων, καθώς ακολουθούν δύο για το Κύπελλο και δύο για τα πλέι οφ. Σίγουρα ο νικητής δεν θα εξασφαλίσει το πρωτάθλημα από το βράδυ της Κυριακής (23/2) όμως θα πάρει ψυχολογία για την συνέχεια.

Το Metrosport.gr έδωσε τον λόγο σε έναν ποδοσφαιριστή, ο οποίος έχει αγωνιστεί 7 φορές σε τέτοιο ντέρμπι. Ο λόγος για τον Πορτογάλο πρώην ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ και νυν της Χάποελ Μπερ Σεβά, Μιγκέλ Βίτορ.

Ο 30χρονος αμυντικός μίλησε για το κλειδί της αναμέτρησης που μπορεί να δώσει σε μία από τις δύο ομάδες τη νίκη, σχολίασε την επιλογή του Γερμανού διαιτητή, αναφέρθηκε στην κούραση που θα βγάλει ο Ολυμπιακός μετά το απαιτητικό παιχνίδι της Πέμπτης με την Αρσεναλ, ξεχώρισε τον ποδοσφαιριστή που μπορεί να κρίνει το ντέρμπι ενώ μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη.

Επίσης, Ο Πορτογάλος αναφέρθηκε στην βελτίωση του Πέλκα, τον τρόπο που αποχώρησε πριν 3,5 χρόνια από τον Δικέφαλο και τι έγινε με τον Λούμπος Μίχελ, μίλησε για τον τίτλο που του έλειψε όσο ήταν στην ομάδα της Θεσσαλονίκης ενώ στο τέλος μίλησε και για την ομάδα του την Χάποελ Μπερ Σεβά, αλλά και το Ισραήλ που έχει γίνει δεύτερη πατρίδα του μαζί με την Ελλάδα.

-Καλημέρα Μιγκέλ. Τι κάνεις; Θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη συνέντευξη λέγοντάς μου αν παρακολουθείς το ελληνικό πρωτάθλημα και τον ΠΑΟΚ.

«Προσπαθώ να δω κάποιες φορές τα παιχνίδια, μερικές φορές παίζουμε ίδιες ώρες και δεν είναι εύκολο οπότε βλέπω τα αποτελέσματα. Ο ΠΑΟΚ είναι μοναδική ομάδα για μένα, προσπαθώ να ακολουθώ την ομάδα όσο μπορώ και μου επιτρέπουν οι υποχρεώσεις μου».

-Θα ήθελα να μου κάνεις ένα πρώτο σχόλιο για το ντέρμπι μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού. Πώς το βλέπεις; Ποιος πιστεύεις πως έχει το προβάδισμα;

«Είναι ένα μεγάλο παιχνίδι, οι δύο ομάδες είναι πολύ κοντά στην βαθμολογία, θα είναι μια μεγάλη μάχη μέχρι το τέλος της σεζόν. Ο ΠΑΟΚ παίζει εντός με την βοήθεια του κόσμου και θα προσπαθήσει να ελέγξει και να κερδίσει το παιχνίδι, είναι δύσκολο να το προβλέψεις».

-Ο ΠΑΟΚ έχει την ψυχολογία με το μέρος της επειδή παίζει εντός και είναι νταμπλούχος, ωστόσο υπάρχουν και τα πλέι οφ. Θεωρείς πως το ντέρμπι της Κυριακής θα κρίνει τον πρωταθλητή;

«Θα είναι διαφορετικά τα πράγματα με τα πλέι οφ, αυτό το παιχνίδι θα δώσει ψυχολογία στον νικητή, όποιος κερδίσει θα έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση στο υπόλοιπο της χρονιάς αλλά και οι δύο ομάδες πιστεύω πως θα χάσουν βαθμούς στα πλέι οφ».

-Τι έχεις να πεις την κλήρωση του Κυπέλλου που θα φέρει και πάλι αντιμέτωπους ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό;

«Είναι καλό για όλους να έχει μεγάλα παιχνίδια πολλές φορές, για τον κόσμο, για όλους, για την πόλη, για το πρωτάθλημα, είναι πιο ενδιαφέροντα παιχνίδια, θα γίνουν μεγάλες μάχες. Θυμάμαι και εμείς είχαμε 2-3 παιχνίδια σε σύντομο χρονικό διάστημα με τον Ολυμπιακό, όλοι θα το απολαύσουν».

-Ο Ολυμπιακός την Πέμπτη αγωνίστηκε με την Αρσεναλ. Πιστεύεις πως θα επηρεαστεί από το γεγονός πως έχει δύο απαιτητικά παιχνίδια μέσα σε τρεις μέρες;

«Σίγουρα δεν θα υπάρχει δικαιολογία, θα τον επηρεάσει λίγο γιατί ο ΠΑΟΚ είχε όλη την εβδομάδα μπροστά του για να προετοιμάσει το παιχνίδι. Μπορεί αυτό το παιχνίδι να κάνει την διαφορά στο ντέρμπι, ο ΠΑΟΚ θα είναι πιο φρέσκος, στο δεύτερο ημίχρονο μπορεί να βγάλει κούραση ο Ολυμπιακός».

-Το παιχνίδι θα σφυρίξει Γερμανός διαιτητής. Ο ΠΑΟΚ σε τρία ντέρμπι με τον Ολυμπιακό με ξένους διαιτητές είναι αήττητος. Σου λέει κάτι αυτό; Θα επηρεάσει το παιχνίδι;

«Είναι καλό για το πρωτάθλημα να έχει ξένους διαιτητές, όταν έπαιζα στην Ελλάδα όλοι μιλούσαν για τους διαιτητές, υπήρχαν παράπονα για τον Ολυμπιακό και τα αποτελέσματα που έπαιρνε και τις αποφάσεις. Τώρα ο ρέφερι θα έχει λιγότερη πίεση».

«Η άμυνα και η συγκέντρωση θα δώσουν τη νίκη»

-Ως αμυντικός θα ήθελα να μου πεις ποιον θεωρείς πιο ποιοτικό αμυντικό από τις δύο ομάδες και ποιον θα ήθελες να έχεις συμπαίκτη σου;

«Και οι δύο ομάδες έχουν καλούς στόπερ, ο Κρέσπο είναι δυστυχώς τραυματίας για τον ΠΑΟΚ, όμως οι Βαρέλα-Ινγκασον είναι εξαιρετικοί, από τον Ολυμπιακό ο Σεμέδο είναι πολύ καλός παίκτης, έχει εξαιρετικές ικανότητες. Δεν ξέρω ποιον να διαλέξω, είναι δυνατοί οι στόπερ και των δύο ομάδων».

-Ποιο πιστεύεις πως είναι το σημείο κλειδί για τη νίκη στο ντέρμπι και ποιοι παίκτες μπορούν να το κρίνουν;

«Σε τέτοια παιχνίδια, το αμυντικό κομμάτι δίνει τις νίκες και η συγκέντρωση. Τα λάθη τα πληρώνεις ακριβά, η ποιότητα στην επίθεση υπάρχει και από τις δύο ομάδες και υπάρχει πολλή πίεση και συναισθήματα. Οποιος ελέγξει περισσότερο όλα αυτά θα κερδίσει, ο ΠΑΟΚ ως πρωταθλητής έχει έναν αβαντάζ, αλλά παίζει ρόλο και πως θα ξεκινήσει το παιχνίδι. Ενας παίκτης που μπορεί να κρίνει το ντέρμπι είναι ο Βιεϊρίνια, του αρέσει να σκοράρει σε τέτοια παιχνίδια και μια έμπνευσή του μπορεί να είναι αρκετή. Και ο Ολυμπιακός όμως έχει επικίνδυνους παίκτες και χρειάζεται προσοχή».

-Τι γνώμη έχεις για τους δύο προπονητές που είναι και συμπατριώτες σου;

«Και οι δύο έκαναν πολύ καλή δουλειά στην Πορτογαλία, είναι καλοί προπονητές, ξέρουν καλά πως να χειριστούν τους παίκτες, το τακτικό κομμάτι, τώρα βρίσκονται σε μεγάλους συλλόγους. Θα είναι εξαιρετικό για τους ίδιους να είναι πρωταθλητές, θα είναι πρώτη φορά και για τους δύο».

-Η κατάσταση πριν το ντέρμπι θυμίζει μπαρούτι, ειδικά μετά το πόρισμα της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού και όσα έγιναν. Εζησες μια εξίσου περίεργη κατάσταση το 2016 όταν στον ημιτελικό Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό διεκόπη το παιχνίδι. Πιστεύεις πως οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ επηρεάζονται από την ατμόσφαιρα;

«Στην Ελλάδα από τα τρία χρόνια που ήμουν εκεί, πάντα είχαμε τέτοια προβλήματα με εξωτερικούς παράγοντες, με επιτροπές και διαιτητές. Το μυαλό των παικτών είναι εκτός τέτοιων πραγμάτων, είναι συγκεντρωμένοι και δεν θα είναι επηρεασμένοι».

-Οταν έπαιζες στον ΠΑΟΚ έπαιξες τρεις χρονιές πλέι οφ. Φέτος στην Σούπερ Λιγκ παίζει πλέι οφ και ο πρωταθλητής. Θεωρείς πως είναι πλέον πιο δίκαιο αυτό το σύστημα διεξαγωγής; Και ποιο είναι το μυστικό για να είναι μια ομάδα επιτυχημένη σε έξι παιχνίδια που διεξάγονται μέσα σε λίγες μέρες;

«Εϊναι πιο δίκαιο το σύστημα τώρα. Τώρα υπάρχουν έξι παιχνίδια που όλες οι ομάδες μπορούν να χάσουν βαθμούς, είναι πιο εύκολο να χάσεις παιχνίδια, υπάρχει ευκαιρία για όλες. Το μυστικό είναι να ξεκινήσεις καλά και όταν ξεκλινήσεις καλά και εχεις αβανταζ να κερδίσεις εντος και να μην χάσεις εκτός,

-Τι γνώμη έχεις για τον Ιβάν Σαββίδη; Τι θυμάσαι από εκείνον στην θητεία σου στον ΠΑΟΚ;

«Είναι ένας άνθρωπος εξαιρετικός, είναι τυχερός που τον έχει ο ΠΑΟΚ, όλοι οι άνθρωποι στην πόλη ήταν χαρούμενοι που τον είχαν, πριν η ομάδα είχε οικονομικά προβλήματα και ο Σαββίδης άλλαξε την ομάδα, την ανέβασε επίπεδο. Οταν έπαιζα στον ΠΑΟΚ είχα καλή σχέση μαζί του και καλή επικοινωνία, όλοι είναι χαρούμενοι με αυτόν, πάντα πριν τα μεγάλα παιχνίδια μας μιλούσε για να μας δώσει ψυχολογία, για να μας πει πόσο μας πιστεύει».

«Ηγέτης ο Πέλκας, να βασιστεί πάνω του για το μέλλον ο ΠΑΟΚ»

-Τι θεωρείς πως άλλαξε από το διάστημα που ήσουν εσύ στην ομάδα;

«Ξέρω ότι ο κ.Σαββίδης επενδύει περισσότερα λεφτά, η ομάδα άρχισε να κερδίζει περισσότερα, πήρε τίτλους, άλλαξε η νοοτροπία της με τους τίτλους, απέκτησε αυτοπεποίθηση και πλέον λιγότερη πίεση. Ηρθαν καλύτεροι παίκτες, οι τίτλοι έβγαλαν την πίεση από τον σύλλογο και πλέον οι παίκτες πιστεύουν περισσότερο στον εαυτό τους».

-Ο μοναδικός συμπαίκτης σου από όταν έπαιζες και είναι ακόμη στην ομάδα είναι ο Πέλκας. Πώς τον βλέπεις σε σχέση με τότε;

«Τώρα μπορείς να δεις μεγάλη βελτίωση σε αυτόν, ήταν πολύ μικρός όταν ήμασταν συμπαίκτες, είναι ένας από τους αρχηγούς, είναι ηγέτης, παίζει στην εθνική ομάδα, είναι από τους μεγάλους παίκτες και ο ΠΑΟΚ μπορεί να βασιστεί πάνω του για το μέλλον. Είναι πολύ σημαντικό για κάθε ομάδα να έχει παίκτες από τις ακαδημίες, κάποιον που να μπορεί να εξηγήσει στους άλλους τα πάντα για τον σύλλογο που βρίσκονται αλλά και ταυτόχρονα να είναι και ποιοτικός όπως ο Πέλκας».

-Εφυγες κάπως περίεργα από τον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2016 και μάλιστα έκανες ευθεία επίθεση στον Λούμπος Μίχελ και τον είχες χαρακτηρίσει ανέντιμο. Θέλεις να μας πεις τι συνέβη τότε;

«Πέρασε πολύ καιρός, αυτό το συμβάν είναι στο παρελθόν, δεν έχω κακά αισθήματα για αυτόν. Είχαμε συμφωνήσει να μείνω και την άλλη μέρα άκουσα από τα μίντια πως δεν θα συνεχίσω, δεν ήταν δίκαιο για μένα. Του είχα πει να μου το πει πρόσωπο με πρόσωπο αν δεν με θέλει και όχι να αλλάζει την απόφαση του και να το μαθαίνω από τον τύπο. Παρόλα αυτά έχω εξαιρετική σχέση με όσους δούλευαν στον σύλλογο».

-Με τον Βλάνταν Ιβιτς τι σχέση είχες;

«Εχουμε πολύ καλή σχέση, ήταν ο προπονητής μου, όταν παίζουμε αντίπαλοι εδώ στο Ισραήλ μιλάμε».

-Τι κρατάς από την παρουσία στον ΠΑΟΚ;

«Την αγάπη που πήρα απο τον κόσμο, τον σύλλογο τον ίδιο, τις καλές σχέσεις που είχα με όλους. Εγώ και η οικογένειά μου αγαπάμε την Θεσσαλονίκη, τα παιδιά μου μεγάλωσαν εκεί, μας αρέσει η ελλάδα, έχουμε φίλους και την επισκεπτόμαστε όποτε μπορούμε. Είναι μια ξεχωριστή πόλη για εμάς».

«Στο Ισραήλ δεν μιλάνε τόσο για τους διαιτητές»

-Εδώ και 3,5 χρόνια βρίσκεσαι στο Ισραήλ και αγωνίζεσαι με την φανέλα της Χάποελ Μπερ Σεβά. Τι στόχους έχεις με την ομάδα;

«Οι δύο πρώτες σεζόν ήταν εξαιρετικές αφού πήραμε πρωτάθλημα, η φετινή και η περσινή χρονιά, δεν ήταν τόσο καλές, φέτος στοχεύουμε στην 3η θέση και το Κύπελλο γιατί θέλουμε να βγούμε στην Ευρώπη».

-Τι διαφορές έχει το ισραηλινό με το ελληνικό πρωτάθλημα; Μετά από τόσα χρόνια εκεί, τι προτιμάς, το Ισραήλ ή την Ελλάδα;

«Στο επίπεδο δεν είναι τόσο μεγάλη η διαφορά των δύο πρωταθλημάτων, εδώ στο Ισραήλ, δεν μιλάνε τόσο για τους διαιτητές, είναι καλύτερα οργανωμένη η λίγκα. Στην Ελλάδα υπάρχει περισσότερο συναίσθημα. Είμαι χαρούμενος εδώ, μου είναι αδύνατο να επιλέξω ανάμεσα στο Ισραήλ και την Ελλάδα, είναι οι δύο πατρίδες μου μετά την Πορτογαλία. Τα παιδιά μου είναι χαρούμενα εδώ, μιλάνε την γλώσσα, και στις δύο χώρες με υποδέχθηκαν με εξαιρετικό τρόπο».

-Στην Χάποελ έχεις κατακτήσει δύο πρωταθλήματα και είσαι βασικός. Θεωρείς πως αυτό που σου έλειψε από την θητεία σου είναι ένας τίτλος;

«Σίγουρα μου έλειψε που δεν πήρα έναν τίτλο με τον ΠΑΟΚ, έστω το Κύπελλο, παίξαμε στον τελικό με τον Παναθηναϊκό, κάποιες φορές ήμασταν μπροστά στο πρωτάθλημα και χάναμε το προβάδισμα στη συνέχεια. Ο κόσμος ήθελε τίτλο και είμαι χαρούμενος με τον περσινό τίτλο που πήρε ο ΠΑΟΚ».

-Με τον ΠΑΟΚ είχες πάνω από 116 συμμετοχές ενώ με την Χάποελ έχεις μέχρι στιγμής 82. Είναι στόχος σου να ξεπεράσεις τις συμμετοχές που είχες με την ελληνική ομάδα ή θέλεις μια άλλη πρόκληση στην καριέρα σου;

«Ελπίζω να παίξω κι άλλα παιχνίδια, είχα δύο τραυματισμούς σοβαρούς εδώ, έχω συμβόλαιο ακόμη ένα χρονο, αν ξεπεράσω αυτόν τον αριθμό θα είναι σημάδι πως θα είμαι υγιής».

-Τέλος, τι μήνυμα θέλεις να αφήσεις στο κόσμο του ΠΑΟΚ;

«Να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την ομάδα, να γεμίζουν το γήπεδο, με την στήριξή τους μπορούν να βοηθήσουν τον ΠΑΟΚ να παίρνει τίτλους και όλοι να είναι χαρούμενοι με αυτό».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.