Μία «χρυσή μπάλα ανθρωπιάς» για τον Μανέ

Metrosport Team18 Ιανουαρίου 2020

Επιμέλεια άρθρου: Γιώργος Τσαρουχάς

Υπάρχει ένα ξεκάθαρο φαβορί για την κατάκτηση της χρυσής μπάλας,αν όχι του χρόνου,σίγουρα μέσα στα επόμενα χρόνια και ακούει στο όνομα Σαντιό Μανέ! Βέβαια τώρα θα μου πεις δεν ήταν καν στην τελική τριάδα των διεκδικητών φέτος και είμαστε ακόμα στις αρχές του 2020.Θα σου πω ότι ελάχιστη σημασία έχει. Ούτως ή άλλως για να πάρει κάποιος την χρυσή μπάλα στις μέρες μας, εκτός από το να είναι ο Ρονάλντο ή ο Μέσι, πρέπει να έχει και άλλα “χαρίσματα” πέρα από την ποδοσφαιρική ευφυία και απλότητα του Σενεγαλέζου φορ της Λίβερπουλ!

Ωστόσο,δεν γράφουμε αυτό το κείμενο για να αναλύσουμε τι πρέπει να έχει κάποιος ποδοσφαιριστής στις μέρες μας για να διεκδικήσει την χρυσή μπάλα,αλλά για το τι δεν είδαν οι ιθύνοντες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου στον Μανέ,ώστε να μην τον συμπεριλάβουν μέσα σε αυτή τη κλειστή λίστα των κορυφαίων για το 2018-2019! 

 Σίγουρα πάντως αν ψήφιζαν άτομα που... κάτι σκαμπάζουν απο τόπι,όπως ο Λίο Μέσι για παράδειγμα, πού έχει ήδη δώσει την..ψήφο του στον Αφρικανό (στα φετινά βραβεία της UEFA για τον καλύτερο ποδοσφαιριστή της σεζόν που μας πέρασε),τότε ο επιθετικός των Reds θα έπρεπε να θεωρείται ακλόνητο φαβορί για να σηκώσει την πιο βαρύτιμη και πολύτιμη μπάλα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου! Πάντως την «χρυσή μπάλα ανθρωπιάς» την έχει κερδίσει προ πολλού..

Ο ξεχωριστός κύριος Μανέ και το τεράστιο φιλανθρωπικό του έργο


Χωρίς αμφιβολία μιλάμε για έναν παίκτη που κάνει τα πάντα μέσα στο γήπεδο.Πασάρει,ντριπλάρει,σουτάρει,τρέχει και για τον συμπαίκτη του.Ένας πραγματικός εργάτης των αγωνιστικών χώρων! Ένας ποδοσφαιριστής που χαίρεσαι να βλέπεις κάθε κίνηση του εντός και εκτός γηπέδων.Δεν είναι μόνο τα 65 γκολ και οι 27 ασίστ που μοίρασε την περσινή χρονιά με την φανέλα της Λίβερπουλ.

Δεν είναι μόνο η τεράστια συμβολή που έχει και φέτος στην ξέφρενη πορεία των “Reds” προς τον τίτλο μετά από 30 ολόκληρα χρόνια..Είναι,κυρίως, η ταπεινοφροσύνη του μπροστά σε όλα αυτά τα επιτεύγματα. Είναι η σκληρή δουλειά που τον ανέδειξε,η πίστη του που τον έφτασε από τις φτωχές γειτονιές στην πατρίδα του, την Σενεγάλη, μέχρι τις πιο λαμπερές ποδοσφαιρικές σκηνές του πλανήτη! 

 Είναι το τεράστιο φιλανθρωπικό του έργο σε φτωχικά χωριά της Αφρικής, η ελπίδα που μοιράζει σε χιλιάδες παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο και δεν έχουν ούτε παπούτσια να φορέσουν. Μέσα από την δική του ιστορία όλα αυτά τα παιδιά που μεγαλώνουν μέσα στη φτώχεια αντλούν δύναμη, αρχίζουν να πιστεύουν στο όνειρο! 

Ο ίδιος παρέδωσε πολλά μαθήματα ανθρωπιάς και πέρασε διδακτικά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση,όταν σε δηλώσεις του σε μέσο της χώρας του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Γιατί να θέλω 10 Ferraris, 20 διαμαντένια ρολόγια ή δύο αεροπλάνα; Τι θα προσφέρουν σε εμένα και στον κόσμο αυτά τα αντικείμενα; Ήμουν πεινασμένος και έπρεπε να δουλέψω στους αγρούς. Επιβίωσα από δύσκολες στιγμές, έπαιξα ποδόσφαιρο με γυμνά πόδια, μου έλειπε η εκπαίδευση και αρκετά ακόμα πράγματα, όμως σήμερα με αυτά που κερδίζω χάρη στο ποδόσφαιρο, μπορώ να βοηθήσω τους ανθρώπους μου.Προτιμώ οι δικοί μου άνθρωποι να κερδίσουν λίγα από αυτά που μου έχει δώσει η ζωή.» 

Και δεν έμεινε στα λόγια.Μέσα σε ένα χρόνο έχτισε σπίτια και σχολεία στην περιοχή όπου μεγάλωσε,έδωσε ρούχα,φαγητό και είδη πρώτης ανάγκης σε χιλιάδες ανθρώπους.Επιπλέον,ένα μερίδιο του μισθού δωρίζεται κάθε μήνα σε άτομα που το έχουν πραγματική ανάγκη σε περιοχές της Αφρικής.Ένας σταρ με ΟΛΗ την σημασία της λέξεως. Υπάρχει άραγε φίλαθλος που αγαπά το ποδόσφαιρο και δεν συμπαθεί ή έστω εκτιμά αυτόν τον αθλητή.Από δύσκολο έως απίθανο απαντώ εγώ. 

Μία προσωπικότητα που διαφέρει από τις άλλες

Ο Σαντιό Μανέ ξεχωρίζει από όλους τους άλλους συναδέλφους του.Απέχει πολύ από τα φώτα της δημοσιότητας. Όχι τόσο από επιλογή,όσο από συνήθεια στο να ζει απλά.Με λίγα λόγια είναι αυτός που θα δεις σε μια pub,παρέα με παιδικούς του φίλους,χωρίς προσωπική ασφάλεια,χωρίς κάποια εντυπωσιακή παρουσία δίπλα του,χωρίς την προσωπική του Lamborgini απ’έξω. 

Για να το πούμε απλά ο Σενεγαλέζος άσσος δεν πουλάει.Εκτός από εκατομμύρια μπλούζες με τον όνομα του δεν “πουλάει” την επωνυμία του και την ζωή του διότι δεν θέλει να είναι αυτή η ποδοσφαιρική φιγούρα που η κοινωνία του σήμερα του επιβάλλει να είναι.Ή τουλάχιστον ο ίδιος προτιμά να ξεχωρίζει και να είναι ο εαυτός του. Η πιο απλή και αληθινή εκδοχή του εαυτού του.

Για να μην παρεξηγηθώ, δεν εννοώ ότι οι λοιποί υποψήφιοι για την χρυσή μπάλα δεν αξίζουν ή δεν κάνουν καλά που κερδοσκοπούν μέσω της επωνυμίας τους, Ούτως ή άλλως ο καθένας κάνει τις επιλογές του και ζει όπως θέλει. Σε αυτό το επίπεδο και με τους Κριστιάνο και Μέσι να συνεχίζουν με τους ίδιους τρελούς ρυθμούς,δύσκολα κάποιος άλλος να νους “κλέψει” την θέση.Ωστόσο,παίκτες σαν τον Μανέ πρέπει να αναδεικνύονται και να προβάλλονται ως πρότυπα για την νεολαία χωρίς να μένουν στην σκιά άλλων αστέρων που είτε έχουν πιο ενδιαφέρον προσωπική ζωή,είτε περισσότερους followers στο Instagram!    

Ο αγαπημένος όλων των φιλάθλων


Ο Μανέ μπορεί να μην έχει καταφέρει ακόμα να σηκώσει μία χρυσή μπάλα,ωστόσο είναι βέβαιο ότι θεωρείται ήδη νικητής στις καρδιές όχι μόνο των οπαδών της αγαπημένης του Λίβερπουλ,αλλά και όλων των φιλάθλων που βλέπουν με μία άλλη ματιά το ποδόσφαιρο.Με μία πιο ρομαντική ματιά.

Ο Σάντιο Μανέ είναι ο φίλος που όλοι θα θέλαμε να έχουμε.Είναι τόσο σεμνός που ακόμα κι αν έχει πετύχει χατ τρικ σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ θα δώσει συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα χωρίς να επιδιώκει να τραβήξει όλα τα φώτα πάνω του.Σε καμία περίπτωση δεν κάνουμε την “αγιογραφία” του Μανέ. Παραθέτουμε την άποψή μας για έναν πρώτα εξαίρετο άνθρωπο και μετά ποδοσφαιριστή που αξίζει τους επαίνους και τα συγχαρητήρια όλων μας.Με ή χωρίς χρυσή μπάλα πρόκειται για έναν τίμιο εργάτη και πιστό «υπηρέτη» του αθλήματος που αγαπάς να βλέπεις εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων!     






Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.