Μετρώντας τις απώλειες και τις χαμένες ευκαιρίες

Δημήτρης Μπούζας29 Οκτωβρίου 2021

Η Τούμπα...«ξαναγίνεται» Τούμπα, με ότι σημαίνει αυτό από εδώ και πέρα. Ωστόσο παραμένει ο φόβος μήπως οι υπεύθυνοι του μεγάλου προβλήματος της μη στήριξης και βοήθειας της ομάδας, δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος των ευθυνών τους.


Φυσιολογικό θεωρείται μέσα στη διάρκεια ενός πρωταθλήματος να προκύψουν εύκολες, δύσκολες, αλλά και άτυχες στιγμές. Νίκες, ήττες και ισοπαλίες που αντιστοιχούν σε αντίστοιχες καλές, κακές και μέτριες εμφανίσεις. Σε όλες τις περιπτώσεις οι εκτιμήσεις και οι διαπιστώσεις περιορίζονται σε κριτήρια που αφορούν το αγωνιστικό κομμάτι και την προσπάθεια που καταβάλλεται, πλην βέβαια εκείνων των περιπτώσεων (οι οποίες δυστυχώς δεν είναι και λίγες) που έχουν σχέση με τις αλλοιώσεις αποτελεσμάτων από επίορκους διαιτητές. 

Στραβοπάτησε λοιπόν ο Ολυμπιακός, το ίδιο και η ΑΕΚ, όπως επίσης και ο Παναθηναϊκός, μαζί με τον θεωρούμενο και πρωταθλητή μεταγραφών Άρη. Στραβοπάτησε επίσης και σαφέστατα και ο ΠΑΟΚ. Τον διαχωρίζω γιατί στην περίπτωση του πλην των όσων φυσιολογικών και σε αγωνιστικό επίπεδο αναφερόμενων λαθών και παραλείψεων, θα πρέπει να προστεθεί κι ένας επιπρόσθετα σοβαρός εξωαγωνιστικός λόγος ο οποίος αποτέλεσε – και συνεχίζει να αποτελεί – έναν σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα, στην όλη προσπάθεια προσέγγισης και κατάκτησης των στόχων της περιόδου. 

Ο σημαντικός αυτός ανασταλτικός παράγοντας, δεν είναι άλλος από την έλλειψη εναλλακτικών λύσεων σε μια διμέτωπη και σκληρή μάχη εντός κι εκτός συνόρων. Ο κόουτς του δικέφαλου, αυτή τη στιγμή είναι στην κυριολεξία εξαναγκασμένος να πορεύεται μόνος του και αβοήθητος και να αγωνίζεται απεγνωσμένα να βρει λύσεις με οποιονδήποτε τρόπο του επιτρέπουν τα όρια ενός ρόστερ, που αποδυναμώθηκε τραγικά από συγκεκριμένους ανίκανους αλεξιπτωτιστές. 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει και ο ίδιος ένα μικρό μέρος ευθύνης κι αυτό γιατί υπερεκτιμώντας τις δυνατότητες του, δεν πίεσε δυναμικά τη διοίκηση και δεν ενημέρωσε ως όφειλε τον ίδιο τον Ιβάν για τα τραγικά αποτελέσματα που είχε ο ασυγχώρητος και ανύπαρκτος σχεδόν μεταγραφικός σχεδιασμός. Ο Ραζβάν αδιαμφισβήτητα αυτή τη στιγμή βρίσκεται απέναντι σε ένα σωρό προβλήματα με τους αλλεπάλληλους τραυματισμούς να μεγεθύνουν τον κίνδυνο. 

Ξεχώρισα όπως διαπιστώσατε παραπάνω την περίπτωση του δικέφαλου από τους υπόλοιπους τρεις (Ολυμπιακό, ΑΕΚ και Άρη) για τον απλούστατο λόγο ότι τα προβλήματα των τελευταίων και τα στραβοπατήματα, περιορίζονται αποκλειστικά σε λάθη και σε κακές εμφανίσεις. 

Ως εκ τούτου, οι αντιδράσεις των οπαδών τους είναι από περιορισμένες έως ανύπαρκτες. Κι αυτό, γιατί οι διοικήσεις τους φρόντισαν όχι απλά να ενισχύσουν τα υπάρχοντα ρόστερ, αλλά να ξεπεράσουν ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις των οπαδών τους. Και οι τρεις πέτυχαν με στοχευμένες μεταγραφές να παράσχουν μεγάλη βοήθεια στους προπονητές τους. Κάτι που δεν συνέβη με τον ΠΑΟΚ. Τον Λουτσέσκου τον άφησαν πέρα ως πέρα αβοήθητο. Πιστεύω πως η διαφορά είναι εμφανέστατη. Προς τούτο λοιπόν έγινε από μέρους μας και ο συγκεκριμένος διαχωρισμός.

Ωστόσο πιστεύω ότι σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθούμε στη σημαντική απόφαση των οργανωμένων του δικέφαλου να επιστρέψουν στην Τούμπα. Οι «πιστοί» ξαναγυρίζουν στο «ναό» κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Γιατί η θρυλική έδρα θα ξαναβρεί τη φλόγα και την αύρα της, θα αναθερμανθούν τα κίνητρα και θα πυρακτώσουν και πάλι τα τσιμέντα της θρυλικής «Θύρας 4». Ξαναγυρίζει ο 12ος παίκτης. Είναι μια ελπιδοφόρα προοπτική η οποία πιστεύουμε πως μέχρις ενός σημείου θα ξορκίσει και τον φόβο και τον κίνδυνο, μην τυχόν και εκείνοι που έκαναν την μεγάλη ζημιά, δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος της και λησμονήσουν ότι οι μεταγραφές του χειμώνα πλησιάζουν.


ΥΓ: Εντυπωσιακή η  μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία του μπασκετικού ΠΑΟΚ, η οποία δεν προβλήθηκε ούτε ακόμη και από το OPEN όπως και όσο θα έπρεπε. Στο σχετικό αθλητικό του δελτίο σχεδόν εξαφανίστηκε. Να σκεφτεί κανείς ότι η Γαλατάσαραϊ που υπήρξε θύμα του δικέφαλου, πριν από λίγες ημέρες είχε καθυποτάξει την πρωταθλήτρια Ευρώπης Εφές Πίλσεν. Χατζόπουλος και Λυκογιάννης μαζί με τους παίκτες τους έδωσαν μια εκπληκτική μπασκετική παράσταση, την οποία απόλαυσαν όσοι στάθηκαν για μια ακόμη φορά δίπλα στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται στον μπασκετικό ΠΑΟΚ.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.