Μεταγραφές ουσίας αλλά και απελπισίας

Δημήτρης Μπούζας08 Οκτωβρίου 2020

Δεν ξέρω αν υπήρξαν και άλλες κινήσεις μετά το τελευταίο μεταγραφικό ντεμαράζ που κάποιοι βιάστηκαν κατά την προσωπική μου άποψη να το χαρακτηρίσουν κι εντυπωσιακό. Διατηρώντας μια μικρή επιφύλλαξη θαρρώ πως δεν είχαμε θεαματικές κινήσεις με σπουδαίες προσθήκες υψηλού επιπέδου και ποιότητας. 

Και αν έγιναν κάποιες ήταν ελάχιστες και κινδυνεύουν να χάσουν το βάρος και τη δυναμικότητα τους, εξαιτίας των αθρόων και απρόβλεπτων περήφανων πωλήσεων, των εξαναγκασμών και των αποχωρήσεων. Θολό για την ώρα το σκηνικό και επισφαλής η όποια άποψη για την πρώτη εκτίμηση κατά πόσο οι μεταγραφές αλοίωσαν ή διαμόρφωσαν θετικά τα ρόστερ των ομάδων. 

Ασφαλώς έγιναν κάποιες λίγες κινήσεις σοβαρές. Κινήσεις ουσίας που αναμένεται να επηρεάσουν και να βοηθήσουν. Νομίζω όμως ότι είναι λίγες και ότι οι περισσότερες και πλέον σημαντικές είναι οι απώλειες που υπήρξαν με τις περήφανες πωλήσεις και... «απομακρύνσεις» (χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ). Τα κενά που έμειναν, έγινε προσπάθεια να καλυφθούν από νεοαποκτηθέντες όχι του επιπέδου και της ποιότητας εκείνων που «έφυγαν». Οι Πειραιώτες βέβαια γέμισαν τα ταμεία τους πουλώντας ακριβά και έξυπνα, σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές τους που φάνηκαν ανίκανοι, απαξιώνοντας στην κυριολεξία το «προϊόν» τους. 

Και το έκαναν επικαλούμενοι αστειότητες τις οποίες βέβαια διακινούσαν πολύ πρόθυμα, οι μονίμως συγκαλύπτοντες τα τραγικά σφάλματα τους. Τα συναισθηματικά κατευόδια και ξεπροβοδίσματα έμοιαζαν με «επικήδειους» και τα αντίστοιχα ευχαριστώ εκ των προτέρων δικαιολογημένα και αναμενόμενα. Πουλήθηκε ο Πέλκας στην ίδια ομάδα που πέρυσι πρόσφερε 6 εκατομμύρια ευρώ με 1,6 εκατομμύρια ευρώ (εξευτελιστικό ποσό), έχοντας 7,5 εκατομμύρια ευρώ ρήτρα. Μένουμε σε αυτή την πολύ χαρακτηριστική περίπτωση γιατί υπάρχουν κι άλλες το ίδιο αποκαλυπτικές. 

Η δικαιολογία και το σκεπτικό ήταν ότι ο παίκτης θα έφευγε το καλοκαίρι ελεύθερος και ο καημένος ο ΠΑΟΚτσής με τη σειρά του ρωτάει τόσο καιρό τι περιμένατε κι έναν παίκτη που βγήκε από τα σπλάχνα σας, δεν φροντίσατε να του επιμηκύνετε το συμβόλαιο και να τον κρατήσετε; Αλλά θα μου πείτε και να ρωτήσει από ποιον θα πάρει απάντηση; Αν δεν δραστηριοποιηθούν τα άτυπα γραφεία Τύπου των συγκαλύψεων ο κόσμος θα μείνει με την απορία. Επιστρέφοντας στον Ολυμπιακό δεν βλέπουμε τίποτα το πρωτότυπο και καινούργιο. Ότι κάθε χρόνο και φέτος. 

Ο Μαρινάκης παντελονιάζει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τις πωλήσεις των ασημικών του και την ίδια ώρα καραβιές ολόκληρες από δευτεροκλασάτους αποβιβάζονται στο λιμάνι, συνοδευόμενες από τις υμνολογίες της ερυθρόλευκης προπαγάνδας. Μέσα στο πλήθος των νεοαποκτηθέντων, το αφεντικό του Ολυμπιακού ποντάρει ότι θα του βγει κανένα λαβράκι, το οποίο θα το αναλάβει ο πανέξυπνος Ραϊόλα και θα το πουλήσει σε τιμές που αιφνιδιάζουν και καταπλήσσουν. Χθες η ναυαρχίδα του ερυθρόλευκου Τύπου έγραφε: «Με δύο σπουδαίες ακόμη μεταγραφές αυτές του Μπρουμά και Βινάγκρε ολοκλήρωσε την ενίσχυση του ο Ολυμπιακός, που φέτος εμφανίζεται πλέον πάνοπλος με εναλλακτικές σε όλες τις θέσεις». 

Επανερχόμενοι στον ΠΑΟΚ στην ομάδα που είχε τη μεγαλύτερη ανάγκη ενίσχυσης, τι βλέπουμε; Ανυπαρξία σχεδίου, παντελής έλλειψη προγραμματισμού, ερασιτεχνικός εφησυχασμός, γκάφες και προγκρόμ (Μάτος, Βιεϊρίνια) με σπασμωδικές κινήσεις της τελευταίας στιγμής. Σκεφτείτε ότι επανέρχονται σε παίκτες που τους είχαν πει ότι ήταν άχρηστοι ή εκτός πλάνου (βλέπε Μαουρίσιο). Απίστευτα πράγματα. Ανακοινώνουν Μουργκ και Γκονζάλεθ και ο τελευταίος δεν έρχεται. Ευτυχώς που ανάμεσα στις ελάχιστες κινήσεις που έκαναν υπάρχουν και δύο αξιόλογες που θα βοηθήσουν σίγουρα. 

Η μεσαία γραμμή παραμένει ολιγομελής και αβοήθητη, παρά την καλή προσπάθεια των άτυπων γραφείων Τύπου να βαφτίσουν τον Μουργκ σαν χαφ. Το ρόστερ όπως όλα δείχνουν δεν θα ενισχυθεί όσο θα έπρεπε και όσο επιβάλλουν φέτος οι περιστάσεις (συνεχόμενα παιχνίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη). Γενικά στις μεταγραφές θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει πως για πρώτη φορά η ΑΕΚ ξεθάρρεψε (πράγμα ασυνήθιστο) και προχώρησε σε κάποιες επιλογές αξιόλογες με τελευταίες του Ρουμάνου Νεντελτσεάρου και του Σουηδού Τάνκοβιτς. 

Για τον Παναθηναϊκό λόγος σοβαρός δεν μπορεί να γίνει αφού «ψώνισε απο σβέρκο» στην περίπτωση του κόουτς και βλέπει ότι από τους ξένους που πήρε, μονο ο Καρλίτος δείχνει καλα στοιχεία. Αξίζει όμως να σταθούμε στην προσπάθεια του Άρη που έγκαιρα και μεθοδευμένα φρόντισε να γεμίσει το ρόστερ του και στον Ατρόμητο που συνεχίζει να ξαφνιάζει με τις καλές - έστω και λίγες - επιλογές του. 

Συνοπτικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι το σκηνικό με τη διαμόρφωση των νέων ρόστερ από τις τελευταίες μεταγραφές είναι θολό. Οι όποιες προσπάθειες ενίσχυσης έγιναν, σε πολλές περιπτώσεις εξισορροπήθηκαν και εξουδετερώθηαν από αποχωρήσεις, πωλήσεις και προδιαγεγραμμένες απομακρύνσεις. Έγιναν λίγες κινήσεις ουσίας και πολλές της τελευταίας στιγμής απελπισίας και απόγνωσης. Ο χρόνος θα δείξει του λόγου το αληθές.

ΥΓ: Μην ανησυχείτε για την «τύχη« του Καραπαπά μετά το βαρύ κατηγορητήριο για όσα απαράδεκτα και ακατανόμαστα διέπραξε και εκστόμισε στο προχθεσινό παιχνίδι στα Γιάννενα. Και λέω να μην ανησυχείτε γιατί οι αθλητικοί δικαστές και εισαγγελείς λόγω κεκτημένης ταχύτητας (πανηγυρική αθώωση για τα στημένα) θα έχουν κάθε λόγο να προχωρήσουν σε αθώωσεις ή σε ποινές χάδια.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.