Mεταγραφές; Ο Αντρίγια, ο Κρέσπο και ο Αουγκούστο να είναι καλά…

Κώστας Πετρωτός13 Αυγούστου 2021

Η πρόκριση επί της Μποέμιανς ήρθε όπως το είχε προαναγγείλει ο Λουτσέσκου. Ο ΠΑΟΚ ανέβασε όσο έπρεπε την απόδοσή του σε σχέση με το ματς στο Δουβλίνο και ξεπέρασε το εμπόδιο των μαχητικών, τρεχαλατζήδων, πλην όμως ημιεπαγγελματιών Ιρλανδών που πλήρωσαν συν τοις άλλοις και την απειρία τους. Φυσικά, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί τα καρδιοχτύπια στο φινάλε αν ο Αυστριακός διαιτητής της αναμέτρησης και οι βοηθοί του αντιλαμβανόταν το καθαρό γκολ του Ελ Καντουρί ή αν ο ίδιος ο Μαροκινός και οι συμπαίκτες του είχαν ευστοχήσει σε κάποια από τις άλλες μεγάλες ευκαιρίες που είχαν. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για ΠΑΟΚ που ενθουσίασε, για ΠΑΟΚ που έστειλε μήνυμα ότι με το υλικό που διαθέτει, μπορεί να διεκδικήσει τίτλο και να πάει μακριά στην Ευρώπη. Η ομάδα «φωνάζει» ότι έχει έλλειμμα ποιότητας σε θέσεις ενδεκάδας (χθες υπερτονίστηκε το πρόβλημα στο δεξί άκρο της άμυνας), κυρίως όμως στο βάθος του ρόστερ της.

Σε κάποιες περιπτώσεις ο ΠΑΟΚ μοιάζει με ομάδα δύο ταχυτήτων και αρκεί να δει κανείς πώς λειτούργησε ο Δικέφαλος όσο είχε τον Κούρτιτς στην σύνθεσή του και πώς από την ώρα που πέρασε στο ματς ο Εσίτι ή ποια εν τέλει ήταν η παρουσία του Τέιλορ και του Μουργκ που στην φάση της κραυγαλέας ευκαιρίας του Γουόρντ έχασαν τον συμπαίκτη του που τους πέρασε σαν σταματημένους.

Τα... 12 εκατομμύρια ευρώ της πώλησης του Τζόλη απαιτούν άμεση επένδυση

Μπορεί, λοιπόν, ο ΠΑΟΚ να προκρίθηκε βασιζόμενος στην εμπειρία του και στην εξυπνάδα του Λουτσέσκου να στηριχθεί σε έναν παίκτη που έχει αγωνιστικό ρυθμό από τα παιχνίδια της εθνικής ομάδας του (ο Μπίσεσβαρ πρόσφατα ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του με την εθνική Σουρινάμ στο Gold Cup), ωστόσο το πολύ μεγάλο συμπέρασμα είναι ότι υπάρχουν χτυπητά κενά στο ρόστερ του και παίκτες που δεν δείχνουν ικανοί να ακολουθήσουν έναν κορμό ποιοτικών ποδοσφαιριστών που υπάρχουν στην ομάδα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται πλέον και ο Κούρτιτς. Ο Σλοβένος έδειξε ότι χρειάζεται λίγα ακόμη παιχνίδια, όχι μόνο για να μπορεί να βγάζει με άνεση 90λεπτο, αλλά για να εξελιχθεί σε ηγετική μορφή εντός ομάδας. Χθες… συνελήφθη αρκετές φορές να καθοδηγεί τους συμπαίκτες του, ενώ στο πρώτο κομμάτι του αγώνα εξέπληξε ευχάριστα κινούμενος ως αριστερός εξτρέμ και βοηθώντας Ελ Καντουρί και Μπίσεσβαρ να δημιουργήσουν υπεραριθμία σε εκείνο τον χώρο του γηπέδου.

Τέτοιους παίκτες χρειάζεται ο ΠΑΟΚ και σε άλλες θέσεις, με όσα έδειξε χθες ειδικότερα, κυρίως στις πλευρές. Γι' αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να αξιοποιήσει σωστά τα 11+1 (μιας και για το υπόλοιπο ένα θα χρειαστεί να περάσει αρκετός χρόνος) εκατομμύρια της πώλησης του Χρήστου Τζόλη. Πρέπει να γίνουν έξυπνες επιλογές που θα ενισχύσουν την ομάδα σε τομείς που πονά, όπως η ταχύτητα και η ποιότητα σε συγκεκριμένες θέσεις (παρακολουθώντας πότε τον Ρόντρίγκο και πότε τον Τέιλορ, ο απλός οπαδός του ΠΑΟΚ αναπολεί την πρώτη τριετία του Μάτος στην ομάδα) για να μπορεί άνετα να δέχεται τον τίτλο της ομάδας που θα διεκδικήσει τον τίτλο και θα δικαιούται να ελπίζει ότι μετά από χρόνια θα παίξει και πάλι τον Φεβρουάριο στην Ευρώπη.

Η Ριέκα δεν χωρά μεταγραφές παρά μόνο επιστροφές

Η μεταγραφική ενίσχυση, πάντως, δεν επηρεάζει τις μάχες με την Ριέκα και τον πρώτο μεγάλο στόχο της σεζόν που είναι η παρουσία σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης, όπως υπενθύμισε χθες ο Λουτσέσκου. «Με ξέρετε, δεν βάζω να παίξει ποδοσφαιριστής που μόλις λίγες μέρες πριν έχει αποκτηθεί», δήλωσε και μας «αναγκάζει» όλους να εστιάσουμε στο υλικό που ήδη διαθέτει ο ΠΑΟΚ. Σε σχέση με τα παιχνίδια κόντρα στην Μποέμιανς, ουσιαστικά, ο Ρουμάνος τεχνικός μπορεί να υπολογίζει μόνο στον Κρέσπο που ήδη έχει ενταχθεί στις προπονήσεις και ενδεχομένως και τον Αουγκούστο που το τελευταίο διάστημα έχει ανεβάσει στροφές. Αν προλάβουν να είναι έτοιμοι και οι δύο, αποτελούν πολύτιμες μονάδες. Ο ΠΑΟΚ έχει ανάγκη το εγκεφαλικό παιχνίδι, την εμπειρία και την ηρεμία που κατά συνέπεια φέρνει η παρουσία του Ισπανού. Η Ριέκα σίγουρα θα είναι πιο πιεστική από την Μποέμιανς, είναι κατά πολύ καλύτερη ομάδα, οπότε αμυντικά λάθη δεν συγχωρούνται και ο ΠΑΟΚ πρέπει να φτάσει στο μάξιμουμ της απόδοσής του.

Ίσως, όμως, πιο σημαντική να αποδειχθεί η επιστροφή του Αουγκούστο. Ο Βραζιλιάνος θα προσφέρει μία τρίτη ποιοτική λύση πίσω από τους Κούρτιτς και Σβαμπ και θα βγάλει τον Λουτσέσκου από την δύσκολη κατάσταση να χρησιμοποιεί τον Εσίτι που είναι μαχητικός μεν, αλλά όχι για το επίπεδο ΠΑΟΚ. Ας σκεφτούμε, μάλιστα, το υποθετικό, αλλά πιθανό, σενάριο, είτε στο πρώτο, είτε στο δεύτερο ματς με τους Κροάτες, ο Δικέφαλος να έχει την ανάγκη να προστατεύσει ένα καλό, για εκείνο, σκορ. Με τον Αουγκούστο παρόντα μπορεί ο προπονητής του να επιλέξει ένα καθαρό 4-3-3 με ποιοτική τριάδα στα χαφ, κάτι που δεν εγγυάται η παρουσία του Εσίτι.

Ας βάλουμε, όμως, στις… αναγκαίες επιστροφές και τον Αντρίγια Ζίβκοβιτς που φέτος ακόμη δεν μας έχει δείξει τον κανονικό εαυτό του. Χθες, ήταν βελτιωμένος σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια του (και στην προετοιμασία), όμως, του έλειπε η αυτοπεποίθηση του παίκτη που καθαρίζει με μία ενέργεια τον αγώνα. Ο αλτρουισμός που επέδειξε σε μία-δύο φάσεις, από την μία δείχνει καλή νοοτροπία, από την άλλη, ωστόσο, ειδικά στην πρώτη φάση συνεργασίας με τον Ελ Καντουρί, μάλλον φανερώνει και έλλειμμα αυτοπεποίθησης και αυτό πιθανόν έχει να κάνει με το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει σκοράρει στην σεζόν. Αν ο βραχύσωμος Σέρβος ανεβάσει στροφές, τότε μπορεί να αποδειχθεί ο καταλύτης για την πρόκριση του ΠΑΟΚ.

Η πώληση που βάζει σε έναν μεγάλο προβληματισμό τον ΠΑΟΚ

Κλείνοντας, θα πρέπει να σχολιάσουμε και την πώληση του Τζόλη. Ακούγοντας κανείς τον Λουτσέσκου να αναλύει γιατί, κατά την γνώμη του (κάτι που δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα), υπήρχε έντονο το στοιχείο της τύχης στο ξεπέταγμα του 19χρονου επιθετικού και κυρίως πόσο δύσκολο είναι να συνδυαστεί ο πρωταθλητισμός με την ανάδειξη ταλέντων στην παρούσα φάση, αντιλαμβάνεται γιατί ήταν πολύ σωστό το τάιμινγκ της κίνησης να δοθεί στην Νόριτς. Ο Ρουμάνος τεχνικός έχει ένα ξεκάθαρο σκεπτικό προτάσσοντας την δημιουργία μίας ομάδας που θα κάνει βαθμοθηρία (αυτό του ζητήθηκε άλλωστε), οπότε αν ο Τζόλης δεν σταθεροποιούσε την απόδοσή του σε υψηλά επίπεδα θα ήταν δύσκολο να είχε τις ίδιες ευκαιρίες με πέρυσι. Το κεφάλαιο, όμως, έκλεισε με μεγάλο οικονομικό όφελος για τον ΠΑΟΚ κια πλέον το ερώτημα είναι πώς θα λειτουργήσει από εδώ και πέρα η ομάδα. Από την μία υπάρχει η απαίτηση προς τον Λουτσέσκου «φτιάξε ομάδα για τίτλους» και από την άλλη ο δηλωμένος δημόσια από τον Σαββίδη στόχος της αυτάρκειας. Και αυτάρκεια χωρίς ανάδειξη παικτών που μέσω του ΠΑΟΚ θα δημιουργούν υπεραξία που θα καρπώνεται ο σύλλογος, δεν υπάρχει. Ο Ιβάν Σαββίδης καλείται να βρει την χρυσή τομή για να προχωρήσει ο ΠΑΟΚ κατακτώντας (τίτλους) και δημιουργώντας και έσοδα μέσα από το ρόστερ του. Ειδικά, για την τωρινή ομάδα θα είναι χρήσιμο ο Λουτσέσκου να απαντήσει τι έχει στο μυαλό του για τον Τσιγγάρα, τον Κούτσια και τον Κωνσταντέλια.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.