Μέσι Vs Ρονάλντο: Οι πέντε τελικοί που κοντραρίστηκαν οι δύο θρύλοι του σύγχρονου ποδοσφαίρου

Metrosport Team22 Ιανουαρίου 2023

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Παπαϊωάννου

Τα φώτα του ποδοσφαιρικού πλανήτη το βράδυ της Πέμπτης, ήταν στραμμένα στο πιο ιστορικό ίσως φιλικό του 21ου αιώνα, μεταξύ των...επιλέκτων από την Αλ Νασρ και την Αλ Χιλάλ και της Παρί Σεν Ζερμέν στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Εκεί όλα τα βλέμματα ήταν καρφωμένα στους δύο μεγαλύτερους αστέρες της σύγχρονης ποδοσφαιρικής ιστορίας τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τον Λιονέλ Μέσι.

Πολύ πιθανότατα στην τελευταία τους κοινή ποδοσφαιρική παράσταση τουλάχιστον όσο αφορά το συλλογικό επίπεδο, αφού σε εθνικό αμφότεροι έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να συνεχίσουν να αγωνίζονται, οπότε... ποτέ δεν ξέρεις. Συνολικά 37 αναμετρήσεις, 34 επίσημες, με τον «πούλγκα» να μετρά 15 νίκες, τον CR7 11 και 9 παιχνίδια να έχουν λήξει ισόπαλα. 

Στα επιμέρους στατιστικά τα γκολ που έχει πετύχει ο Αργεντίνος είναι 22 ενώ ο Πορτογάλος σούπερ σταρ μετρά 21 τέρματα. Αντίστοιχα στις προκρίσεις ο Μέσι έχει 1, ενώ ο Ρονάλντο 2. Σε επίπεδο τελικών ο Μέσι έχει πανηγυρίσει 3 τρόπαια, ενώ ο Κριστιάνο Ρονάλντο 2. Αυτούς του πέντε τελικούς θα θυμηθούμε παρακάτω με τους τέσσερις από αυτούς να είναι τα Ισπανικά «El Classico» και ένας, ο πρώτος χρονικά τελικός Champions League.

27 Μαΐου 2009 (Champions League) - Μπαρτσελόνα - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-0 (Μέσι 70’)

Η πρώτη τιτανομαχία των δύο θρύλων έρχεται τον Μάιο του 2009, στον τελικό της Ρώμης με τον Αργεντινό να σκοράρει το γκολ που κλείδωσε την κατάκτηση του Champions League για τους «μπλαουγκράνα». Σε μια ιστορική σεζόν τόσο για τους Καταλανούς όσο και για το Ισπανικό ποδόσφαιρο, αφού η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα κατακτά το τρεμπλ κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά στην ιστορία των Ισπανικών συλλόγων.

Οι δύο μεγάλοι αστέρες ξεκίνησαν στην βασική ενδεκάδα της αναμέτρησης με τους Γκουαρδιόλα και Φέργκιουσον να επιλέγουν τους καλύτερους δυνατούς για να διεκδικήσουν το τρόπαιο. Στο αγωνιστικό κομμάτι, οι Άγγλοι μπήκαν καλύτερα στο παιχνίδι, ωστόσο ο Ετό στην πρώτη ευκαιρία των Ισπανών άνοιξε το σκορ νικώντας με πλασέ τον Έντβιν Φαν Ντερ Σαρ στο 10’. Μέχρι και το τέλος του πρώτου ημιχρόνου οι Καταλανοί είχαν τον έλεγχο της αναμέτρησης κάτι που συνεχίστηκε και στο δεύτερο μέρος.

Οι «μπλαουγκράνα» πέτυχαν και δεύτερο γκολ με τον Μέσι να βρίσκει δίχτυα με κεφαλιά στο 70’, μετά από σέντρα του Τσάβι, «σφραγίζοντας» την νίκη των Ισπανών. Το παιχνίδι ολοκληρώθηκε και η Μπαρτσελόνα κατέκτησε το τρίτο της τότε Champions League, με τον «πούλγκα» να ανακηρύσσεται μάλιστα και πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 9 γκολ.

Μπαρτσελόνα (Πεπ Γκουαρδιόλα): Βίκτορ Βαλντές, Πουγιόλ, Γιάγια Τουρέ, Πικέ, Σιλβίνιο, Μπούσκετς, Τσάβι, Ινιέστα (90' Πέδρο Ροντρίγκες), Μέσι, Ανρί (71' Κεϊτά), Ετό

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Σερ Άλεξ Φέργκιουσον): Φαν Ντερ Σαρ, Ο΄Σέι, Ρίο Φέρντιναντ, Βίντιτς, Εβρά, Κάρικ, Άντερσον (46' Τέβες), Γκιγκς (75' Σκόουλς), Παρκ (66' Μπερμπάτοφ), Ρούνεϊ, Κριστιάνο Ρονάλντο


20 Απριλίου 2011 (Copa Del Rey) - Ρεάλ Μαδρίτης - Μπαρτσελόνα 1-0 (Κριστιάνο Ρονάλντο 103’)

Οι δύο γίγαντες του Ισπανικού ποδοσφαίρου κοντραρίστηκαν στο Μεστάγια με στόχο την κατάκτηση του Κυπέλλου Ισπανίας. Αυτός ήταν ο πρώτος από τους τέσσερις συνολικά τελικούς που θα ακολουθούσαν επί Ισπανικού εδάφους για τους δύο μεγάλους αστέρες.

Τα πρώτα 45 λεπτά ήταν μια απόλυτη κυριαρχία των «μερένχες» που άσκησαν τρομερή πίεση και κατέστρεψαν το παιχνίδι κατοχής των «μπλαουγκράνα». Το δεύτερο μέρος είχε τελείως διαφορετική εικόνα με τους Καταλανούς να κερδίζουν μέτρα στον αγωνιστικό χώρο να απειλούν την εστία του Ίκερ Κασίγιας με τον έμπειρο κίπερ να κρατά το μηδέν και να οδηγεί το ματς στην παράταση. 

Ο αγώνας κρίθηκε από μια κεφαλιά, με τον Ανχέλ Ντι Μαρία να βρίσκει με σέντρα τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τον Πορτογάλο να νικά τον Πίντο στο 103’. Αυτή ήταν η 18η κατάκτηση στην ιστορία των Μαδριλένων με τον Πορτογάλο σούπερ σταρ να στέλνει το τρόπαιο στα χέρια του Ζοσέ Μουρίνιο, το πρώτο του στην θητεία του στην Ρεάλ Μαδρίτης.

Ρεάλ Μαδρίτης (Ζοσέ Μουρίνιο): Κασίγιας, Αρμπελόα, Μαρσέλο, Ράμος, Καρβάλιο (119’ Γκαράι), Κεντίρα (103’ Γκρανέρο), Αλόνσο, Εζίλ (69’ Αντεμπαγιόρ), Πέπε, Ντι Μαρία, Ρονάλντο

Μπαρτσελόνα (Πεπ Γκουαρδιόλα): Πίντο, Άλβες, Αντριάνο (118’ Μάξουελ), Μαστσεράνο, Πικέ, Τσάβι, Μπουσκέτς (107’ Κεϊτά), Ινιέστα, Πέδρο, Μέσι, Βίγια (106’ Αφελάι)


17 Αυγούστου 2011 (Ισπανικό Super Cup) - Μπαρτσελόνα - Ρεάλ Μαδρίτης 3-2 (Μέσι 53’,88’, Κ. Ρονάλντο 20’)

Το πρώτο τρόπαιο της σεζόν 11/12 μεταξύ των δύο μεγάλων Ισπανικών δυνάμεων κρίθηκε το καλοκαίρι του 2011 σε διπλά παιχνίδια μεταξύ των Καταλανών και των Μαδριλένων. Στο πρώτο παιχνίδι τρεις μέρες νωρίτερα στο Σαντιάγο Μπερναμπέου η αναμέτρηση ολοκληρώθηκε με τελικό σκορ 2-2 και τον Μέσι να σκοράρει στο 45’+1’.

Στο δεύτερο παιχνίδι που διεξήχθη στο Καμπ Νου, η αναμέτρηση ήταν απολαυστική για όσους είχαν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν. Πέντε γκολ, με τον Μέσι να «καθαρίζει» για τους «μπλαουγκράνα» με δύο γκολ και μια ασίστ, με το τελευταίο στο φινάλε (88’) να κρίνει τα πάντα. Επιπλέον το ντέρμπι είχε πολλά νεύρα αλλά και σύρραξη μεταξύ των δύο πάγκων στις καθυστερήσεις. Το σκορ άνοιξε με την Μπαρτσελόνα στο 15’, με τον Ινιέστα να υποδέχεται την πάσα του Μέσι και να τσιμπάει την μπάλα πάνω από Κασίγιας.

Πέντε λεπτά αργότερα η «βασίλισσα» είχε την απάντηση με τον Κριστιάνο Ρονάλντο να σκοράρει με προβολή σε 1-1. Στο τέλος του πρώτου μέρους ο Μέσι βρέθηκε σε θέση τετ-α-τετ μετά το τακουνάκι του Πικέ, με τον Αργεντίνο να δίνει το προβάδισμα στο 45’. Έπειτα το παιχνίδι είχε λίγες στιγμές με τους τυπικά φιλοξενούμενους να ισοφαρίζουν με τον Μπενζεμά στο 82’ με πλασέ από κοντά σε 2-2. Ο ηγέτης των Καταλανών, Λιονέλ Μέσι στο 88’ έπαιξε το ένα-δύο με τον Αντριάνο και ο «πούλγκα» με μονοκόμματο σουτ σκόραρε το νικητήριο γκολ δίνοντας το τρόπαιο στην ομάδα του.

Μπαρτσελόνα (Πεπ Γκουαρδιόλα): Βαλντές, Άλβες, Μαστσεράνο, Πικέ, Αμπιντάλ, Τσάβι, Μπουσκέτς (86' Κεϊτά), Ινιέστα, Πέδρο (83' Φάμπρεγας), Μέσι, Βίγια (73' Αντριάνο)

Ρεάλ Μαδρίτης (Ζοσέ Μουρίνιο): Κασίγιας, Ράμος, Κοεντράο, Πέπε, Καρβάλιο, Τσάμπι Αλόνσο, Κεντίρα (46' Μαρσέλο), Ρονάλντο, Ντι Μαρία (64' Ιγκουαΐν), Εζίλ (78' Κακά), Μπενζεμά


29 Αυγούστου 2012 (Ισπανικό Super Cup) - Ρεάλ Μαδρίτης - Μπαρτσελόνα 2-1 (Κ. Ρονάλντο 19’, Μέσι 45’)

Έξι μέρες νωρίτερα, στις 23 Αυγούστου, στο Καμπ Νου η Μπαρτσελόνα είχε υποδεχθεί την Ρεάλ με τους Καταλανούς να επικρατούν με 3-2 και τους δύο παικταράδες να σκοράρουν από ένα τέρμα, όπως και στην ρεβάνς. Στην ουσία αυτό που έστεψε κυπελλούχο την Ρεάλ ήταν τα εκτός έδρας γκολ αφού βάση του συγκεκριμένου κανονισμού αναδείχθηκε κάτοχος του Super Cup εκείνης της σεζόν.

Στα αγωνιστικά, οι γηπεδούχοι μπήκαν κυρίαρχα στην αναμέτρηση αφού μέχρι το 20ο λεπτό βρέθηκαν να προηγούνται με 2-0 με γκολ των Ιγκουαίν και Ρονάλντο. Πρώτο ο Αργεντίνος στο 11’ νίκησε τον Βαλντέζ σε τετ-α-τετ και έπειτα οκτώ λεπτά αργότερα ο CR7 έγινε αποδέκτης της μπάλας και από πλάγια θέση σκόραρε, ξεσηκώνοντας του οπαδούς των «μερένχες» στο Σαντιάγο Μπερναμπέου. Η αποβολή του Αντριάνο στο 28’ για τους φιλοξενούμενους έδωσε την πεποίθηση πως η Ρεάλ πολύ εύκολα θα κατακτούσε το τρόπαιο.

Ο Λιονέλ Μέσι δεν είχε... μιλήσει ακόμα και το έκανε με εκκωφαντικό τρόπο. Πιο συγκεκριμένα με απευθείας εκτέλεση φάουλ πριν το φινάλε τους πρώτου μέρους μείωσε σε 2-1 δίνοντας ελπίδες στην ομάδα του. Στο δεύτερο σαρανταπεντάλεπτο δεν ήταν πολλές οι στιγμές της αναμέτρησης, η σημαντικότερη για την Ρεάλ ήταν ένα δοκάρι του Ιγκουαίν στο 78΄ενώ οι φιλοξενούμενοι λίγο έλειψε να προκαλέσουν.... έμφραγμα στους γηπεδούχους στο 92’ με διπλή χαμένη ευκαιρία. Ωστόσο το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή βρήκε νικητές του Μαδριλένους να πανηγυρίζουν το ένατο Super Cup της ιστορίας τους.

Ρεάλ Μαδρίτης (Ζοσέ Μουρίνιο): Κασίγιας, Αρμπελόα, Σέρχιο Ράμος, Πέπε, Μαρσέλο, Τσάμπι Αλόνσο, Κεντίρα, Μεσούτ Εζίλ (83' Μόντριτς), Ντι Μαρία (79' Καγεχόν), Κριστιάνο Ρονάλντο, Ιγκουαΐν (82' Μπενζεμά)

Μπαρτσελόνα (Τίτο Βιλανόβα): Βίκτορ Βαλντές, Αντριάνο, Μασκεράνο, Πικέ, Τζόρντι Άλμπα, Μπουσκέτς (75' Αλέξ Σονγκ), Τσάβι, Ινιέστα, Πέδρο (37' Τέγιο), Αλέξις Σάντσες (32' Μοντόγια), Μέσι


13 Αυγούστου 2017 (Ισπανικό Super Cup) - Μπαρτσελόνα - Ρεάλ Μαδρίτης 1-3 (Μέσι πεν.77’, Κ. Ρονάλντο 80’)

Ο τελευταίος τελικός που έπαιξαν οι δύο τους ήταν αυτός το καλοκαίρι του 2017, για το Ισπανικό Super Cup, ωστόσο υπάρχουν κάποιες ιδιομορφίες σε αυτόν σε σχέση με τους προηγούμενους. Αρχικά το παιχνίδι που έκρινε τα πάντα ήταν το πρώτο αφού η «βασίλισσα» ήταν κυρίαρχη και έτσι η δεύτερη αναμέτρηση απέκτησε διαδικαστικό χαρακτήρα.

Η άλλη ιδιαιτερότητα ήταν πως ένας από τους δύο και πιο συγκεκριμένα ο Κριστιάνο Ρονάλντο, δεν ξεκίνησε στην βασική ενδεκάδα καθώς δεν ήταν έτοιμος. Ωστόσο όταν μπήκε έκανε τα... πάντα σε 25 λεπτά. Τα πρώτα 45 λεπτά είχαν ελάχιστα να δώσουν στο κοινό αφού οι αξιοσημείωτες στιγμές ήταν μηδαμινές και για τους δύο συλλόγους. Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με γκολ για τους «μερένχες», όταν στο 50’ ο Μαρσέλο σέντραρε και ο Πικέ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του. Στο 75’ ο Μέσι βρέθηκε στην άσπρη βούλα από ένα αμφισβητούμενο πέναλτι και ισοφάρισε δύο λεπτά αργότερα και αφού ακολούθησαν διαμαρτυρίες για τον καταλογισμό του από τους φιλοξενούμενους σε 1-1.

Λίγα λεπτά αργότερα ο Πορτογάλος σούπερ σταρ έδειξε την κλάση του αφού με άπιαστο σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Τερ Στέγκεν για το 1-2, «παγώνοντας» το Καμπ Νου. Στο 82' όμως ο Κριστιάνο έχοντας προλάβει να γίνει κομβικός, έγινε αρνητικός πρωταγωνιστής αφού αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα, λόγω διαμαρτυρίας. Χαρακτηριστικό είναι πως έφτασε στο σημείο να σπρώξει τον διαιτητή, όντας εκτός εαυτού. Η εικόνα του αγώνα έπειτα μια μπορούσε να είναι με τους γηπεδούχους να πιέζουν για την ισοφάριση έχοντας ανεβάσει τις γραμμές τους, κάτι που πλήρωσαν στο 90’.

Σε μια αντεπίθεση ο Βάσκεθ βρήκε τον Ασένσιο ο οποίος σκόραρε το τρίτο γκολ των φιλοξενούμενων, «τελειώνοντας» την υπόθεση κατάκτηση. Για την ιστορία η «βασίλισσα» κέρδισε και στην ρεβάνς με 2-0. Ο Ρονάλντο δεν αγωνίστηκε καθόλου, αν και ο Μέσι έπαιξε βασικός, αλλά πανηγύρισε με την ψυχή του την κατάκτηση του τροπαίου, που εν πολλοίς είχε κρίνει στο πρώτο παιχνίδι.

Μπαρτσελόνα (Ερνέστο Βαλβέρδε): Τερ Στέγκεν, Βιδάλ, Πικέ, Ουμτιτί, Τζόρντι Άλμπα, Ράκιτιτς, Μπουσκέτς, Ινιέστα (68' Σέρχι Ρομπέρτο), Μέσι, Σουάρες, Ντεουλοφέου (59' Σουάρεθ)

Ρεάλ Μαδρίτης (Ζινεντίν Ζιντάν): Νάβας, Καρβαχάλ, Βαράν, Σέρχιο Ράμος, Μαρσέλο, Καζεμίρο, Κόβατσιτς (68' Ασένσιο), Κρόος, Ίσκο, Μπέιλ (81' Λούκας Βάθκεθ), Μπενζέμα (58' Κριστιάνο Ρονάλντο)


Αυτός ήταν ο πέμπτος και τελευταίος τελικός στον οποίο οι δύο θρύλοι του ποδοσφαίρου βρέθηκαν αντιμέτωποι, αν και συνέχισαν να γράφουν ιστορία σε άλλες ομάδες και με διαφορετικούς τρόπους. Η περασμένη Πέμπτη λοιπόν μπορεί για πολλούς να ήταν ένα ανούσιο φιλικό διαφήμισης, ωστόσο για ακόμη περισσότερο κόσμο αυτό το παιχνίδι σήμανε το τέλος εποχής για δύο από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές που πέρασαν από το άθλημα από την... γέννηση του.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.