Το mega-project «Κωνσταντέλιας» και η διαχείρισή του από Λουτσέσκου και Μπότο

Metrosport Team01 Ιανουαρίου 2023

Ρεπορτάζ: Γ.Καστάνης, Κ.Πετρωτός

Πριν από λιγότερο από έναν χρόνο, στις 20 Ιανουαρίου, ο Γιάννης Κωνσταντέλιας κατέληγε δανεικός στην Εουπεν, προκειμένου να βρει τον χρόνο συμμετοχής που χρειαζόταν για να συνεχίσει την εξέλιξή του από έφηβος σε άνδρας. 

Πριν αναχωρήσει για το Βέλγιο που έκανε τελικά οκτώ συμμετοχές, ο ΠΑΟΚ είχε φροντίσει να του κάνει επέκταση του συμβολαίου που είχε υπογράψει από τον Νοέμβριο του 2020, μεταφέροντας την λήξη της συνεργασίας του με το Βολιώτη εξτρέμ στα τέλη Ιουνίου του 2026, χωρίς μάλιστα να χρειαστεί να αλλάξει ιδιαίτερα τα οικονομικά δεδομένα, αφού είχε φροντίσει να του δώσει ένα καλό συμβόλαιο για τα δεδομένα της ηλικίας του όταν προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα.

Αυτή ήταν μία σημαντική κίνηση ενός πλάνου αξιοποίησης του «Ντέλια» που έχει φτιάξει ο ΠΑΟΚ εδώ και χρόνια, αρχίζοντας από την περίοδο που ο επικεφαλής των Ακαδημιών, Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος με την επιμονή του τον έφερε στον Δικέφαλος, φέρνοντας και όλη την οικογένειά του στην Θεσσαλονίκη.

Ο ξεχωριστός νεαρός, πλέον, έχει αρχίσει να «τρελαίνει» τον κόσμο του ΠΑΟΚ και, χθες το απόγευμα, μπορούσε εύκολα να το αντιληφθεί κανείς όποιος άκουγε το Metropolis 95,5, όταν στην διάρκεια της εκπομπής «Τρίτο Ημίχρονο», άνοιξαν οι τηλεφωνικές για να καταθέσουν οι φίλαθλοι τις απόψεις τους για το τι αφήνει στις ομάδες τους ο χρόνος που φεύγει.

Η διαχείριση από Λουτσέσκου-Μπότο και τα επόμενα βήματα

Ο «Ντέλιας» έφτασε ήδη τις 12 συμμετοχές, με μία ασίστ, τρία κερδισμένα πέναλτι και 687 λεπτά συμμετοχής και έχει καταφέρει το επιθετικό παιχνίδι του ΠΑΟΚ να έχει αυτόν ως βασικό γρανάζι. Μέχρι να έρθει σε αυτό το επίπεδο, υπήρχε ένα σχέδιο που ακολούθησαν οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ και κυρίως ο Λουτσέσκου και ο Μπότο. Οι δυο τους είχαν αντιληφθεί ότι ο νεαρός είχε επιστρέψει σαφώς πιο ώριμος από το Βέλγιο και βοήθησε σε αυτό το γεγονός ότι συμμετείχε στις προπονήσεις στο τέλος της σεζόν. 

Αυτό το διάστημα βοήθησε να δουλέψει καλύτερα μαζί του ο Λουτσέσκου, να αναπτύξει και ο Μπότο μία προσωπική σχέση μαζί του και οι δύο να τον καθοδηγούν σε κάθε βήμα του. Από την προετοιμασία στην Ολλανδία, όλοι μιλούσαν για ένα αυθεντικό ταλέντο που ήταν θέμα χρόνου να πάρει φανέλα βασικού, αλλά αυτό έπρεπε να γίνει σταδιακά. Ουσιαστικά, ο «Ντέλιας» κέρδισε την θέση του βασικού με τις εμφανίσεις του στα ματς που έμπαινε αλλαγή (με Παναθηναίκό και Αστέρα κυρίως), όταν και προκάλεσε αναστάτωση στις αντίπαλες άμυνες. 

Ο Λουτσέσκου αρχικά επέμεινε να τον χρησιμοποιεί ως αριστερό εξτρέμ που πήγε πολύ καλά και μετά έκανε το μεγάλο βήμα στην μετάθεσή του σε ρόλο δεκαριού που επίσης ανταποκρίνεται πολύ καλά. Πλέον, θέλει να τον καθιερώσει εκεί γι’ αυτό, μαζί με τους συνεργάτες του, δουλεύει πολύ πάνω στο κομμάτι του τελειώματος των φάσεων, το πώς θα βρίσκεται πάντα σε επίκαιρη θέση, έτσι ώστε, μετά τις ασίστ να έρθουν και γκολ με καλή συχνότητα.

Την ίδια ώρα, ο Μπότο και τα υπόλοιπα στελέχη του ΠΑΟΚ προσπαθούν να τον κρατούν συγκεντρωμένο στο ποδόσφαιρο, να τον στηρίζουν στα αναμενόμενα λάθη απειρίας και νεανικού ενθουσιασμού και να απλώνουν ασπίδα γύρω του για να μην επηρεαστεί από τον ντόρο που υπάρχει για το όνομά του. Βοηθά σε αυτό το γεγονός ότι το θέμα το συμβολαίου έχει λυθεί από την αρχή του 2022 και γι’ αυτό δεν υπάρχει σκέψη για άμεση αναπροσαρμογή όπως έγινε με τον Κουλιεράκη. 

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι ο «Ντέλιας» ήταν ο παίκτης που η ΠΑΕ ΠΑΟΚ εξαίρεσε από την διαδικασία των συνεντεύξεων στην πρόσφατη διακοπή λόγω του Μουντιάλ, ακριβώς για να τον βοηθήσει να έχει πιο βατή μετάβαση στην δημοσιότητα. Σε όλα αυτά ο «Ντέλιας» ανταποκρίνεται και πλέον το μεγάλο θέμα είναι πώς ο ΠΑΟΚ θα βρει συμπαίκτη σκόρερ για να αξιοποιεί τις εμπνεύσεις του.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.