Με τον Ολυμπιακό όπλισε, με τον Παναθηναϊκό θέλει να... εκτελέσει δις

Κώστας Πετρωτός15 Μαΐου 2022

Προφανώς δεν γίνεται να πανηγυρίζει κανείς στα γραφεία της Τούμπας που σε έξι ματς στην σεζόν με τον Ολυμπιακό, ο ΠΑΟΚ δεν νίκησε ούτε μία φορά, έχοντας, μάλιστα, ανάλογη επίδοση (χειρότερη για την ακρίβεια αφού τουλάχιστον με τους «ερυθρόλευκους» έχει καταγράψει μία πρόκριση στο Κύπελλο) κόντρα στον Αρη. Ωστόσο, με βάση τα δεδομένα πριν το παιχνίδι, δίπλα από το χθεσινό 1-1 στο γιορτινό, λόγω της φιέστας του Ολυμπιακού, Καραϊσκάκη, μπαίνει θετικό πρόσημο.

Οι επιστροφές (Κρέσπο), αλλά και οι εκπλήξεις (Τσαούσης) στην ενδεκάδα επηρέασαν θετικά, όπως και οι αλλαγές ποιότητας (Ελ Καντουρί, Μπίσε) που ήρθαν κατά την διάρκεια του αγώνα από τον Λουτσέσκου και ο ΠΑΟΚ άφησε την αίσθηση ότι κάπως ξεμπούκωσε σε σχέση με τα προηγούμενα κάκιστα παιχνίδια του. Ο προπονητής του ΠΑΟΚ μίλησε για πνευματική φρεσκάδα που έδειξαν οι παίκτες του, ωστόσο, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να είναι το γεγονός ότι η ενδεκάδα αποτελούταν από μονάδες με καλά επίπεδα ταχύτητας. Αν εξαιρέσει κανείς το βαρύ δίδυμο Σβαμπ και Κούρτιτς στην μεσαία γραμμή, που πάντως δεν αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα από τους Κοντέ και Κανέ και αργότερα τον Εμβιλά, οι υπόλοιποι πάτησαν γκάζι σε αρκετές στιγμές στο ματς. Ο ΠΑΟΚ συνειδητά πήρε και δεύτερο ρόλο σε κάποια σημεία του αγώνα και έψαξε την κόντρα και η αλήθεια είναι ότι αν ο Μιτρίτσα και ο Σβαμπ ήταν πιο αποτελεσματικοί στις πάσες που πήραν από Αντρίγια και Σάστρε αντίστοιχα, τότε ο ΠΑΟΚ θα είχε σημειώσει τουλάχιστον ακόμη ένα γκολ. Βαθμολογικά, βέβαια, το κέρδος δεν είναι μεγάλο με βάση το πώς πήγαν και τα άλλα αποτελέσματα. Ακόμη κι αν έχανε ο ΠΑΟΚ από τους «ερυθρόλευκους», πάλι νίκη θα χρειαζόταν την τελευταία αγωνιστική για να έχει το κεφάλι του ήσυχο για την δεύτερη θέση. Απλά με το 1-1 έχει το δικαίωμα να τερματίσει δεύτερος και με ισοπαλία αν δεν κερδίσει και ο Αρης στους Ζωσιμάδες.


Επιτέλους Αντρίγια και βροντερό παρών από Τσαούση


Κατά συνέπεια, αν θέλουμε να ψάξουμε το μεγάλο όφελος από το χθεσινό ματς θα εστιάσουμε σε μονάδες. Ο Δικέφαλος είδε τον Κρέσπο, τον Μπίσεσβαρ και τον Ελ Καντουρί να επιστρέφουν. Ελειψαν από τα τελευταία ματς (ειδικά οι δύο πρώτοι, μιας και για τον Μαροκινό δεν έχουμε μεγάλο δείγμα γραφής φέτος, γιατί απουσίαζε συχνά λόγω τραυματισμών) και αυτό επηρέασε αρνητικά την συνολική εικόνα της ομάδας. Ακόμη, ο Σοάρες πέτυχε το γκολ που έψαχνε (και το δικαιούταν στο Καραϊσκάκη από τον δεύτερο ημιτελικό του Κυπέλλου) και μένει να φανεί αν αυτό του δώσει κι άλλη ώθηση για να βγάζει σε διάρκεια και όχι σε στιγμές τα καλά στοιχεία του, ο Μιτρίτσα είχε κέφια μετά από καιρό και επιτέλους είδαμε τον κανονικό Αντρίγια. Η πάσα του στην φάση του γκολ, όπως και η σέντρα πάρε-βάλε που έκανε στον Μιτρίτσα στα μέσα του δευτέρου μέρους, είναι οι ποιοτικές τελικές ενέργειες που ψάχνει ο ΠΑΟΚ από τον Σέρβο και μπορούν να ξεκλειδώσουν την νίκη και στα δύο τελευταία παιχνίδια της σεζόν κόντρα με τον Παναθηναϊκό. Υπάρχει και ένα ακόμη κέρδος, ακούει στο όνομα Τσαούσης που χθες έδειξε ότι μπορεί να σταθεί μία χαρά στα επίπεδο της πρώτης ομάδας, δικαιούταν να μπει στο ροτέσιον πιο νωρίς και αξίζει ο Λουτσέσκου να τον κρατήσει και στα δύο ματς με τον Παναθηναϊκό ως μία εναλλακτική λύση, το κυριότερο όμως είναι πως ο Ρουμάνος μετράει ένα ακόμη νεαρό παιδί ως μία μονάδα για την επόμενη σεζόν. Ακόμη και το λάθος απειρίας με την κακή τοποθέτηση-κίνηση στο γκολ της ισοφάρισης του Ολυμπιακού, θα μπορούσε να αποφευχθεί αν ο Κρέσπο είχε προνοήσει να κάνει κίνηση για τεχνητό οφσάιντ συντονισμένα με τους υπόλοιπους συμπαίκτες.

Όλοι αυτοί οι παίκτες είναι πλέον «οπλισμένοι», μέσω του αγώνα στο Καραϊσκάκη, για τα επόμενα δύο ματς με τους «πράσινους». Προστίθενται στις διαθέσιμες λύσεις και αν αυτό συνεχιστεί και την Τρίτη και μπουν οι Βιεϊρίνια, Ντόουγκλας, Λύρατζης και Ολιβέιρα στον οποίο ο Λουτσέσκου ήθελε να του δώσει μερικές ακόμη προπονήσεις πριν τον ξαναβάλει στο γήπεδο για αγώνα, τότε ο ΠΑΟΚ πάει με σχεδόν πλήρες ρόστερ για τον τελικό Κυπέλλου.


Η προτεραιότητα λέει Κύπελλο, αλλά ο ΠΑΟΚ έχει υλικό να πάρει και το ματς της Τρίτης


Είναι λογικό κανείς να στέκεται στις επιστροφές παικτών γιατί ο ΠΑΟΚ «φώναζε» την γύμνια του σε παίκτες με ποιότητα και προσωπικότητα στα ματς μετά τον δεύτερο ημιτελικό στο Καραϊσκάκη. Ο Κρέσπο που έπαιξε σε όλο το ματς «έδεσε» την άμυνα και καθοδήγησε σωστά, οι Μπίσεσβαρ και Ελ Καντουρί έδωσαν ηρεμία. Υπάρχει, κατά συνέπεια, το υλικό ο ΠΑΟΚ να παρουσιαστεί ανταγωνιστικός και στα δύο τελευταία ματς της σεζόν και να «κλειδώσει» την δεύτερη θέση, κατακτώντας και το Κύπελλο. Ο Λουτσέσκου στις δηλώσεις του μετά το ματς μίλησε για προτεραιότητες που πρέπει να βάλει ο Δικέφαλος, εννοώντας, προφανώς, ότι το σημαντικότερο ματς είναι αυτό του Κυπέλλου. Δεν έχει άδικο, καθώς το ματς στο ΟΑΚΑ δίνει Κύπελλο (το ένατο στην ιστορία του συλλόγου), ενώ αυτό της Τούμπας είναι για το ονόρε, μιας και έχει ήδη βγει Ευρώπη και όλες οι θέσεις οδηγούν στον δεύτερο προκριματικό του Conference League. Ο γράφων έχει αναφέρει κι άλλη φορά, όμως, ότι για τον ΠΑΟΚ που θέλει να λέει ότι φέτος έβαλε βάσεις για μία ομάδα που θα κάνει πρωταθλητισμό την νέα σεζόν, το να μην βγει για πρώτη φορά μετά το 2018 (εξαίρεση η χρονιά του νταμπλ που το κατέκτησε αήττητος) δεύτερος στο Πρωτάθλημα θα είναι πισωγύρισμα. Προφανώς, ο Λουτσέσκου που είναι και δάσκαλος στην ψυχολογική προετοιμασία (γι' αυτό άλλωστε και αποκάλεσε ήρωες τους παίκτες του για τα ασταμάτητα ματς στην σεζόν) γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πόσο μεγάλη ψυχολογική ώθηση θα δώσει στην ομάδα του η νίκη την Τρίτη ενόψει τελικού και θα σχεδιάσει ένα πλάνο ανταγωνιστικού ΠΑΟΚ και για τα δύο ματς. Λένε αρκετοί, εξάλλου, ότι πλέον ο Παναθηναϊκός έχοντας πετύχει τον στόχο του, να βγει Ευρώπη, θα παίξει με τα δεύτερα κόντρα στον ΠΑΟΚ. Αυτό μπορεί να γίνει μία μεγάλη παγίδα και το έχουμε δει πρόσφατα και σε άλλα ματς των πλέι οφ.

Χρειάζεται έξυπνη διαχείριση, οργανωμένο πλάνο και καθαρό μυαλό. Κι αν μάλιστα, η καλή εμφάνιση και η νίκη συνδυαστεί και με την παρουσία των υπόλοιπων παικτών που είχαν μείνει στα πιτς και ήταν προς επιστροφή τότε ο ΠΑΟΚ θα πάρει το μάξιμουμ που μπορούσε από τον αγώνα.


Υ.Γ. Για να μην παρερμηνευτεί το κείμενο: Το ότι ο ΠΑΟΚ έχει λύσεις για να βγάλει και τα δύο ματς με τον Παναθηναϊκό, δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται σοβαρή ενίσχυση για την νέα σεζόν. Το είπε, άλλωστε, πολύ εύστοχα και ο ίδιος ο Λουτσέσκου: «οι παίκτες έχουν ξεπεράσει κάθε όριο, παίζουν στο 200% των δυνατοτήτων τους. Όταν το κάνεις αυτό για μεγάλη χρονική περίοδο, σε τρεις διαφορετικές διοργανώσεις, χωρίς τη δυνατότητα να πάρεις ανάσα, είναι φυσιολογικό να πέφτεις κάτω κάποιες στιγμές».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.