Με τον Μανού Γκαρθία ο Άρης κάνει το step up

Κωστής Παναγιώτου27 Ιουλίου 2022

Η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του Άρη είναι γεγονός. Ο Μανού Γκαρθία ήρθε στους "κίτρινους" για να προσθέσει στοιχεία που έλειπαν από την ομάδα του Χερμάν Μπούργος, με τον Ισπανό μέσο να έρχεται στην πιο ώριμη στιγμή της καριέρας του, μέχρι την επόμενη.

Ο ντόρος που έχει γίνει για τον Ισπανό είναι άκρως δικαιολογημένος, καθώς διαθέτει όλο το πακέτο ώστε να ανέβει επίπεδο ο Άρης. Αρχικά, σε ηλικία 24 ετών λίγοι ποδοσφαιριστές με την ποιότητά του επιλέγουν να έρθουν στα μέρη μας. Επίσης, κουβαλάει τέσσερις γεμάτες σεζόν στην πλάτη του, κάνοντας συνεχώς βήματα προς τα μπρος.

Μπορεί στη Μάντσεστερ Σίτι να μην δικαίωσε τις προσδοκίες που είχαν για εκείνον οι άνθρωποι της ομάδας, βάζοντας μεγάλη πίεση πάνω του, χαρακτηρίζοντάς τον επόμενο Νταβίντ Σίλβα ή τον επόμενο Τσάβι. Ο Γκαρθία στα 15 του έτη δοκίμασε την τύχη του στους «πολίτες», χωρίς όμως να αποδώσει τα αναμενόμενα, αλλά κοιτώντας πίσω σίγουρα κρατάει τις παραστάσεις και τις εμπειρίες που αποκόμισε από το κορυφαίο επίπεδο. Εξάλλου πόσοι ποδοσφαιριστές σε αυτή την ηλικία έχουν τη δυνατότητα να προπονηθούν δίπλα σε παίκτες όπως οι Σέρχιο Αγκουέρο, Γιάγια Τουρέ και Κέβιν ντε Μπρόινε;

Και 8άρι και 10άρι

Το φετινό καλοκαίρι ο Άρης είχε αρκετές αποχωρήσεις – όπως και αφίξεις –, χάνοντας σημαντικούς παίκτες, που αποτελούσαν την ραχοκοκαλιά της ομάδας τα τελευταία χρόνια, ειδικά στις θέσεις του άξονα. Σάσα, Μπερτόγλιο, Γκάμα και Ματίγια (μέχρι στιγμής έχει παγώσει το θέμα του τελευταίου για ανανέωση) άφησαν πίσω τους κενά, κυρίως στο δημιουργικό κομμάτι.

Ο Ντουκουρέ (από τον Ιανουάριο στην ομάδα), ο Ντιοπ και ο Νταμπό ήρθαν για να καλύψουν τα κενά που άφησαν οι προκάτοχοί τους, με τον τελευταίο να είναι ο μοναδικός από τρεις που μπορεί αναλάβει καθήκοντα στο δημιουργικό κομμάτι της ομάδας, οι υπόλοιποι δύο (Ντουκουρέ και Ντιοπ) έχουν περισσότερα καθήκοντα στο ανασταλτικό κομμάτι.

Διαβάστε ακόμα: Ο Νταμπό είναι ένα πολυεργαλείο στα χέρια του Μπούργος

Οπότε στο ρόστερ του Άρη έμενε μια κενή η θέση του δημιουργικού χαφ, οποίος μπορεί να κουβαλήσει τη μπάλα και να δημιουργήσει ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του. Αυτό το κενό καλύφθηκε με την απόκτηση του Μανού Γκαρθία και με το παραπάνω.

Ο 24χρονος μέσος έχει τη δυνατότητα να αγωνιστεί τόσο ως 8άρι, όσο και ως 10άρι. Ο ίδιος έχει παραδεχθεί πως του αρέσει περισσότερο να αγωνίζεται πίσω από τον επιθετικό, αποτελώντας το συνδετικό κρίκο της επίθεσης με τη μεσαία γραμμή. Βέβαια, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει κληθεί να παίξει και ως 8άρι, παίρνοντας καλό βαθμό και σε αυτή τη θέση.

Κουβάλημα μπάλας το μεγάλο του προσόν

Όπως αναφέραμε και πριν, ο Γκαρθία προέρχεται από τέσσερις γεμάτες σεζόν σε Ολλανδία, Γαλλία και Ισπανία, έχοντας βασικό ρόλο στις τρεις από τις τέσσερεις ομάδες που πέρασε.

Όντας ποδοσφαιριστής, ακόμα, της Σίτι παραχωρείτε δανεικός στην ολλανδική Μπρέντα τη σεζόν 2017/18. Ο Γκαρθία άμεσα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ρόστερ, αγωνιζόμενος και στις 34 αγωνιστικές της Eredivisie, όλες ως βασικός. Ο απολογισμός του σε γκολ και ασίστ δεν ανταποκρίνονται, όμως, στην επιρροή που είχε στο παιχνίδι της ομάδας του. Αλλά είχε τις περισσότερες ενέργειες με τη μπάλα ανά αγώνα, από οποιονδήποτε άλλο συμπαίκτη του, αποδεικνύοντας πόσο σημαντικός ήταν για την ομάδα του.

Την αμέσως επόμενη σεζόν (2018/19) δοκιμάζει τις δυνάμεις στη Γαλλία και στην Τουλούζ, καταγράφοντας πάλι πάνω από 30 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, εκ των οποίων οι 21 ως βασικός, έχοντας και 4 ασίστ. Στο γαλλικό σύλλογο συνεχίζει να είναι μέσα στην πρώτη τριάδα των παικτών της ομάδας με τις περισσότερες ενέργειες με τη μπάλα, καθώς πολλές φορές γινόταν ο συνδετικός κρίκος της άμυνας με την επίθεση με πολλά κουβαλήματα μπάλας, κατεβαίνοντας κάτω από τη σέντρα. Το μεγαλύτερο αγκάθι στην παρουσία του στη Ligue 1 ήταν η τελική απόφαση, είτε έπρεπε να εκτελέσει, είτε να πασάρει.

Τα στατιστικά του Γκαρθία στη Ligue 1 τη σεζόν 2018/19:

Ανά αγώνα

Επαφές

40.2

Επιτυχημένες πάσες

23.7 (80%)

Πάσες-κλειδιά

0.7

Πάσες στο αντίπαλο μισό

14.9 (75%)

Μακρινές μεταβιβάσεις

1.5 (62%)

Επιτυχημένες ντρίπλες

1.0 (55%)

Heatmap - 2018/19

Έχοντας δοκιμάσει τις δυνατότητές του έψαχνε τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, καθώς οι πιθανότητες να αγωνιστεί στη Σίτι του Πεπ Γκουρδιόλα ήταν από ελάχιστες έως μηδαμινές. Το καλοκαίρι του 2019 η Σπόρτινγκ Χιχόν, η οποία αγωνιζόταν στην δεύτερη κατηγορία του ισπανικού ποδοσφαίρου, αποφασίζει να τον ντύσει και πάλι στα ερυθρόλευκα, μετά από έξι χρόνια, κάνοντας τον την ακριβότερη αγορά στην ιστορία της, έναντι 4 εκατ. ευρώ.

Η πρώτη του σεζόν ήταν εντυπωσιακή. Συνολικά αγωνίστηκε σε 40 αγώνες (37 ως βασικός), πετυχαίνοντας 3 γκολ και μοιράζοντας 8 ασίστ, ενώ συνολικά δημιούργησε 10 μεγάλες ευκαιρίες. Μάλιστα, σε 8 παιχνίδια αγωνίστηκε και στην κορυφή της επίθεσης, μαζί με τον πρώην παίκτη του Ολυμπιακού, Ούρος Τζούρτζεβιτς, έχοντας απολογισμό ένα τέρμα και δύο ασίστ.

Τα στατιστικά του Γκαρθία στη LaLiga 2 τη σεζόν 2019/20:

Ανά αγώνα

Επαφές

48.8

Επιτυχημένες πάσες

24.9 (77%)

Πάσες-κλειδιά

1.4

Πάσες στο αντίπαλο μισό

16.3 (68%)

Μακρινές μεταβιβάσεις

2.4 (63%)

Επιτυχημένες ντρίπλες

1.6 (57%)

Heatmap - 2019/20

Την επόμενη χρονιά ο απολογισμός γκολ-ασίστ είναι πιο φτωχός, αλλά δεν μαρτυράει την πραγματική εικόνα του Γκαρθία εντός των τεσσάρων γραμμών, καθώς ήταν άκρως επιδραστικός στη επιθετική ανάπτυξη της ομάδας του. Συνολικά κατέγραψε 35 συμμετοχές (34 ως βασικός), με ένα γκολ και 3 ασίστ, δημιουργώντας 9 μεγάλες ευκαιρίες.

Τα στατιστικά του Γκαρθία στη LaLiga 2 τη σεζόν 2020/21:

Ανά αγώνα

Επαφές

51.9

Επιτυχημένες πάσες

25.5 (75%)

Πάσες-κλειδιά

1.5

Πάσες στο αντίπαλο μισό

16.5 (67%)

Μακρινές μεταβιβάσεις

2.7 (56%)

Επιτυχημένες ντρίπλες

1.7 (55%)

Heatmap - 2020/21

Παρατηρώντας τη διαφορά με τα Heatmap των προηγούμενων ετών διαπιστώνουμε πως δεν περιορίζεται μόνο στα κουβαλήματα μπάλας φτάνοντας έξω από τη μεγάλη περιοχή, καθώς αρχίζει πλέον και πατάει την αντίπαλη περιοχή, είτε εκτελώντας από εκεί, είτε πασάροντας στους συμπαίκτες του. Η μεγαλύτερη αδυναμία του παραμένει η τελική απόφαση, παρότι έχει κάνει σημαντικά βήματα ανόδου στο συγκεκριμένο τομέα τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, και τις δύο σεζόν στην Σπόρτινγκ ήταν ο βασικός εκτελεστής των κόρνερ, δείχνοντας πως διαθέτει καλές εκτελέσεις από τα στημένα.

Η τελευταία σεζόν, πριν μετακομίσει στη Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του Άρη, τον βρήκε στην πρώτη κατηγορία του ισπανικού ποδοσφαίρου, με τη φανέλα της Αλαβές, δανεικός από την Σπόρτινγκ Χιχόν. Η παρουσία του στη LaLiga δεν ήταν τον ίδιο γεμάτη με τις προηγούμενες σεζόν. Παρόλα αυτά, κατάφερε να παραμείνει σταθερός στην απόδοσή του, διατηρώντας τους αριθμούς στο επίπεδο των περασμένων ετών. Συνολικά κατέγραψε 24 συμμετοχές (10 ως βασικός) στο ισπανικό πρωτάθλημα.

Τα στατιστικά του Γκαρθία στη LaLiga τη σεζόν 2021/22:

Ανά αγώνα

Επαφές

32.7

Επιτυχημένες πάσες

17.3 (79%)

Πάσες-κλειδιά

0.8

Πάσες στο αντίπαλο μισό

12.6 (72%)

Μακρινές μεταβιβάσεις

2.3 (59%)

Επιτυχημένες ντρίπλες

1.3 (71%)

Ο Άρης με τη μεταγραφή του Μανού Γκαρθία προσθέτει στοιχεία που έλειπαν από το φετινό ρόστερ του, όπως το κουβάλημα μπάλας από χαμηλά μέτρα, τις κάθετες πάσες, το κράτημα μπάλας ενώ βρίσκεται σε πίεση και την ευκολία να βγάζει τους συμπαίκτες του απέναντι από το τέρμα.

Ένα από τα δυνατά του σημεία είναι, επίσης, η υποδοχή της μπάλας, ειδικά σε περιπτώσεις πίεσης, καθώς μπορεί να ξεμαρκαριστεί με μια κίνηση από την πίεση του αντιπάλου. Στα αμυντικά του καθήκοντα δεν παίρνει άριστα, αλλά είναι αξιόπιστος στο χώρο ευθύνης του, στα ατομικά μαρκαρίσματα υστερεί, αλλά η έντασή του καλύπτει αυτή την αδυναμία του.

Η κίνηση του 24χρονου Ισπανού μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους "κίτρινους" τα επόμενα χρόνια και οδηγό για να επιλέξουν τους Θεσσαλονικείς και άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις όπως του Γκαρθία.

Data-Heatmap: SofaScore

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.