Με Μπότο-Ραζβάν, ο ΠΑΟΚ έχει «ασπίδα» για να αποφύγει το δις εξαμαρτείν

Κώστας Πετρωτός05 Ιουνίου 2022

Θα ήταν μάλλον παράλογο και άκρως επικίνδυνο να κρίνουμε από τώρα τις μεταγραφές που ο Ζοσέ Μπότο επιχειρεί να κλείσει για τον ΠΑΟΚ αυτό το καλοκαίρι. Καταρχάς, ουσιαστικά έχουμε μόλις τρεις τελειωμένες κινήσεις, κατά τη δήλωση του ίδιου του αθλητικού διευθυντή του Δικεφάλου, τους Κουαλιάτα, Νάσμπεργκ και Ράφα Σοάρες, αλλά και τον Αντρέ Ρικάρντο που αποτελεί επένδυση για το μέλλον.

Κατά δεύτερο και γι' αυτούς που έχει κλείσει δεν έχουμε επαρκές δείγμα γραφής για το αν είναι οι παίκτες που μπορούν να βοηθήσουν τον ΠΑΟΚ να εδραιωθεί στην κορυφή, αφού δεν πρόκειται για παίκτες προβεβλημένους, από ένα επίπεδο σαφέστατα υψηλότερο από αυτό του Δικεφάλου. Από την στιγμή που η λογική στον ΠΑΟΚ από τον περασμένο Ιανουάριο είναι “φέρνουμε παίκτες που θα δημιουργήσουν υπεραξία μέσα από τον σύλλογο”, η σοβαρή προσέγγιση είναι μία: εμπιστοσύνη στην ικανότητα του Ζοσέ Μπότο να εντοπίζει παίκτες με μεγάλη προοπτική. Ο Ιβάν Σαββίδης, που η αλήθεια είναι ότι έχει δώσει πολλά χρήματα άσκοπα στο παρελθόν για παίκτες, δείχνει διάθεση να εμπιστευτεί έναν τεχνοκράτη του χώρου για να πετύχει το value for money και να κάνει πράξη αυτό που είχε διακηρύξει από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τον ΠΑΟΚ: την αυτάρκεια, την δυνατότητα ο σύλλογος να αυτοχρηματοδοτείται χωρίς να εξαρτάται από την δική του τσέπη.


Το μοντέλο είχε δοκιμαστεί ξανά


Όσοι παρακολουθούν την πορεία του Σαββίδη στον ΠΑΟΚ, γνωρίζουν ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που πάει σε αυτό το εγχείρημα. Το είχε πρωτοεπιχειρήσει και το καλοκαίρι του 2015 φέρνοντας ένα ακόμη μεγαλύτερο όνομα αθλητικού διευθυντή, τον Φρανκ Αρνεσεν. Η λογική ήταν ίδια: να έρθουν παίκτες με μικρό όνομα, αλλά προοπτική να ανεβάσουν την αξία τους μέσω του ΠΑΟΚ. Εκείνο το καλοκαίρι, λοιπόν, ο φημισμένος Δανός είχε προχωρήσει σε ένα μπαράζ μεταγραφών. Ολσεν, Ροντρίγκες, Ζάιρο, Σάμπο, Λέοβτας, Τσίμιροτ, Αντονις ήταν δικές του κινήσεις από τις οποίες ο ΠΑΟΚ ουσιαστικό κέρδος έβγαλε μόνο από τον Γκάρι Ροντρίγκες. Ίσως να έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι ο εξτρέμ από το Πράσινο Ακρωτήρι έμεινε για ικανό χρονικό διάστημα στην ομάδα, μπόρεσε να δουλέψει με έναν προπονητή (Βλάνταν Ίβιτς) που έβαλε τον ΠΑΟΚ στον σωστό δρόμο για να ακολουθήσει πορεία πρωταθλητισμού και έτσι μπόρεσε να δείξει το ταλέντο του. Πιθανόν, με βάση την μετέπειτα πορεία του, το ίδιο να συνέβαινε και με τον Ρόμπιν Όλσεν που ο ΠΑΟΚ, άρον άρον και υπό την πίεση του Τύπου και κάποιων... ειδικών που του έβαλαν την ταμπέλα “δεν κάνει”, έσπευσε να πουλήσει στην Κοπεγχάγη με τα ίδια χρήματα που έδωσε στην Μάλμε (περίπου 650.000 ευρώ).

Η σύντομη αναδρομή στο περίπου οκτάμηνο του Αρνεσεν στον ΠΑΟΚ, μας δίνει και τον πρώτο μπούσουλα που έχει μπροστά του ο Δικέφαλος, για να αποφύγει τα λάθη του παρελθόντος.


Η πρώτη εγγύηση είναι ο Λουτσέσκου, αλλά πρέπει να κερδίσει και ένα στοίχημα


Η πρώτη βασική διαφορά εκείνης της περιόδου με την τωρινή, αν πούμε ότι ο Μπότο είναι ο νέος Αρνεσεν (αθλητικός διευθυντής με παραστάσεις από υψηλό επίπεδο και εμπειρία), είναι ο προπονητής. Τότε ο Δανός είχε την ατυχή έμπνευση να δώσει τα ηνία της ομάδας σε έναν νέο και άπειρο προπονητή, όπως ο Τούντορ, που συν τοις άλλοις έχει και δύσκολο χαρακτήρα και απόδειξη είναι ότι δεν μπορεί να στεριώσει σε καμία ομάδα, παρότι προπονητικά έχει πολύ καλές ιδέες. Ο Λουτσέσκου έχει και την εμπειρία στους πάγκους, και την ικανότητα να δημιουργεί ισχυρές ομάδες με βάση τα καλά αποδυτήρια, και, φυσικά, και την γνώση του τι εστί ΠΑΟΚ. Επιπλέον, έχει και έναν χρόνο στον πάγκο της ομάδας μετά την επιστροφή του και άρα και μία βάση ήδη έτοιμη για να προσθέσει τους παίκτες που αποκτώνται αυτή την περίοδο.

Εχει μόνο ένα μεγάλο στοίχημα να κερδίσει. Να αποδείξει ότι μπορεί και με νέους σε ηλικία παίκτες να μπει δυνατά στον πρωταθλητισμό, χωρίς να χρειάζεται υπερβολικά πολύ χρόνο.

Στην τελευταία, τηλεοπτική, συνέντευξή του, ο Ζοσέ Μπότο δήλωσε “για εμένα ένας παίκτης 25, 26, 27 χρονών δεν είναι ένας νεαρός παίκτης, είναι ένας παίκτης με εμπειρία. Το πρόβλημα δεν είναι η ηλικία είναι η ποιότητα”, ωστόσο, ο Λουτσέσκου έχει δείξει ως τώρα ότι πιστεύει στην ωριμότητα της ηλικίας και συνδυάζει την νοοτροπία και με την ηλικία.

Φυσικά, και οι δύο συμφωνούν σε κάτι άλλο που δήλωσε ο Πορτογάλος, στην ίδια συνέντευξη: “Μία ομάδα είναι πάντα ένα μείγμα έμπειρων και νέων ποδοσφαιριστών, αυτό για μένα είναι το (ιδανικό) μοντέλο. Αν παρατηρήσετε, έτσι είναι δομημένο το ρόστερ της Πόρτο, αν δείτε η Ρεάλ Μαδρίτης είναι επίσης μία μείξη ανάμεσα σε παίκτες όπως ο Βινίσιους Τζούνιορ, ο Ροντρίγκο ή ο Βαλβέρδε και ο Μπενζεμά με τον Κρος. Αυτό είναι ένα μοντέλο που νομίζω ότι μπορεί να φέρει το πρωτάθλημα”. Αυτό, άλλωστε, αποδείχθηκε και στον ΠΑΟΚ. Η αήττητη ομάδα του 2018-2019 δεν είχε μόνο έμπειρους και μπαρουτοκαπανισμένους, αλλά και νεαρούς ταλαντούχους. Από τον Πέλκα και τον Ζαμπά μέχρι τον Λημνιό και τον Σφιντέρσκι.


Η στήριξη του Σαββίδη στο εγχείρημα Μπότο


Η πλέον κρίσιμη παράμετρος, πάντως, είναι η στάση του Ιβάν Σαββίδη και των συνεργατών του στην διοίκηση, στο εγχείρημα Μπότο. Η εμπιστοσύνη και η υπομονή που θα δείξουν, ανεξαρτήτως άμεσων αποτελεσμάτων. Το 2015-2016, ο ΠΑΟΚ δεν είχε “γράψει” ακόμη κανέναν τίτλο στα βιβλία της εποχής Σαββίδη κι αυτή η ψύχωση επηρέαζε τα πάντα. Πλέον ο ΠΑΟΚ έχει ένα Πρωτάθλημα (και στη συνείδηση του κόσμου του και άλλο ένα το ‘18) και τέσσερα Κύπελλα, έχει ήδη αποβάλει το άγχος της κατάκτησης τίτλων. Πλέον, δεν αρκεί η πορεία της μιας χρονιάς για τον εγχώριο τίτλο, ο ΠΑΟΚ θέλει να βάλει και βάσεις για μία ομάδα που θα έχει σταθερά καλή παρουσία, θα μπορεί και να δημιουργεί και να καρπώνεται υπεραξίες παικτών και παράλληλα να διακρίνεται και στην Ευρώπη.

Ο ομογενής επιχειρηματίας επέλεξε να στηρίξει τον Ζοσέ Μπότο με το know how από την Μπενφίκα (περισσότερο) και την Σαχτάρ (λιγότερο) και ο Πορτογάλος από την πλευρά του πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να βρίσκει αξιόλογους παίκτες από χαμηλότερο ράφι από αυτό που ψώνιζαν οι δύο πρώην ομάδες του. Ο ίδιος, βέβαια, θεωρεί ότι το χρήμα δεν είναι το παν, ότι αν έχεις γνώση της αγοράς μπορείς να βρεις αξιόλογους παίκτες και χωρίς μεγάλο κόστος (φέρνει ως παράδειγμα τον Κουαλιάτα που θα τον έπαιρνε ακόμη και στην Σαχτάρ αν ήταν ακόμη συνεργάτης του ουκρανικού συλλόγου) και μένει να αποδειχθεί στην πράξη η ευστοχία στις επιλογές του.


Οι δύο παράμετροι που πρέπει να μετρήσει ο Πορτογάλος


Η εμπιστοσύνη όλου του οργανισμού ΠΑΟΚ στο πρόσωπο του Μπότο πρέπει να είναι δεδομένη αν θέλει να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες να πετύχει το εγχείρημα, όμως και ο ίδιος ο 52χρονος αθλητικός διευθυντής του Δικεφάλου, οφείλει να μετρήσει καλά δύο σημαντικές παραμέτρους:

-Επειδή, όπως ο ίδιος δήλωσε, ο ΠΑΟΚ είναι μία ομάδα που πάντα κάνει πρωταθλητισμό, θα πρέπει να “μετρήσει” τις μεταγραφικές κινήσεις της και σε σύγκριση με την ενίσχυση των άμεσων αντιπάλων.

-Να ψαχτεί καλά για τα ταλέντα που ο σύλλογος μπορεί να αναδείξει μέσα από τις Ακαδημίες του, γιατί δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι η μεγαλύτερη πώληση στην ιστορία του ήρθε με ένα παιδί από τα σπλάχνα του, τον Χρήστο Τζόλη. Η εκτίμηση που τρέφει για παιδιά όπως ο Λύρατζης και ο Τσιγγάρας είναι ένα, πρώτο, θετικό δείγμα γραφής. 

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.