Με ηρωισμό, πάθος, εξυπνάδα και λίγη τύχη για πρώτη φορά ο ΠΑΟΚ στους «8»

Στέλιος Γρηγοριάδης18 Μαρτίου 2022

Αγαπητή Metrosport

Ναι, φαινόταν δύσκολο, αλλά έγινε. Και έγινε με νίκη. Πρόκριση θριαμβευτική για τον ΠΑΟΚ, τονωτική για το γόητρό του, αλλά και πολύτιμη για το ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα. Μια πρόκριση δίκαιη και παλικαρίσια, που ήρθε με ηρωισμό, με εξυπνάδα και με λίγη από την τύχη που βοηθάει συνήθως τους ικανούς. Μια πρόκριση που φέρνει τον ΠΑΟΚ για πρώτη φορά στους 8 μιας ευρωπαικής διοργάνωσης.

H Γάνδη, παρά την ασφυτική πίεση που άσκησε με το ξεκίνημα του αγώνα, απέτυχε να προηγηθεί, αφού δύο φορές αστόχησε από καλές θέσεις ο Τισουντάλι και ενώ ο ΠΑΟΚ έψαχνε τρόπο να ισορροπήσει το παιχνίδι για να δημιουργήσει κάποια ευκαιρία, ήρθε το γκολ με περιπετειώδη και λίγο τυχερό τρόπο για να του δώσει ανάσα και να σοκάρει τους γηπεδούχους. Χρειάστηκαν δύο κόρνερ, δύο προσπάθειες του Ακπομ, ένα γύρισμα του Σβαμπ και μια αποτυχημένη προβολή του Ινγκασον για να φτάσει η μπάλα στον Κρέσπο που την έστειλε στα δίχτυα. Σημαντικό το γεγονός ότι και οι δύο στόπερ του ΠΑΟΚ ήταν εκεί.

Οι παίκτες της Γάνδης έδειξαν να σαστίζουν, έχασαν τον ρυθμό τους, αλλά με δεδομένο ότι ο ΠΑΟΚ δεν κρατούσε μπάλα, δεν άργησαν να συνέλθουν και να αρχίσουν πάλι την ασφυκτική πίεση. Ενα τρίτο σουτ του Τισουντάλι έφυγε άουτ, η μπάλα ερχόταν συνεχώς στο κέντρο άμυνας του ΠΑΟΚ όπου οι παίκτες του την έδιωχναν, αλλά, όπως ήταν λογικό και φυσιολογικό, μία σέντρα πέρασε, ο Ντεοπουάρτ έπιασε πολύ ωραία κεφαλιά και το 1-1 ήταν γεγονός παρά την καλή προσπάθεια του Πασχαλάκη τον οποίο η φάση βρήκε σε αντίθετη κίνηση.

Πέρα από το γεγονός ότι η Γάνδη έπαιξε σε πολύ έντονο ρυθμό και με φοβερή ταχύτητα, τα προβλήματα ήταν δύο. Η ευκολία με την οποία έγιναν πλαγιοκοπήσεις, κυρίως από την πλευρά του Βειρίνια και η αδυναμία των παικτών του ΠΑΟΚ να κρατήσουν την μπάλα, να “παγώσουν” το τέμπο, να κερδίσουν χρόνο, αλλά και να δημιουργήσουν κάποια καλή ευκαιρία. Αρα το ερώτημα ήταν αν θα μπορούσε να αντέξει ο ΠΑΟΚ αυτό το σκηνικό στο δεύτερο ημίχρονο.

Πράγματι, με την ίδια εικόνα άρχισε και το δεύτερο ημίχρονο. Ομως ΠΑΟΚ κατάφερε να τη “χαλάσει” πολύ σύντομα. Ο Σουμουάζ έχασε μια καλή ευκαιρία, απάντησε με ένα σουτ αουτ από ευνοική θέση ο Ακπομ, ο Ντεπουάρτ αστόχησε με κεφαλιά και από εκείνο το σημείο φάνηκε ότι η πρόκριση θα έρθει. Κι όταν στη θαυμάσια κομπίνα του φάουλ ο Βιειρίνια έστρωσε στον Αουγκούστο κι εκείνος έστειλε με ωραίο φαλτσαριστό σουτ την μπάλα στα δίχτυα, έπαψε να υπάρχει Γάνδη. Από εκεί και πέρα ο ΠΑΟΚ είχε αρκετές καλές στιγμές που δεν αξιοποιήθηκαν λόγω κούρασης και μόνο μία η Γάνδη κι εκείνη σχτο 94' όταν τα πάντα είχαν κριθεί.

Συγκλονιστική ήταν η προσπάθεια όλων. Ο Ακπομ έκανε πάρα πολλή δουλειά, ο Σβαμπ ήταν ο μόνος που τροφοδοτούσε πάντα έξυπνα και με ακρίβεια, Αουγκούστο και Τσιγγάρας έτρεξαν αμέτρητα χιλιόμετρα, ο Ινγκασον και ο Κρέσπο ήταν βράχοι, ο Λύρατζης συνεπέστατος, ο Βιειρίνια ηρωική μορφή στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά πολύ σημαντική ήταν η δουλειά που έκαναν ο Μιχάι και ο Σίντκλει, όπως και ο Πασχαλάκης.

Στέλιος Απ. Γρηγοριάδης

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.