Μάρβιν Πίρσμαν: Ο Ντε Μπρόινε, οι πύραυλοι στο Ισραήλ…και τα Ιωάννινα

Metrosport Team04 Φεβρουαρίου 2022

Γράφει ο Κωστής Παναγιώτου

Ο Μάρβιν Πίρσμαν δεν δίστασε να δοκιμάσει και να δοκιμαστεί, έφυγε από τη γενέτειρά του για να βρει το ποδοσφαιρικό του μέλλον στην Ολλανδία και από εκεί μετακόμισε στους πυραύλους του Ισραήλ, μέχρι να φτάσει η πρόταση από τον ΠΑΣ Γιάννινα και να γίνει κάτοικος Ελλάδας.

Ο 30χρονος αριστερός μπακ διανύει μόλις τη δεύτερη σεζόν του στο ελληνικό πρωτάθλημα και έχει καταφέρει να βρεθεί στο στόχαστρο των «μεγάλων» ομάδων της Super League, με τελευταίο μνηστήρα τον Άρη, οποίος προσπάθησε το καλοκαίρι να ντύσει στα κιτρινόμαυρα τον Βέλγο, όπως και τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου αλλά φαίνεται πως το φλερτ θα καταλήξει σε γάμο το προσεχές καλοκαίρι.


Το ποδοσφαιρικό του ταξίδι δεν είχε πολλές στάσεις, είχε όμως σκαμπανεβάσματα.

Η συνύπαρξη με τον Ντε Μπρόινε


Ο Πίρσμαν γεννήθηκε λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αντβέρπη, σε μια επαρχιακή περιοχή, στο Wilrijk. Τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στο χώρο του ποδοσφαίρου τα έκανε στη Μπέβερεν.

Πριν ξεκινήσει η καριέρα του σε συλλογικό επίπεδο κλήθηκε στη Κ19 της Εθνικής Βελγίου, εκεί είχε την ευκαιρία να είναι συμπαίκτης με μερικούς κορυφαίους ποδοσφαιριστές της χώρας του, τον Κέβιν Ντε Μπρόινε.

«Ήταν μεγάλη μου τιμή που μπόρεσα να παίξω με τους καλύτερους παίκτες εκείνη την εποχή. Είδα αμέσως ότι ο Κέβιν είχε πολύ ταλέντο. Σκέφτεται συνεχώς δύο βήματα μπροστά από τους υπόλοιπους. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Κατά τη διάρκεια των προκριματικών για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα παίξαμε με τον Άγιο Μαρίνο. Ο Κέβιν πήρε τη μπάλα στη μεσαία γραμμή, γύρισε κοίταξε εστία και σκόρασε από το κέντρο. Ήταν η στιγμή που έβλεπες ότι ήταν σε άλλο επίπεδο», είχε δηλώσει σε μια συνέντευξή του σε μέσο του Βέλγιου.

Το 2009 παίρνει το βάπτισμα στην πρώτη ομάδα της Μπέβερεν, η οποία αγωνιζόταν στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία του βελγικού πρωταθλήματος. Μετά από 21 εμφανίσεις κεντρίζει το ενδιαφέρον μεγαλύτερων συλλόγων της χώρας του, με την Αντβέρπ να τον κάνει δικό της το καλοκαίρι του 2010.

Συνολικά κατέγραψε 46 εμφανίσεις με τη βέλγικη ομάδα, μέχρι να πάρει απόφαση πως είχε έρθει η ώρα της αλλαγής. Παρόλο που δεν είχε καταφέρει να αγωνιστεί στην πρώτη κατηγορία του Βελγίου.


Ότι δεν κατάφερε στη χώρα του το έκανε στην Ολλανδία

Η Ντόρντχεντ εκμεταλλεύεται τη θέληση του Πίρσμαν για αλλαγή, σε συνδυασμό με το μη ενδιαφέρον άλλων συλλόγων της χώρας του και τον αποκτά.

Ακολουθούν δύο σεζόν στη δεύτερη κατηγορία της Ολλανδίας. Ο Βέλγος πείθει από νωρίς τον προπονητή του πως πρόκειται για ένα επιθετικό μπακ με πολλά ανεβάσματα, σταματώντας από νωρίς του πειραματισμούς στη θέση των κεντρικών αμυντικών.

Τη σεζόν 2013/14 η Ντόρντχεντ καταφέρνει και παίρνει την άνοδο στη Eredivisie, με τον Μάρβιν να αγωνίζεται συνολικά σε 40 αναμετρήσεις. Το όνειρο του να αγωνιστεί στην πρώτη κατηγορία επαγγελματικού πρωταθλήματος είχε φτάσει.

Η πορεία της ομάδας του, όμως, δεν ήταν ανάλογη του ενθουσιασμού που διακατείχε εκείνο το διάστημα τον Πίρσμαν. Στο τέλος της σεζόν η Ντόρντχεντ υποβιβάζεται, αλλά ο Βέλγος δεν την ακολουθεί. Η Καμπούρ, η οποία αγωνιζόταν στην πρώτη κατηγορία, μόλις αντιλαμβάνεται ότι ο ποδοσφαιριστής δεν ανανεώνει με την ομάδα του κινείται άμεσα για την απόκτησή του.

Η δεύτερη σεζόν του Πίρσμαν στην Eredivisie έμελλε να έχει την ίδια κατάληξη με την προηγούμενη. Η Καμπούρ υποβιβάζεται και εκείνη. Η επιστροφή του Μάρβιν στη δεύτερη κατηγορία άργησε απλά ένα χρόνο. Παρόλο που τη σεζόν 2015/16 ήταν η πιο παραγωγική του χρονιά μέχρι τότε, με τρεις ασίστ σε 32 παιχνίδια ( 2.808 λεπτά ).

Παρέμεινε στην Καμπούρ για 1,5 χρόνο, μέχρι που ήρθε η πρόκληση να αγωνιστεί στο Ισραήλ.



Οι πύραυλοι που περνούσαν πάνω από το κεφάλι του και η βόμβα σε ένα λεωφορείο

Τον Ιανουάριο του 2018 φτάνει στα χέρια του η πρόταση από την Χαποέλ Τελ Αβίβ, η οποία ήταν στη δεύτερη κατηγορία, και ένα νέο κεφάλαιο άνοιξε στην καριέρα του. Το πρώτο καιρό δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

«Στην αρχή δυσκολεύτηκα πολύ. Καταλήγεις σε μια χώρα με διαφορετική κουλτούρα, χωρίς να μιλάς τη γλώσσα του λαού.

Την Παρασκευή όλα τα καταστήματα κλείνουν το απόγευμα στις 4 μ.μ και παραμένουν κλειστά μέχρι τις 9 το βράδυ του Σαββάτου. Τις πρώτες φορές είχα ξεχάσει να πάω στο σούπερ μάρκετ και δεν είχα φαγητό», είχε πει χαρακτηριστικά στην πρώτη συνέντευξη που είχε δώσει ως ποδοσφαιριστής της ισραηλινής ομάδας.

Στο δεύτερο μισό της σεζόν πρόλαβε να αγωνιστεί σε 15 αναμετρήσεις με τη Χαποέλ, με την οποία κατάφερε να επιστρέψει στην πρώτη κατηγορία. Συνολικά κατέγραψε 84 συμμετοχές και μοίρασε 6 ασίστ με τον ισραηλινό σύλλογο, φτάνοντας στα play-off του πρωταθλήματος και στα ημιτελικά κυπέλλου.

Οι εμπειρίες και οι ιστορίες που έζησε στο Τελ Αβίβ έχουν μείνει χαραγμένες στο μυαλό του, από τους πυραύλους που ήταν σαν πυροτεχνήματα μέχρι τη βόμβα σε ένα λεωφορείο: «Μερικές φορές έβλεπες πυραύλους, οι οποίοι στέλνονται πάνω από τα σύνορα, αλλά μπορείς να τους δεις να εκρήγνυνται στον αέρα μέσα από την αντιπυραυλική ασπίδα. Είναι σαν να βάζεις πυροτεχνήματα» και πρόσθεσε: «Μια φορά οδηγούσα για να πάω στην προπόνηση και πέρασα από τη στάση ενός λεωφορείου. Το λεωφορείο είχε σταμάτησε με ένα περιπολικό δίπλα του να κλείνει τον δρόμο.

Σταμάτησα κάποιους Ισραηλινούς συμπαίκτες μου που ήταν επίσης δίπλα και μου είπαν ότι μπορεί να υπήρχε βόμβα στο λεωφορείο.

Δεν είχαν τρομοκρατηθεί είχαν παραμείνει πολύ ήρεμοι και παρακολουθούν. Τους ρώτησα αν έπρεπε να φύγουμε, αλλά μου είπαν ότι θα έμεναν εκεί. Πήγα λίγο πιο μακριά και περίμενα στο αμάξι μου όλη την ώρα. Τελικά ήταν ένας ψευδής συναγερμός, αλλά οι Ισραηλινοί το έχουν ήδη συνηθίσει».


Ο κορονοϊός τον έφερε στα μέρη μας

Μετά από δύο χρόνια επιτυχημένα και ιστορίες ζωής που θα διηγείται στα εγγόνια του ήρθε η ώρα να αποχωρήσει από το Ισραήλ, ψάχνοντας τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.

Η πανδημία είχε αλλάξει τα δεδομένα στην ομάδα του Τελ Αβίβ, όπως άλλωστε σε πολλούς συλλόγους ανά τον κόσμο. Ο Πίρσμαν είχε τη διάθεση να μείνει, αλλά η μείωση μισθών και η μη διάθεση για ανανέωση συμβολαίου τον ανάγκασαν να επιστρέψει στο Βέλγιο το καλοκαίρι του 2020.

Εκεί έμεινε για δύο μήνες, έκανε ατομικές προπονήσεις και περίμενε το τηλεφώνημα που θα ξεκινούσε το νέο του ταξίδι. Το τηλεφώνημα ήρθε και ήταν από τον ΠΑΣ Γιάννινα, οποίος είχε επιστρέψει στα σαλόνια της Super League και έψαχνε ποιοτικούς παίκτες για να πλαισιώσει την ήδη καλοδουλεμένη ομάδα που είχε δημιουργήσει ο Αργύρης Γιαννίκης.

Τα υπόλοιπα ανήκουν στο παρελθόν ο Βέλγος έγινε κάτοικος Ιωαννίνων και ένας από τους πιο αγαπητούς παίκτες για τους φίλους του ΠΑΣ. Η παρουσία στο ελληνικό πρωτάθλημα, όπως προαναφέραμε, δεν έχει περάσει απαρατήρητη με τον Άρη να χτυπά την πόρτα του και να περιμένει το προσεχές καλοκαίρι το πολυπόθητο ναι.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.