Μάρτενς: «Όλα μπορούν να συμβούν αν περάσει τη Γάνδη, ο Παυλίδης θέλει αντίπαλο τον ΠΑΟΚ»

Πέτρος Χαριζακλής16 Μαρτίου 2022

Συνέντευξη στον Πέτρο Χαριζακλή

Ο Μάαρτεν Μάρτενς ήταν από τις πρώτες μεταγραφές του Ιβάν Σαββίδη τον Ιανουάριο του 2014. Η πρώτη μεταγραφική περίοδος του ισχυρού άνδρα του ΠΑΟΚ, είχε γνωστά ονόματα και έναν προπονητή (σ.σ. Στέφενς) με βαρύ βιογραφικό. Ο Βέλγος μεσοεπιθετικός ήρθε με μεγάλες περγαμηνές στον Δικέφαλο του Βορρά αλλά δεν κατάφερε να δικαιώσει τις προσδοκίες.

Αυτή τη στιγμή προπονεί τη δεύτερη ομάδα της Αλκμάαρ, η οποία αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία της Ολλανδίας, και ανάμεσα σε προπονήσεις και αγώνες βρήκε λίγο χρόνο για να μιλήσει στο Metrosport.gr. Ο 37χρονος προπονητής σχολίασε τις πιθανότητες πρόκρισης του ΠΑΟΚ επί της Γάνδης, τα όνειρα που κάνουν οι φίλοι του Δικεφάλου για να φτάσει η ομάδα τους στον τελικό, αναφέρθηκε στο παρελθόν του στην ομάδα της Θεσσαλονίκης, στον Ιβάν Σαββίδη, αλλά και στους προπονητές που είχε στην θητεία του στους «ασπρόμαυρους». Επίσης, τόνισε την διαφορά του ποδοσφαίρου σε Ελλάδα και Ολλανδία ενώ μας έκανε και ένα σχόλιο και για τους Ελληνες της ομάδας του, Βαγγέλη και Βασίλη Παυλίδη και Παντελή Χατζηδιάκο.


-Πως σου φάνηκε το πρώτο παιχνίδι στην Τούμπα μεταξύ του ΠΑΟΚ και της Γάνδης;

«Είδα το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου αγώνα, είδα δύο ομάδες με την ίδια ποιότητα. Πιστεύω πως είναι 50-50 για τον επαναληπτικό. Είχα πολύ καιρό να δω παιχνίδι του ΠΑΟΚ. Μαθαίνω τα νέα όμως και τα αποτελέσματα».

-Ξεχώρισες κάποιον ποδοσφαιριστή από τις δύο ομάδες, σου άρεσε κάποιος;

«Δεν ήμουν φουλ συγκεντρωμένος γιατί έκανα και άλλα πράγματα. Ετσι ήταν δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιον. Ξέρω τον Μπίσεσβαρ γιατί έπαιξα εναντίον του, ο Κούρτιτς ήταν λίγο τυχερός με το γκολ που πέτυχε αλλά έχει μεγάλη επίδραση στο σκοράρισμα. Ο ΠΑΟΚ και η Γάνδη είναι δύο καλές ομάδες, υπάρχει σεβασμός ανάμεσά τους. Θα είναι δύσκολο παιχνίδι, μου άρεσε o Nτε Σαρτ από τη Γάνδη, ενώ και ο Ντεπουάτρ είναι δυνατός στράικερ».

-Τι πιστεύεις πως θα κρίνει τον επαναληπτικό στο Βέλγιο;

«Είναι δύσκολο παιχνίδι, η Γάνδη τα πάει πολύ καλά ειδικά στην έδρα της, πριν λίγες μέρες απέκλεισε την Κλαμπ Μπριζ στο Κύπελλο. Ο Τισουνταλί μπορεί να κάνει την διαφορά. Ο ΠΑΟΚ έχει την ποιότητα του. Είναι σημαντικές οι απουσίες των Κούρτιτς-Ζίφκοβιτς, άλλοι παίκτες θα πάρουν ευκαιρίες».

-Αν ο ΠΑΟΚ περάσει την Γάνδη, που μπορεί να φτάσει στο Κόνφερενς Λιγκ; Οι οπαδοί ονειρεύονται τελικό.

«Πρέπει να έχουν τα όνειρά τους οι οπαδοί, αν περάσει ο ΠΑΟΚ όλα μπορούν να γίνουν. Όλες οι ομάδες είναι πάνω στο ίδιο επίπεδο, τώρα στο Κόνφερενς Λιγκ όλα είναι πιθανά. Στο Γιουρόπα Λιγκ είναι πιο δύσκολα τα πράγματα επειδή για παράδειγμα είναι η Μπαρτσελόνα. Και η Αλκμάαρ είναι μέσα, αν περάσει τότε θα ήταν ωραίο να παίξει με τον ΠΑΟΚ. Μακάρι να περάσουμε και να παίξουμε αντίπαλοι. Και ο Παυλίδης θα ήθελε να παίξει αντίπαλος με τον ΠΑΟΚ».

«Στην Ελλάδα οι οπαδοί ζουν για το ποδόσφαιρο, φιλόδοξος ο Σαββίδης»


-Ηρθες στην αρχή της εποχής του Ιβάν Σαββίδη στον ΠΑΟΚ, στην πρώτη περίοδο που έκανε μεταγραφές η ομάδα υπό την προεδρία του. Τι θυμάσαι από τον ισχυρό άνδρα του Δικεφάλου;

«Δεν μίλησα πολλές φορές μαζί του, αυτό που θυμάμαι είναι πως ήταν πολύ φιλόδοξος. Ηθελα να φτιάξει μια μεγάλη ομάδα, θα έκανε τα πάντα για αυτό. Εγώ ήθελα να βοηθήσω περισσότερο την ομάδα, αλλά είχα τραυματισμούς. Ηταν δύσκολο για μένα που δεν έδειξα τον πραγματικό μου εαυτό. Εχω καλές αναμνήσεις από την πορεία μου στον ΠΑΟΚ».

-Στην Ελλάδα έπαιξες για ένα έτος και πέτυχες 3 γκολ. Ένα από αυτά (το πρώτο χρονικά) ήταν με το δεξί πόδι (5-1 με Ηρακλή στο Κύπελλο). Τι θυμάσαι από εκείνο το διάστημα;

«Εχασα και μια μεγάλη ευκαιρία στο πρώτο ημίχρονο, χάρηκα που σκόραρα. Η τεχνική μου δεν ήταν τόσο κακή και με το δεξί πόδι, έχω σκοράρει κι άλλες φορές με το δεξί».

Στο 9.45 το γκολ του Βέλγου

-Το πιο ωραίο γκολ σου ήταν εκείνο κόντρα στη Ζίμπρου (4-0);

«Ναι νομίζω πως αυτό ήταν. Το θυμάμαι έντονα, είχαμε τύχη, πήραν γρήγορη κάρτα στην αρχή του αγώνα. Επρεπε να δείξω την ποιότητα μου. Θυμάμαι πως σε εκείνο το παιχνίδι, ο Τζαβέλλας πήδηξε πάνω στην πλάτη και πονούσα πολύ στο επόμενο παιχνίδι και δεν έπαιξα».

Στο 4.33 το γκολ του Μάρτενς

-Στον ένα χρόνο που έμεινες στην Ελλάδα, είχες προπονητές τους Στέφενς, Γεωργιάδη και Αναστασιάδη. Τι θυμάσαι;

«Ο Στέφενς ήταν λίγο καιρό, είχα έναν τραυματισμό και όταν έγινα καλά είχε φύγει. Είναι καλός προπονητής, ήταν σκληρός αλλά και ξεκάθαρος. Με τον Γεωργιάδη είχαμε μια δύσκολη περίοδο στο πρωτάθλημα, τα πήγαμε καλά στο Κύπελλο, πήγαμε στον τελικό και χάσαμε. O Αναστασιάδης ήταν διαφορετικός, χρειάστηκα λίγο χρόνο να προσαρμοστώ. Ωστόσο οι καλοί παίκτες πρέπει να προσαρμόζονται. Στο ξεκίνημά του διαλύαμε τις αντίπαλες ομάδες, δεν μπορέσαμε να το κρατήσουμε σε όλη τη χρονιά. Εγώ ήρθα στην Ελλάδα για επιτυχίες αλλά δεν τα κατάφερα».

-Τι σου έχει μείνει χαραγμένο από την ζωή στη Θεσσαλονίκη και τους οπαδούς του ΠΑΟΚ;

«Η γυναίκα μου και η μία κόρη μου τότε πέρασαν ωραία στην πόλη και για μένα ήταν δύσκολο επειδή έπρεπε να κάθομαι σπίτι. Είχαμε διπλές προπονήσεις, ενώ οι οπαδοί μιλάνε για τα παιχνίδια. Οι παίκτες είναι καλό να μένουν σπίτι και να συγκεντρώνονται στο ποδόσφαιρο. Ηταν δύσκολο να απολαύσω τη ζωή, όμως μου άρεσε πως ο κόσμος έβλεπε το ποδόσφαιρο. Στην Ελλάδα έρχονται στο γήπεδο να δουν την ομάδα να κερδίζει, εδώ στην Ολλανδία ο κόσμος έρχεται για να δει καλό ποδόσφαιρο. Υπάρχει πολύ φανατισμός στην Ελλάδα, η ζωή των οπαδών είναι το ποδόσφαιρο, θα το θυμάμαι για πάντα. Κάποιες φορές είναι πολύ έντονα τα πράγματα αλλά μην ξεχνάμε πως είναι ένα άθλημα, το ποδόσφαιρο. Πρέπει να ξέρουμε τα όρια».

«Ο Φαν Χάαλ με απογείωσε, σημαντικοί για την πρώτη ομάδα Παυλίδης-Χατζηδιάκος»




-Αν και Βέλγος, πέρασες ένα μεγάλο κομμάτι της καριέρας σου στην Αλκμάαρ. Τι σε συνδέει με αυτόν τον σύλλογο;

«Ηρθα εδώ στα 22. Με τον Φαν Χάαλ κατάφερα να γίνω βασικός, είχαμε επιτυχίες. Αλλά είχαμε και δύσκολες στιγμές, ο πρόεδρος χρεωκόπησε. Στη γυναίκα μου της άρεσε πολύ και η πρώτη μου κόρη γεννήθηκε εδώ, είχα καλές στιγμές και έτσι γύρισα για να γίνω προπονητής».

-Ηταν ο Φαν Χάαλ εκείνος που απογείωσε την καριέρα σου;

«Ναι έτσι νομίζω. Είχαμε πολύ καλή επικοινωνία, προετοιμασία, οι ασκήσεις στην προπόνηση ήταν ξεχωριστές. Μου άρεσε να βελτιώνομαι μαζί του, με βρήκε σε μικρή ηλικία και με βελτίωσε. Νωρίτερα είχα προπονητή τον Κόστερ, στην Βααλβάικ, άρχισα να βελτιώνομαι και πήρα τη μεταγραφή. Με την Αλκμάαρ πήγαμε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, στα προημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ. Σέβομαι τον Φαν Χάαλ και έδινα τα πάντα για εκείνον».


-Είσαι προπονητής στην Κ21 της Αλκμάαρ. Το είχες πάντα στο μυαλό σου ότι θα συνεχίσεις να ασχολείσαι με το ποδόσφαιρο από αυτό το πόστο;

«Τα τελευταία 4-5 χρόνια άρχισα να το σκέφτομαι. Θα ήθελα να ασχοληθώ στην αρχή με τις ακαδημίες, οι άνθρωποι που βελτιώνονται σου δίνουν ενέργεια, όπως οι παίκτες στα 15-16-17 τους. Μου αρέσει να βελτιώνομαι και να εξελίσσομαι, ήμουν νωρίτερα στην Μπριζ στις ακαδημίες και για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο ήρθα πίσω στην Ολλανδία. Οι περισσότεροι παίκτες μου είναι 19 ετών, αλλά είμαι σε επαγγελματική κατηγορία και αυτό έχει σημασία».

-Πριν την Αλκμάαρ ήσουν στις ακαδημίες της Κλαμπ Μπριζ ως προπονητής και βοηθός. Σου αρέσει περισσότερο να ασχολείσαι με το ποδόσφαιρο ακαδημιών ή είναι το βήμα πριν γίνεις προπονητής σε ανδρική ομάδα;

«Υπάρχουν δύο τρόποι να πας επαγγελματικό ποδόσφαιρο, είτε ξεκινάς από τις ακαδημίες είτε από μια μικρότερη ομάδα. Ο καθένας χρειάζεται χρόνο για να γίνει καλύτερος προπονητής, ήμουν στην Αντερλεχτ στην αρχή. Στόχος μου είναι να προπονήσω μια ανδρική ομάδα, αν εξελιχθώ θα κάνω το επόμενο βήμα αλλά αυτό είναι το μέλλον».


-Τι σήμαινε για σένα στους πρώτους σου μήνες στην Κ21 της Αλκμάαρ να πάρεις το βραβείο του καλύτερου προπονητή;

«Είναι πολύ ωραίο να βραβεύεσαι, ήταν οι πρώτοι μου μήνες στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Σήμαινε πολλά για μένα, αλλά ήταν δουλειά από όλη την ακαδημία, είναι γνωστή η ΑΖ για την ακαδημία της. Εμείς παίρνουμε παίκτες 10-12 χρονών και τους βελτιώνομαι στη δική μας ακαδημία. Δεν άλλαξα τα πάντα σε δύο μήνες, έχουν δουλέψει όλοι».

-Στην ολλανδική ομάδα προπονείς έναν Ελληνα, τον αδερφό του Βαγγέλη Παυλίδη, Βασίλη. Πιστεύεις πως μπορεί να κάνει το βήμα στην πρώτη ομάδα;

«Ήρθε με ένα τραυματισμό, του πήρε πολύ καιρό για να είναι υγιής, τώρα είναι καλά αλλά χρειάζεται κάποιες εβδομάδες για να είναι σε κατάσταση να αγωνιστεί. Βλέπω πως βελτιώνεται, μπορεί να εξελιχθεί και να πάρει τις ευκαιρίες του στο μέλλον. Όταν δεν είσαι έτοιμος στην προετοιμασία μιας ομάδας είναι δύσκολο να προλάβεις τους άλλους ποδοσφαιριστές. Είναι δύσκολο να πω αν μπορεί να παίξει στην πρώτη ομάδα, έχει καλή νοοτροπία. Πρέπει να βελτιώσει το παιχνίδι του από πίσω, την δημιουργία παιχνιδιού».

-Τι χρειάζεται να βελτιώσει για να σταθεί στην πρώτη ομάδα και στην πρώτη κατηγορία της Ολλανδίας;

«Είναι δύσκολο να τον κρίνω γιατί είναι λίγο καιρό υγιής, η νοοτροπία του θα βελτιωθεί όταν αρχίσει να παίζει. Oταν δεν παίζεις είναι δύσκολο να δείξεις γιατί σε αγόρασαν, πρέπει να επιδράς στην ομάδα με την συμπεριφορά σου ως παίκτης».


-Στην πρώτη ομάδα υπάρχουν άλλοι δύο Ελληνες, ο Βαγγέλης Παυλίδης και ο Παντελής Χατζηδιάκος. Πως βλέπεις την εξέλιξή τους;

«Ο Παυλίδης έχει αρχίσει και σκοράρει πολύ συχνά, έχει 15 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, είναι πολύ σημαντικός για την ομάδα. Ο Παντελής είχε κάποιους τραυματισμούς, αλλά έχει αρχίσει να βελτιώνεται, έχει καλή νοοτροπία. Είναι πιθανό να παίξουν και σε υψηλότερο επίπεδο. Ο Παυλίδης είναι στην πρώτη του χρονιά εδώ και έχει σκοράρει τόσα πολλά γκολ».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.