Μάκης Μανάβης: «Αυτός είναι ο ΠΑΟΚ μου»

Χάρης Εμμανουηλίδης23 Φεβρουαρίου 2020

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

Μύθος… Μπορεί μία λέξη να περιγράψει ένα πρόσωπο; Μία εποχή; Μία οπαδική φιγούρα; Κι όμως μπορεί, όταν αναφέρεται στον άνθρωπο που μεγάλωσε γενιές και γενιές μιας από τις λαοφιλέστερες ομάδες της Ελλάδας

Ο λόγος για τον Μάκη Μανάβη, την ζωντανή ιστορία του οπαδικού κινήματος του ΠΑΟΚ.

Το Metrosport.gr τον συνάντησε λίγο πριν την ιστορική επιστροφή του στο γήπεδο που και ο ίδιος έγινε θρύλος και είχε μαζί του μία συζήτηση που ξεχείλιζε… συναίσθημα ΠΑΟΚ από την πρώτη μέχρι την τελευταία της κουβέντα. Αλλωστε, όπως ο ίδιος λέει το ένστικτό του τον οδήγησε να γίνει ΠΑΟΚ.

«Η Τούμπα ήταν ένας ποδοσφαιρικός τάφος»

Πως νιώθεις με την επιστροφή σου στην Τούμπα έπειτα από τόσα χρόνια; 

«Νιώθω τεράστια ικανοποίηση που θα επιστρέψω στο σπίτι μου ξανά. Είναι κάτι το φυσιολογικό για εμένα το να γυρίσω εδώ. Όπως είπα ο ΠΑΟΚ και η Τούμπα είναι το σπίτι μου, ανήκω εδώ».

Τι συναισθήματα ξυπνάει η Τούμπα στον Μάκη Μανάβη;

«Δεν υπάρχει συναίσθημα, είναι κάτι το φανταστικό. Μέσα σε αυτό το γήπεδο έχουν «γονατίσει» οι μεγαλύτερες ομάδες. Από την «χρυσή» ομάδα της Μπαρτσελόνα, την Λέγκια, ο Αγιαξ του Κρόιφ, η μεγάλη Μίλαν. Δεν παίζαμε με χωριουδάκια τότε, η Τούμπα ήταν ένας ποδοσφαιρικός τάφος για οποιονδήποτε αντίπαλο».

Ποιες τέσσερις λέξεις περιγράφουν τον δικό σου ΠΑΟΚ;

«Εμείς παλιά βγάλαμε ένα σύνθημα το οποίο έλεγε «Π.Α.Ο.Κ. τα γράμματα αυτά έχουν ιστορία», αυτό το σύνθημα για εμένα αντιπροσωπεύει τον δικό μου ΠΑΟΚ».

Πως ο Μάκης Μανάβης έγινε ο οπαδικός πατέρας όλου αυτού του κόσμου;

«Δεν νομίζω ότι έγινα, νομίζω ότι ήταν κάτι κληρονομικό. Προχωράς και αυτό σε βρίσκει στην πορεία και εσύ το ακολουθείς».

«Η οικογένεια Σαββίδη με κράτησε στη ζωή»

Με τον συντάκτη του Metrosport.gr, Χάρη Εμμανουηλίδη

Ο Μάκης Μανάβης πέρασε μία σοβαρή περιπέτεια υγείας, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε σε αυτή, στην στήριξη από τον Ιβάν Σαββίδη καθώς και τον κόσμο του ΠΑΟΚ.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο του ΠΑΟΚ που ήταν στο πλευρό μου. Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ θα ήθελα να πω σε όλη την οικογένεια Σαββίδη που έδειξαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Μόλις έδειξε ενδιαφέρον ο Ιβάν Σαββίδης εγώ ήμουν αισιόδοξος για την υγεία μου. Αν δεν ήταν αυτοί θα έβλεπα τα ραδίκια ανάποδα, είναι αυτοί ο λόγος που βρίσκομαι εν ζωή. Δεν τους έχω συναντήσει ποτέ, ούτε χειραψία ούτε στο τηλέφωνο έχουμε μιλήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Εύκολο απόγευμα για τον ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό»

Τα παλαιότερα χρόνια πως ήταν για τον ΠΑΟΚ;

«Εγώ είμαι πολύ περήφανος για την παράδοση που κρατήσαμε και για να σπάσει αυτή η παράδοση με είχαν βάλει στο τμήμα. Υπήρξαν διοικήσεις που έβλεπαν τον ΠΑΟΚ σαν Εθνική Τράπεζα. 

Μετά από αυτούς ήρθε στον ΠΑΟΚ αυτός ο μεγάλος ηγέτης βρήκε μπροστά του πόσα εκατομμύρια χρέη. Αυτός με την μαχητικότητα του και με το πείσμα του έβαλε τον ΠΑΟΚ σε έναν δρόμο υγείας. Η Αθήνα ήθελε τον ΠΑΟΚ κακομοίρη, ζητιάνο. Τον ήθελε σαν ένα άτομο έξω από μία εκκλησία να ζητιανεύει με ένα ακορντεόν, ενώ ο Σαββίδης απάλλαξε την ομάδα από όλα αυτά. Πήρε τίτλους, του στέρησαν κιόλας κάποιους όπως το Πρωτάθλημα με την ΑΕΚ».

Πως βλέπεις το ντέρμπι μεταξύ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού;

«Αυτό το παιχνίδι είναι κάτι το συνηθισμένο. Βλέπω ένα εύκολο απόγευμα στην Τούμπα, ένα 3-0, εγώ έτσι το βλέπω. Ετσι θα πατήσει στην κορυφή και θα μείνει σε αυτή». 

Πως έζησε ο Μάκης Μανάβης την κατάκτηση του περσινού Πρωταθλήματος;

«Ολοι οι ποδοσφαιριστές είχαν φτιάξει ένα πολύ δυνατό σύνολο. Προχωρούσαν όλοι μαζί. Ηξερε ο ένας το παιχνίδι του άλλου και έβλεπαν κάθε παιχνίδι διαφορετικά. Εμένα μου αρέσει να ακούω την λέξη «αήττητο». Θα μείνει στην ιστορία του ΠΑΟΚ αυτό και ήταν κάτι που έκανε μόνο ο Παναθηναϊκός πριν πολλά χρόνια. Εγώ τότε είχα τα προβλήματα υγείας μου αλλά ήξερα από πριν ότι θα πάρουμε το Πρωτάθλημα». 

Ο Μάκης είπε ακόμη…

Για το πρότζεκτ της «Νέας Τούμπας»:

«Η «Νέα Τούμπα» έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια. Μπορεί αυτό το γήπεδο να έχει την δική του μοναδική ιστορία τόσα χρόνια αλλά μία ανοικοδόμηση και ένα νέο γήπεδο είναι κάτι το ιερό. Το νέο γήπεδο πρέπει να συνδυαστεί με την παρουσία της ομάδας στο Champions League».

Για την ευρωπαϊκή βραδιά που ξεχωρίζει:

«Ο ΠΑΟΚ είχε και έχει έναν πολύ μεγάλο και φανταστικό κόσμο. Τότε εμείς κόβαμε 50.000 εισιτήρια, έπρεπε να έρθεις από την προηγούμενη ημέρα για να μπεις μέσα στην Τούμπα, ήταν ένα αθλητικό κολαστήριο. Δεν θα ξεχάσω την στιγμή που ο Μαραντόνα προσκύνησε μέσα στο γήπεδο όταν έπαιζε με την Νάπολι. Επίσης δεν μπορώ να μην πω για την Μπαρτσελόνα τότε που κερδίσαμε με το γκολ του μεγαλύτερου παίκτη που γέννησε η Ελλάδα, τον Γιώργο Κούδα, και τον Αγιαξ. Όταν λέμε για Αγιαξ μιλάμε για μεγάλη ομάδα, όχι σαν αυτούς που είναι για να πουλάνε μανταλάκια τώρα (σ.σ. γέλια)».

Για αυτά που δεν έχεις πει και θα ήθελες να μοιραστείς τώρα με τον κόσμο: 
«Δεν θα ήθελα ο κόσμος του ΠΑΟΚ να ζήσει στιγμές όπως τότε που χάσαμε το Πρωτάθλημα με 0-0 από τον Παναθηναϊκό μπροστά σε 50.000 κόσμο, όπως και όταν χάσαμε 3-5 από την Παναχαϊκή».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.