Λορέν Μορόν: Ένας επιθετικός εκτός κουτιού

Κωστής Παναγιώτου15 Ιουλίου 2023

Ο Λορέν Μορόν πρέπει να θεωρείται ποδοσφαιριστής του Άρη, με τους Θεσσαλονικείς να ολοκληρώνουν μια σπουδαία κίνηση, καθώς συμφώνησαν με τη Μπέτις για την απόκτηση του Ισπανού επιθετικού, προσθέτοντας στο ρόστερ τους έναν ποδοσφαιριστή με παραστάσεις, αλλά κυρίως με κίνητρο.

Το όνομα του 29χρονου φορ ήταν εξαρχής στην κορυφή της λίστας του Ρόμπερτ Παλίκουτσα και η επίτευξη της συμφωνίας δικαιώνει τον Άρη για την υπομονή και την επιμονή που έδειξε στην περίπτωση του Μορόν, καταφέρνοντας στο τέλος να πάρει τελικά αυτό που ήθελε.

Ο Λορέν Μορόν δεν ήταν και δεν είναι ένα παραδοσιακό εννιάρι, αλλά οι δουλειές που κάνει στον αγωνιστικό χώρο είναι σίγουρα πολλές, τόσο στο επιθετικό κομμάτι, όσο και στο αμυντικό. Το Metrosport.gr βάζει στο μικροσκόπιο τον Ισπανό επιθετικό, αναλύοντας όλα όσα μπορεί να προσφέρει στον Άρη.

Η αντίληψη και οι κάθετες κινήσεις είναι τα όπλα του

Η αυτόματη σκέψη που κάνουν πολλοί φίλοι του Άρη είναι αν ο Μορόν μοιάζει αγωνιστικά στον Αντρέ Γκρέι. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι εύκολη και είναι όχι. Αλλά γιατί δεν μοιάζει ο Ισπανός στον Τζαμαϊκανό;

Αρχικά, ο Μορόν δεν είναι ο φορ που περιμένει στάσιμος μέσα στη μεγάλη περιοχή να υποδεχτεί μια σέντρα ή μια πάσα για να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα. Ο Ισπανός συμμετέχει ενεργά στο χτίσιμο των επιθέσεων της ομάδας του, καθώς του αρέσει το συνδυαστικό ποδόσφαιρο, με αποτέλεσμα να κινείται κάθετα προς την αντίπαλη περιοχή.

Η κίνηση κατατεθέν του είναι να υποδέχεται τη μπάλα εκτός περιοχής, να πασάρει στους συμπαίκτες του και μετά με κάθετη κίνηση να μπαίνει ανάμεσα στους αμυντικούς, δημιουργώντας ρήγμα στην άμυνα.

Η αντίληψη που έχει σε ποιο σημείο πρέπει να βρίσκεται, σε συνδυασμό με τις κάθετες κινήσεις του τον καθιστούν άκρως επικίνδυνο για τις αντίπαλες άμυνες, ενώ παράλληλα ο τρόπος που κινείται στον αγωνιστικό χώρο δημιουργεί χώρο και για τους συμπαίκτες του.

Σε περίπτωση όμως που δεν συμμετέχει στην ανάπτυξη μιας επίθεσης, δεν μένει ανενεργός, καθώς προσπαθεί πάντα να βρίσκεται ανάμεσα στις γραμμές, περιμένοντας την κατάλληλη πάσα που θα τον βγάλει σε θέση βολής ή τελικής πάσας.

Εκτός των άλλων ο Μορόν διαθέτει καλό σουτ και από κοντινή και από μακρινή απόσταση, (κυρίως με το δεξί πόδι) ενώ έχει και την ευχέρεια να χρησιμοποιεί το κεφάλι του, δίνοντάς του τη δυνατότητα να γίνεται απειλητικός και όταν η μπάλα βρίσκεται στο έδαφος, αλλά και όταν εκείνη βρίσκεται στον αέρα.

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως ο 29χρονος Ισπανός δεν είναι το παραδοσιακό εννιάρι, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην επιχειρεί πολλές τελικές ανά αγώνα. Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό, παρατηρώντας τις τελικές που είχε τη σεζόν 2019/20, η οποία είναι και η κορυφαία στην καριέρα του με 10 γκολ σε 36 αγώνες (21 ως βασικός) πρωταθλήματος, έχοντας 1.4 τελικές ανά αγώνα, ένας αριθμός αρκετά χαμηλός για επιθετικό.

Η αιχμή του δόρατος στο πρέσινγκ

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο απαιτείται απ’ όλους τους παίκτες που βρίσκονται στο χορτάρι, ανεξαρτήτως θέσεις, να συμμετέχουν τόσο στο επιθετικό, όσο και στο αμυντικό κομμάτι.

Όσο αφορά το τελευταίο (σ.σ. άμυνα) ο Λορέν Μορόν παίρνει εξαιρετικό βαθμό, καθώς μπορεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στο πρέσινγκ της ομάδας του, δυσκολεύοντας την ανάπτυξη των αντιπάλων, αλλά και σε περίπτωση που δεν καταφέρει να κλέψει τη μπάλα επιστρέφει ώστε να βοηθήσει τους συμπαίκτες του. Τη σεζόν 2019/20 είχε 58 κλεψίματα και τα 48 εκ αυτών ήταν πάνω από τη σέντρα.

Τι κάνει όμως όταν κλέβει τη μπάλα; Εδώ παρατηρείται έναν προσόν του αλλά και ένα μειονέκτημά του. Αρχικά έχει την ικανότητα λόγω της τεχνικής του κατάρτισης να απειλήσει άμεσα την αντίπαλη άμυνα είτε εκτελώντας από μακριά, είτε φτάνοντας σε πιο κοντινή απόσταση.

Όσο αφορά το μειονέκτημα, ορισμένες φορές καθυστερεί στη λήψη αποφάσεων όταν έχει τη μπάλα στα πόδια του, με αποτέλεσμα να χάνει την κατοχή της μπάλας όταν δέχεται πίεση.

Συμπέρασμα. Ο Λορέν Μορόν μπορεί να δώσει πολλά διαφορετικά στοιχεία στο τρόπο παιχνιδιού του Άρη και να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους "κιτρινόμαυρους" τη νέα σεζόν. Οι απαντήσεις όμως για ακόμη μια φορά θα δοθούν στο χορτάρι.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.