Λοΐδα Θαμπάλα: Η άρση βαρών πάνω σε δυο ρόδες

Παναγιώτα Χαλκιά29 Αυγούστου 2021

Η Λοϊδα Θαμπάλα είδε τη μοίρα να της πάει κόντρα αλλά δεν το έβαλε κάτω. Με ένα πλατύ χαμόγελο αποδέχθηκε τη νέα κατάσταση και φρόντισε να τη χρησιμοποιήσει υπέρ της. Όπως λέει και η ίδια δεν υπάρχει στόχος που δεν μπορεί να επιτευχθεί. Είναι πολύ σημαντικό να θέτεις νέους στόχους κάθε μέρα και να μην ζεις με την ψευδαίσθηση ότι θα πετύχεις κάτι.

Έχασε τα πόδια της

Γεννήθηκε στο Λοσάρ ντε λα Μπέρα στο Κάθερες τον Απρίλιο του 1987. Αγάπησε τον αθλητισμό από πολύ μικρή και δοκίμασε διάφορα αθλήματα. Το πρώτο ήταν το καράτε.

Μόλις στα 11 της χρόνια έπαψε να κινεί τα πόδια της. Η αιτία; Μια φλεγμονή στη σπονδυλική στήλη, την καθήλωσε για πολλούς μήνες στο κρεβάτι και της προξένησε αρκετό πόνο. Όταν βγήκε από το νοσοκομείο, έκατσε για πρώτη φορά σε αναπηρικό αμαξίδιο και η ζωή της άλλαξε ριζικά.

«Σε ηλικία 11 ετών είχα φλεγμονή στη σπονδυλική στήλη εξαιτίας της οποίας πέρασα αρκετούς μήνες στο κρεβάτι, με μορφίνη, με πολύ πόνο ... Και όταν έφυγα από εκεί με κάθισαν στο πρώτο μου αμαξίδιο και η ζωή μου άλλαξε , χωρίς αμφιβολία. Άλλαξε αλλά προς το καλύτερο, γιατί έμαθα τι σημαίνει πραγματικά η λέξη ελευθερία».

Δεν ήταν και το πιο εύκολο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει. Η πρώτη της καρέκλα ζύγιζε 24 κιλά και ήταν πολλά για ένα 11χρονο κορίτσι. Στην αρχή δυσκολεύτηκε και χρειαζόταν κάποιον να την κινεί αλλά έπειτα, έμαθα να το κάνει μόνη της. Η μητέρα της πάντα με δάκρυα στα μάτια, δεν της επέτρεπε να βγει έξω από το σπίτι γιατί φοβόταν τα κακόβουλα σχόλια.

Μια μέρα, όμως, αυτό συνέβη. Δεν ήταν και τόσο άσχημα. Οι φίλοι και οι συμμαθητές της, που τόσο καιρό της έστελναν γράμματα, ήταν εκεί και την περίμεναν με χαμόγελο και ένα μεγάλο πανό που έγραφε «Καλώς ήρθε, σε αγαπάμε πολύ». Στάθηκαν δίπλα της και την έκαναν να νιώσει ότι τίποτα δεν είχε αλλάξει και όλα θα κυλούσαν όπως πριν.

«Δοκίμασε άρση βαρών»

Το 2005 ένας πρώην αθλητής της μίλησε για την παραολυμπιακή ομάδα της άρσης βαρών και θέλησε να δοκιμάσει. Της άρεσε πολύ και ήθελε να γίνει η καλύτερη. Έμαθε ότι ο Λοδάριο Ραμόν μπορεί να τη βοηθήσει και δεν έχασε την ευκαιρία να μετακομίσει κοντά του ώστε να μπορεί να κάνει καθημερινά προπόνηση μαζί του και να βελτιώσει την τεχνική της.

Ένα χρόνο αργότερα συμμετείχε σε ένα διεθνές τουρνουά που διεξήχθη στην Ελλάδα και πήρε το χρυσό μετάλλιο. Την επόμενη βγήκε πρώτη σε ένα αντίστοιχο στην Ισπανία και έκανε και εθνικό ρεκόρ ενώ συνέχισε δυναμικά, κερδίζοντας τα εθνικά πρωταθλήματα από το 2008 έως το 2013. Ένα χρόνο νωρίτερα (2007) τερμάτισε στην έβδομη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Η καθημερινή προπόνηση συνεχίστηκε και το 2008 συμμετείχε στους Θερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες. Έγινε η πρώτη γυναίκα που εκπροσωπεί την Ισπανία σε αυτό το άθλημα. Στόχος της ήταν να σηκώσει 85 κιλά και να κρεμάσει στο στήθος ένα μετάλλιο. Εν τέλει, τερμάτισε στην έβδομη θέση.

Τέσσερα χρόνια αργότερα μια «λάθος» επιλογή λίγο έλειψε να της στοιχίσει τη συμμετοχή στους Παραολυμπιακούς του Λονδίνου. Ένα μήνα πριν αναχωρήσει, ο πρώην σύντροφος της, την κακοποίησε και την τραυμάτισε στο δεξί της χέρι. Δεν είχε, πλέον, τη δύναμη που ήθελε. Δεν μπορούσε να τεντώσει το χέρι της καλά καλά. Δεν το έβαλε κάτω, ακολούθησε τις οδηγίες των γιατρών και ήταν παρούσα. Τερμάτισε στην πέμπτη θέση.

Στο Ρίο κατέγραψε την τρίτη της συμμετοχή στους Παραολυμπιακούς και μετά το τέλος των αγώνων θέλησε να δοκιμάσει την τύχη της και σε αγώνες με ανθρώπους χωρίς αναπηρία. Το έκανε πράξη στο European Powerlifting Cup και κέρδισε το χρυσό μετάλλιο προς έκπληξη όλων. 

 «Στο τέλος το έκανα με 39 πυρετό. Οι άμυνες μειώθηκαν πολύ αλλά πήγα εκεί και κέρδισα την πρώτη θέση. Για μένα ήταν απόδειξη ότι η αναπηρία δεν υπάρχει και ότι μπορούμε όλοι να ανταγωνιστούμε με τους ίδιους κανόνες και υπό τις ίδιες συνθήκες».

Ακόμη, πρέπει να γνωρίζετε ότι:

1) Το παρατσούκλι της είναι Λοίς

2) Εκτός από αθλήτρια, θέλει να γίνει και ηθοποιός

3) Μιλά αγγλικά και ισπανικά

4) Έχει σπουδάζει διοίκηση, οικονομικά και υπολογιστές

5) Τον ελεύθερο της χρόνο παίζει παιχνίδια στον υπολογιστή ή βγαίνει έξω για περπάτημα ή με φίλους

6) Το 2020 ήταν μία από τις έξι νικήτριες του Iberdrola SuperA Inclusion Award για την πρωτοβουλία της να βοηθήσει στην ένταξη των γυναικών με αναπηρία στον αθλητισμό.

7) Έχει λάβει το βραβείο Juan Palau για τον καλύτερο αθλητή από την Ισπανική Προσαρμοσμένη Αθλητική Ομοσπονδία (FEDDF)

8) Η καθημερινότητα της έγινε ντοκιμαντέρ με τίτλο «Δύναμη»

9) Έχει τρεις γάτες, την Αλέσια, την Πουγκ και την Χέφε

10) Συμμετείχε στη δημιουργία ενός φιλανθρωπικού ημερολογίου για την Ένωση Προστασίας Υιοθετημένων Ζώων

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.