Λογική για τον Λουτσέσκου υπάρχει, μακάρι να υπάρχει και πλάνο - Για τον Γκαρσία πρέπει να μάθουμε γιατί δεν ήταν αυτός η επιλογή

Στέλιος Γρηγοριάδης27 Μαΐου 2021

Αγαπητή Metrosport

Πρώτα-πρώτα, πρέπει να συμφωνήσουμε ότι ο Ιβάν έχει το δικαίωμα να προσλαμβάνει όποιον προπονητή θέλει. Αρκεί να υπάρχει μια συγκεκριμένη λογική στην εκάστοτε επιλογή, ένα συγκεκριμένο πλάνο που συμφωνεί να ακολουθήσουν μαζί και, φυσικά, η απόλυτη στήριξη του προπονητή εκ μέρους του.

Υστερα, έχει σημασία ποιος είναι ο προπονητής που επιλέγει να προσλάβει. Αν η επιλογή λέγεται… Τούντορ, δικαιολογημένα περιβάλλεται από ζωηρές επιφυλάξεις. Αν λέγεται… Στανόγεβιτς, δικαιολογημένα αμφισβητείται και κατακρίνεται έντονα, διότι “φωνάζει” κατ’ ευθείαν ότι είναι αποτυχημένη.

Από χθες, προπονητής του ΠΑΟΚ είναι πάλι ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Ο Πάμπλο Γκαρσία, αν αποδεχθεί την πρόταση του Ιβάν Σαββίδη, θα αναλάβει τη Β’ ομάδα, ή, πάλι την Κ-19.

Για τον Λουτσέσκου, ας μην το συζητάμε. Στη διετή θητεία του στον ΠΑΟΚ πήρε δύο (και όχι ένα) νταμπλ. Συνεπώς, η επιλογή του έχει λογική. Ο Ιβάν ποντάρει στις ικανότητές του. Τις έδειξε με τον καλύτερο τρόπο. Γιατί να μην τις ξαναδείξει;

Πετυχημένος, όμως, είναι και ο Γκαρσία. Κι αυτός έδειξε τις ικανότητές του. Πήρε μια ομάδα “ζαλισμένη” από τον Φερέιρα, με πολλές “τρύπες” στο ρόστερ και την έβγαλε δεύτερη στο Πρωτάθλημα, στο οποίο με καμία Παναγία δεν θα μπορούσε να κατακτήσει τον τίτλο και πήρε και το Κύπελλο. Πέτυχε, δηλαδή, το απόλυτο των στόχων.

Ενώ, λοιπόν, καταλαβαίνουμε γιατί ο Ιβάν επιλέγει Λουτσέσκου, δεν καταλαβαίνουμε γιατί δεν επιλέγει να συνεχίσει με Γκαρσία. Και δεν καταλαβαίνουμε γιατί δεν το εξηγεί ο ίδιος στη δήλωσή του, ούτε ξέρουμε αν εξήγησε στον ίδιο τον Γκαρσία. Προφανώς έχει τους λόγους του. Αλλά μόνο αν τους μάθουμε θα μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα.

Πρέπει, όμως, να μάθουμε κι άλλα πράγματα. Για παράδειγμα: Ανέφερε ο Γκαρσία στον Σαββίδη όλα αυτά που τον ενόχλησαν στον ΠΑΟΚ και, αν ναι, πώς σκοπεύει να αντιδράσει ο Σαββίδης; Θα τα λάβει σοβαρά υπ’ όψιν; Θα ενεργήσει για να μπουν κάποια πράγματα (και κάποιοι άνθρωποι) στη θέση τους;

Αλλο παράδειγμα: Εχει άραγε συμφωνηθεί με τον Λουτσέσκου ότι δεν θα πάει μια μέρα στο γήπεδο για προπόνηση και θα δει μπροστά του τον… Χατσερίντι και άλλους περίεργους παίκτες που κάποιοι άσχετοι αποφάσισαν να του φορτώσουν στην καμπούρα;

Σε κάθε περίπτωση, σημασία έχουν δύο πράγματα: Οταν λέμε ότι έχουμε πλάνο να το εννοούμε. Να έχουμε όντως και να το ακολουθούμε πιστά. Κι όταν λέμε ότι στηρίζουμε τον προπονητή, να το εννοούμε. Να τον στηρίζουμε στην πράξη, όχι μόνο στα λόγια. Και η στήριξη αρχίζει από τη συγκρότηση του ρόστερ, στην οποία ο προπονητής πρέπει να έχει κυρίαρχο λόγο, χωρίς να χώνουν τη μύτη τους ανίδεοι.

ΥΓ. Αν έχει νόημα η πρόταση του Ιβάν στον Πάμπλο για τη Β’ ομάδα και δεν θέλησε απλώς να του χρυσώσει το χάπι, θα είναι ευχής έργον να την αποδεχτεί, για να παραμείνει στην οικογένεια του ΠΑΟΚ, να βρίσκεται στα δικά του χέρια το “αύριο” του ΠΑΟΚ και να υπάρχει η ελπίδα να ξεπηδήσουν πολλοί Τζόληδες. Εχει, όμως, το απόλυτο δικαίωμα να τη θεωρήσει υποτιμητική, τώρα που έκανε ήδη το πρώτο βήμα ως προπονητής επαγγελματικής ομάδας και μάλιστα επιτυχημένα, όπως είναι δικαίωμά του να θελήσει να ανοίξει τα φτερά του συνεχίζοντας σε άλλη ευρωπαϊκή ομάδα την προπονητική καριέρα του.

Στέλιος Α. Γρηγοριάδης

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.