Lockdown, ναι, αλλά με εγγυημένο εισόδημα και στον ιδιωτικό τομέα, όπως στο δημόσιο...

Δημήτρης Κανελλάκης10 Φεβρουαρίου 2021

Είμαι μεταξύ αυτών που από το Μάρτιο του 2020 ισχυρίζονται ότι όσο διαρκεί η πανδημία, η προστασία της δημόσιας υγείας είναι που θα πρέπει να μπαίνει σε προτεραιότητα, έναντι οποιασδήποτε άλλης παραμέτρου.

Ελεγα, όμως, σταθερά, από το Μάρτιο του 2020, και εξακολουθώ να υποστηρίζω, ότι για να έχει την απόλυτη νομιμοποίηση η παρούσα, αλλά και όποια άλλη κι αν ήταν, κυβέρνηση, να επιβάλλει όποτε κρίνει αναγκαίο αυστηρά περιοριστικά μέτρα και να κλείνει όποτε το αποφασίσει ολόκληρους τομείς της οικονομίας, υποχρεούται να φροντίζει και για την επιβίωση αυτών που τους βάζει αντιμέτωπους με την καταστροφή ή με τον κίνδυνο θανατηφόρων επαγγελματικών τραυμάτων.

Κατανοώ απολύτως ότι οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες, το τίμημα βαρύ και το πληρώνουν παντού στον κόσμο όχι μόνο στην Ελλάδα, όμως, για να το δεχτεί ο Ελληνας επιχειρηματίας, ο Ελληνας ελεύθερος επαγγελματίας, ο Ελληνας αυτοαπασχολούμενος, ο Ελληνας ιδιωτικός υπάλληλος, να το αναλάβει αυτό το τίμημα, θα πρέπει να δει να μοιράζεται εξίσου. Σε όλους τους Ελληνες...

Διότι, δυστυχώς, στην Ελλάδα το... μάρμαρο το πληρώνει και το πληρώνει πανάκριβα, μονίμως, μόνο ο ιδιωτικός τομέας.

Ο ιδιωτικός τομέας μετράει ακόμη πληγές από την περίοδο των μνημονίων, ο ιδιωτικός τομέας, εκεί που πήγε να σηκώσει κεφάλι, έφαγε πάλι την σφαλιάρα με την πανδημία του κορωνοϊού και απειλείται με ολοκληρωτική καταστροφή.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, οφείλει να λάβει πολύ σοβαρά υπ' όψιν της αυτή την παράμετρο. Ας αποφασίσει κι άλλα lockdown, ας μας κλείσει στα σπίτια μας για όσο χρόνο κρίνουν οι επιστήμονες ότι είναι απαραίτητο για να κερδηθεί η μάχη με τον κορωνοϊό.

Αλλά, με μία προϋπόθεση: ότι θα φροντίσει η κυβέρνηση να είναι εγγυημένο και το εισόδημα του κάθε εμπλεκόμενου στον ιδιωτικό τομέα. Είτε είναι επιχειρηματίας είτε απλός εργαζόμενος. Οπως εγγυημένο είναι το εισόδημα για το σύνολο των εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα, χωρίς καμία απώλεια, χωρίς να χάνουν ούτε ένα ευρώ, χωρίς να μπαίνουν σε κανένα πρόγραμμα από αυτά που αποτρέπουν μεν τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, αλλά μειώνουν το εισόδημα των εργαζομένων.

    

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.