Τσίπρας : «Ο Μητσοτάκης επέλεξε να διχάσει την κοινωνία για να κερδίσει ψήφους»

Metrosport Team20 Σεπτεμβρίου 2020

O Αλέξης Τσίπρας δίνει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το Σάββατο μια συνολική στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης από τον ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία όπως είπε «οδηγούν την κοινωνία και την οικονομία οι πολιτικές της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη».

O Αλέξης Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων...

«Σήμερα η κυβέρνηση δεν είναι αναγκασμένη να τηρεί κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ισχύει η ρήτρα διαφυγής. Οι ίδιοι στην Ευρώπη που πίεζαν για υψηλά πλεονάσματα, σήμερα λένε ξοδέψτε για να σώσετε οικονομία» είπε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στο ερώτημα γιατί το σχέδιο των 11 σημείων με μέτρα όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, φόρου επιτηδεύματος κλπ δεν εφαρμόστηκε επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε τη χώρα έχοντας πιο δύσκολες συνθήκες από την κυβέρνηση σήμερα. Βρήκαμε τη χώρα με άδεια ταμεία» είπε ο κ. Τσίπρα και αναφέρθηκε στην υποχρέωση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, «χωρίς πρόσβαση στις αγορές και χωρίς ευρωπαϊκούς πόρους. Καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και να αποκαταστήσουμε αξιοπιστία».

«Μετά την έξοδο από τα μνημόνια ακολουθήθηκε μια νέα οικονομική πολιτική. Μέσα σε λίγους μήνες φέραμε σειρά από αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που αναιρούσαν ακραίες μεταρρυθμίσεις που είχε επιβάλει η τρόικα και το ΔΝΤ» συνέχισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Σήμερα η κυβέρνηση δεν είναι αναγκασμένη να τηρεί κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ισχύει η ρήτρα διαφυγής. Οι ίδιοι που πίεζαν για υψηλά πλεονάσματα λένε ξοδέψτε για να σώσετε οικονομία.

Δεν δικαιολογείται η κυβέρνηση. Δεν προτείνουμε πράγματα που βρίσκονται έξω από τη σφαίρα της λογικής. Τα μέτρα είναι απολύτως κοστολογημένα και θα μπορούσαν να εφαρμοστούν» είπε και πρόσθεσε ότι είναι «επιβεβλημένα και ρεαλιστικά».

Τα 5 έκτακτα μέτρα είναι κόστους 8 δις ευρώ ως το τέλος του έτους είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επανέλαβε ότι είναι επιβεβλημένα για να μην οδηγηθούμε σε κατάσταση κοινωνικής λεηλασίας.

«Αν δεν τα υλοποιήσει είναι γιατί δεν θέλει» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υπογράμμισε ότι αυτός είναι ο λόγος που καταθέσαμε χτες συγκροτημένο σχέδιο εξόδου από την κρίση, δηλώνοντας έτοιμος να τα υλοποιήσει από «αύριο το πρωί».

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση του στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών: «Δεν είναι μόνο η Συμφωνία Πρεσπών. Ο άνθρωπος, και το ξέρουμε, δεν είχε ουσιαστική διαφωνία με την Συμφωνία των Πρεσπών, επέλεξε να διχάσει την κοινωνία για να κερδίσει ψήφους. Τώρα δίνει και μάχες υπέρ της Βόρειας Μακεδονίας… Στο οικονομικό πεδίο, έταξε προεκλογικά ανάπτυξη και περισσότερες δουλειές και πριν έλθει η πανδημία, από το πρώτο τρίμηνο του 2020 είχαμε ύφεση. Και στην πανδημία λέει ότι έχει δώσει 24 δισ ευρώ και έχει δώσει μόνο 4,6 δισ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Για τις δημοσκοπήσεις ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Υπάρχουν διαφόρων ειδών δημοσκοπήσεις, υπάρχουν εκείνες που θέλουν να διαπιστώσουν τις τάσεις στην ελληνική κοινωνία και εκείνες που θέλουν να διαμορφώσουν τις τάσεις. Υπάρχουν δημοσκοπήσεις που δείχνουν πόσο οι πολίτες συσπειρώθηκαν γύρω από την κυβέρνηση στο πρώτο κύμα της πανδημίας και σήμερα οι ίδιες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως τα νούμερα αποδοχής αλλάζουν με ραγδαία ταχύτητα». Παραφράζοντας είπε ότι υπάρχουν δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι όσο δυστυχεί η χώρα τόσο ευημερούν κάποιοι αριθμοί. Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε, μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης κατέγραψε 32%. Στόχος μας είναι το 32 να γίνει 42%. Κανένα κόμμα δεν έχει καταφέρει να περάσει μετά από μία ήττα δίχως μία περίοδο αναστοχασμού και ανασυγκρότησης.

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Πιστεύω ότι οι εξελίξεις είναι πιο σοβαρές και πιο μεγάλες από όσο νομίζουν κάποιοι…Μας αναγκάζουν οι συνθήκες να είμαστε έτοιμοι…Δεν θα είναι αιφνιδιασμός ενδεχόμενη επιλογή του κ. Μητσοτάκη να πάει σε εκλογές. Θα προκύψει από την δική του αδυναμία να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που διογκώνονται».

Για τα ελληνοτουρκικά είπε: Έχω συναντήσει πολλές φορές τον Τούρκο Πρόεδρο και όχι σε εύκολες στιγμές. Είχαμε κι εμείς πολλές δυσκολίες με την τουρκική κυβέρνηση. Δεν σταματήσαμε ποτέ να έχουμε κανάλια επικοινωνίας. Με δύσκολες συναντήσεις και τηλεφωνικές επικοινωνίες. Πήγα τρεις φορές στην Τουρκία μέσα σε έξι μήνες, καλέσαμε για πρώτη φορά Τούρκο Πρόεδρο στην χώρα μετά από δεκαετίες. Το χειρότερο που μπορεί να κάνει κανείς στην εξωτερική πολιτική είναι να μην έχει ανοικτούς διαύλους…Λένε ότι είναι απρόβλεπτος ο Ερντογάν και απομονωμένος. Ούτε το ένα ισχύει ούτε το άλλο. Η πολιτική του είναι προβλέψιμη, δημιουργεί τετελεσμένα, βάζει ζητήματα που είναι λυμένα…Έχουμε διαφορές με την Τουρκία; Έχουμε. Είναι η υφαλοκρηπίδα που ταυτίζεται με την ΑΟΖ και εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να λυθεί με διάλογο και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Η Τουρκία θα πρέπει να πιεστεί και από την ΕΕ να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου. Φοβάμαι ότι ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί μία τακτική βλέποντας και κάνοντας, κινείται χωρίς πυξίδα. Αν ο κ. Μητσοτάκης κινείται επάνω στην εθνική γραμμή τότε δεν πίεσε για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης…Συναντούσε τον Ερντογάν στα Ηνωμένα Έθνη και δεν μιλούσε για επίλυσης της διαφορά στο Αιγαίο με διάλογο. Γιατί; Γιατί ήταν εγκλωβισμένος στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Γιατί δεν ζήτησε κυρώσεις για την Τουρκία στην ΕΕ; Υπάρχουν κρίσιμα ερωτήματα. Η ανησυχία μου είναι ότι η κυβέρνηση κινείται με έλλειψη στρατηγικής και με διγλωσσία και χωρίς να λέει την αλήθεια».


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.