Λιονέλ Μέσι: Μία ποδοσφαιρική διάνοια, ετών 33!

Metrosport Team24 Ιουνίου 2020

Επιμέλεια: Γιώργος Τσαρουχάς

Ο άνθρωπος φαινόμενο του σύγχρονου (και όχι μόνο) ποδοσφαίρου γιορτάζει και μέσα σε αυτά τα 33 χρόνια ζωής και 16 χρόνια με την μπάλα στα πόδια μας έχει δώσει αμέτρητους λόγους να τον θεωρούμε ως τον καλύτερο που πέρασε ποτέ από τα γήπεδα του πλανήτη.

O μάγος, Λίο Μέσι, γεννήθηκε σαν σήμερα σε μία συνοικία του Ροζάριο λίγα χιλιόμετρα έξω από το Μπουένος Άιρες. Ο έρωτας του με την στρογγυλή θεά ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία και τον οδήγησε σε μία άνευ προηγουμένου σχέση αγάπης με την Μπαρτσελόνα. Όταν το 1998 ένας γιατρός στη Βαρκελώνη του είπε ότι, λόγω μίας ιδιαίτερης πάθησης στο δεξί του πόδι, μπορεί να μην ξαναπαίξει ποδόσφαιρο, ο ίδιος πείσμωσε και βάλθηκε να αποδείξει στον εαυτό του αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο ότι μπροστά στα όνειρα χάνεται η όποια λογική και τα ανθρώπινα όρια.

Ευτυχώς, για όλους εμάς, δεν σταμάτησε ποτέ να κλωτσάει την μπάλα και το έκανε με τον πιο όμορφο τρόπο που θα μπορούσε να το κάνει, τόσο όμορφο που κάθε παιδί που αγαπάει το ποδόσφαιρο τον βλέπει πλέον ως έναν «εξωγήινο» του αθλήματος, ως ένα πρότυπο μίας ολόκληρης γενιάς.

Γέννημα θρέμμα της Μασία!

Είναι ο ηγέτης της Μπάρτσα, το απόλυτο είδωλο της Καταλονίας και το πιο πολυζήτητο “αξιοθέατο” της Βαρκελώνης. Όλοι θέλουν, έστω για μία φορά στη ζωή τους, να τον δουν από κοντά, να νιώσουν τον παλμό του Camp Nou, να φωνάξουν το όνομα του μετά από κάθε ποδοσφαιρική του εφεύρεση. Μπορεί να μην το αντιλαμβανόμαστε στο σήμερα όμως ζούμε στην εποχή του. Μία εποχή που θα μνημονεύουμε σε λίγα χρόνια, θα διηγούμαστε ποδοσφαιρικές ιστορίες από αυτήν και το όνομα του «βασιλιά» θα μπαίνει ασυναίσθητα σε κάθε πρόταση μας. Όλα αυτά απεικονίζουν το μεγαλείο του, το οποίο δεν γιγαντώθηκε από την μία μέρα στην άλλη. Χρειάστηκαν πολλές θυσίες, μία ομάδα που να τον πιστέψει και άπλετο έμφυτο ταλέντο για να φτάσουμε στο σήμερα, 33 χρόνια μετά, όπου και έχει κατορθώσει – κερδίσει τα πάντα όλα που έλεγε και ο αγαπημένος εκλιπών, Νίκος Αλέφαντος. 

Ενδεικτικά 629 γκολ και 270 ασίστ σε 722 επίσημες εμφανίσεις με τους “Μπλαουγκράνα” και η όποια λογική υπήρχε στο ποδόσφαιρο χάθηκε κι αυτή. Σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, πετυχαίνοντας μερικά από τα πιο.. έξυπνα και όμορφα γκολ στην ιστορία του σπορ, διέψευσε αυτούς που υποστήριζαν ότι μετά τους Κρόιφ, Μαραντόνα και Πελέ τα είχαν δει όλα. Υπηρετεί, από το ξεκίνημα της καριέρας του, πιστά την αγαπημένη του Μπάρτσα και φαίνεται ότι ούτε με όλο το χρυσάφι του κόσμου – που κυριολεκτικά του προσφέρουν – δεν θα προδώσει την μεγάλη του αγάπη. Ένας «εραστής» της στρογγυλής θεάς, μία ποδοσφαιρική διάνοια και (ίσως) ο καλύτερος όλων των εποχών.

Οι 6 χρυσές μπάλες που αναδεικνύουν τον.. χαρακτήρα του! 

Έχει μόλις σηκώσει την έκτη χρυσή μπάλα του, ο μόνος που έχει κερδίσει τόσες. Έχει ψηφιστεί για άλλη μια φορά ως ο καλύτερος όλου του πλανήτη! Ωστόσο, ο ίδιος σε δηλώσεις του μετά την παράδοση της πιο πολύτιμης μπάλας από τον προκάτοχο της, Λούκα Μόντριτς, εμφανίζεται εξαιρετικά μετριόφρων και ταπεινός. “Σίγουρα θα ακολουθήσουν κι άλλοι στο μέλλον που θα με ξεπεράσουν”, δήλωνε χαρακτηριστικά ο Αργεντινός σούπερ σταρ θέλοντας να δώσει κίνητρο στους νέους που ακολουθούν. “Ένας μεγάλος παίχτης δεν γεννιέται μόνο εντός γηπέδων αλλά κυρίως έξω από αυτά”, είχε δηλώσει κάποτε ο μεγάλος Μαρκ Φαν Μπάστεν. Ο Λίο Μέσι το εφαρμόζει απόλυτα αυτό χρόνια τώρα! 

Εξαιρετικός εντός αγωνιστικών χώρων, σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, κατακτά τίτλους (προσωπικούς και συλλογικούς ) τον έναν μετά τον άλλον επίσης. Είναι κυριολεκτικά ασταμάτητος σε σημείο που γίνεται ακόμα και σήμερα συζήτηση για το αν είναι άνθρωπος ή..μηχανή! Αυτό όμως που τον κάνει τόσο ξεχωριστό δεν είναι ούτε το “φαρμακερό” αριστερό του πόδι, ούτε η μαγεία που προσδίδει σε κάθε ποδοσφαιρική του παράσταση. Είναι και αυτά (ούτως ή άλλως αν δεν είχε όλα αυτά τα χαρίσματα δεν θα μας είχε συστηθεί ποτέ ως ο μάγος της μπάλας), τίποτα δεν συγκρίνεται, όμως, με τον ταπεινό του χαρακτήρα και το εξαιρετικό πρότυπο που βγάζει προς τα έξω . Όντας εκατομμυριούχος και έχοντας εκατοντάδες διακρίσεις και παραστάσεις θα μπορούσε κάλλιστα να έχει “ψωνιστεί” και να θεωρεί τον εαυτό του ως τον καλύτερο όλων των εποχών. Μεταξύ μας και να θεωρούσε κάτι τέτοιο, ποιος θα τον παρεξηγούσε. Έχει αποδείξει πολλάκις ότι αυτός ο τίτλος του αξίζει!

Ο ίδιος προτιμά να σκύβει με σεμνότητα το κεφάλι και να δουλεύει,να εξελίσσεται (όσο παραπάνω μπορεί να εξελιχθεί αυτός ο παίχτης) μέχρι την..επόμενη χρυσή μπάλα. Έχει αποδείξει περίτρανα από την πρώτη στιγμή που μπήκε στο ποδόσφαιρο ότι σέβεται τους συμπαίκτες και τους αντιπάλους του περισσότερο και από τον ίδιο του τον εαυτό! Ήταν πολλές οι φορές και οι περιπτώσεις όπου ποδοσφαιριστές έδειξαν ασέβεια προς αυτόν, είτε για να πάρουν τον χρόνο δημοσιότητας που τους αναλογεί, είτε απλώς για να προκαλέσουν την εντύπωση - έστω αρνητική - του Αργεντινού μάγου. Ο Λίο δεν τους έδωσε σημασία. Πήρε την μπάλα και απάντησε μέσα στο γήπεδο, όπως του αρέσει να λύνει τις όποιες διαφορές με τους συναδέλφους του. Γι αυτό και διαφέρει τόσο από όλους τους άλλους.. εξωγήινους! Αν μας ρωτήσεις λοιπόν τι βρίσκουμε το τόσο ξεχωριστό στον Αργεντινό σε σημείο που θα τον ψηφίζαμε για κορυφαίο μέχρι να αποσυρθεί, θα σου απαντήσουμε την απλότητα, τον σεβασμό του προς τους άλλους και την άξιας συγχαρητηρίων ταπεινοφροσύνη του!

Η Αλμπισελέστε, το μόνο μελανό σημείο

Η εθνική Αργεντινής αποτελεί και τη μόνη κενή σελίδα του «πλούσιου» βιογραφικού του. Τι κι αν έχει σκοράρει 70 φορές σε 138 εμφανίσεις με την Albiceleste,διατηρώντας το ρεκόρ του πρώτου σκόρερ στην ιστορία της ομάδας, τα τρόπαια, ο μεγάλος πόθος του Λίο δεν έχει έρθει ακόμη. Οι 3 χαμένοι τελικοί του προκάλεσαν δάκρυα λύπης και όχι χαράς και τον ανάγκασαν να φύγει με σκυμμένο κεφάλι. Η άτυπη σύγκριση με τον Ντιέγκο Μαραντόνα δεν άργησε να έρθει. «Ο Ντιέγκο την οδήγησε στην καταξίωση, ο Μέσι απλά σε τελικούς» έγραφαν όσοι έχουν κάνει χόμπι τους να τον «πολεμάνε» και μεταξύ μας δεν είναι και ψέματα. Είναι, ίσως, το μόνο μελανό σημείο της καριέρας του, το οποίο και μπορεί με κάποιον μαγικό τρόπο που μόνο αυτός ξέρει να το μετατρέψει στο πιο όμορφο κλείσιμο καριέρας, ένα δικό του «Last Dance». Αυτή η σκέψη συντροφεύει τις σκέψεις όλων των ρομαντικών του αθλήματος που σίγουρα θα ήθελαν να τον δουν να σηκώνει και το Παγκόσμιο Κύπελλο, το μόνο που λείπει από την συλλογή του. Ένα τέτοιο τέλος θα του άξιζε, αλλά, αν ποτέ γίνει, ελπίζουμε να αργήσει όσο το δυνατόν περισσότερο. Γιατί τον Μέσι δεν τον χορταίνεις ποτέ, ούτε στις επαναλήψεις που θα μείνουν σαν κειμήλιο στην εγκυκλοπαίδεια του παγκοσμίου ποδοσφαίρου…

Ο Μέσι είναι εδώ. Ακούραστος και άκρως αληθινός στα 33 του, αποφασισμένος να συνεχίσει να μας χαρίζει στιγμές ποδοσφαιρικής μαγείας για πολλά χρόνια ακόμη! Το μόνο σίγουρο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι που ίσως ξεπεράσουν τα ήδη αξεπέραστα επιτεύγματα του. Ωστόσο, αλήθεια, πόσες πιθανότητες υπάρχουν να βγει άλλος σαν τον Μέσι. Τα λόγια είναι φτωχά, αν όχι περιττά. Άλλωστε, όπως σωστά είχε παρατηρήσει και ο πρώην προπονητής του Πεπ Γκουαρδιόλα: "Μην βασανίζεστε ψάχνοντας τις λέξεις για να τον χαρακτηρίσετε Απλά απολαύστε τον". Ας τον απολαύσουμε,λοιπόν, εντός και εκτός γηπέδων για όσο τον ζούμε ακόμα. Χρόνια Πολλά Λίο!   


 


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.