Λεβαδειακός και ΠΑΟΚ δείχνουν τον δρόμο για τους Ελληνες ποδοσφαιριστές

Πέτρος Χαριζακλής25 Ιανουαρίου 2023

Ο Αστέρας Τρίπολης ετοιμάζεται στο συμβούλιο της Σούπερ Λιγκ να κάνει πρόταση για τη χρησιμοποίηση περισσότερων Ελλήνων ποδοσφαιριστών, κάτι που παραδέχθηκε ο πρόεδρός του, Γιώργος Μποροβήλος, μιλώντας στο Metropolis 95,5.

Το να χρησιμοποιούνται περισσότεροι Ελληνες ποδοσφαιριστές με όλη αυτή την ξενομανία που μας διακατέχει ως χώρα είναι ευχής έργον, όμως χρειάζεται πολλή δουλειά και αυτό αποδεικνύει μια έκθεση του CIES Football Observatory για τις ομάδες που χρησιμοποιούν παίκτες από τις ακαδημίες τους. Το Διεθνές Κέντρο Αθλητικών Σπουδών, κατέταξε 417 ομάδες από 27 κορυφαίες ευρωπαϊκές κατηγορίες σύμφωνα με τα λεπτά που έπαιξαν παίκτες από τις ακαδημίες, οι οποίοι είναι παρόντες για τουλάχιστον τρία χρόνια μεταξύ της σεζόν των 15ων και 21ων γενεθλίων τους. Η Ελληνική λίγκα βρίσκεται τρεις θέσεις από το τέλος με μόλις 5,5%.


Τα υψηλότερα ποσοστά μετρήθηκαν για τους Σλοβάκους της Ζίλινα (73,3% των λεπτών από 16 προπονημένους παίκτες), δεύτερη είναι η Ντιναμό Κιέβου με 73,1% και 17 προπονημένους παίκτες, ενώ το βάθρο κλείνει η Αθλέτικ Μπιλμπάο (56,6% με 13).

Ο Λεβαδειακός είναι η ομάδα της ελληνικής Super League 1 με το υψηλότερο ποσοστό λεπτών (21,4%) που έχουν παίξει 4 παίκτες του (Τσάπρας, Λιάγκας, Βήχος, Νίκας), οι οποίοι έχουν προπονηθεί στις ακαδημίες του συλλόγου.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ΠΑΟΚ με 18,7% λεπτών έχοντας χρησιμοποιήσει 5 παίκτες από τις ακαδημίες του (Λύρατζης, Κουλιεράκης, Τσαούσης, Κωνσταντέλιας, Γκορντεζιάνι). Την τριάδα κλείνει ο Ολυμπιακός με 11,5% και 5 παίκτες.

Είναι αξιοσημείωτα τα χαμηλά ποσοστά της ΑΕΚ (0,4%) και του Άρη (0,1%), στην 11η και 12η θέση αντίστοιχα, ενώ Ιωνικός και Λαμία με 0%, είναι μεταξύ των 33 ομάδων που δεν έχουν κανένα παίκτη στη σχετική κατηγορία.


Η ομάδα της Βοιωτίας έχει δώσει 22 παιχνίδια (19 πρωτάθλημα+3 Κύπελλο) και διαθέτει άκρως ελληνική άμυνα, με τους Κωνσταντινίδη (δ.μπακ), Ντεντάκης (δ.μπακ), Λιάγκα (στόπερ), Τσάπρα (στόπερ), Τζημόπουλο (στόπερ), Παναγιώτου (αρ.μπακ) και Βήχο (αρ.μπακ). Από αυτούς ο Τσάπρας έχει παίξει περισσότερες φορές (17) φέτος είτε ως βασικός είτε ως αλλαγή, στη συνέχεια ο Τζημόπουλος (15) ο οποίος είναι Ελληνας αλλά παίζει με την Εθνική Νέας Ζηλανδίας, και έπειτα οι Βήχος (13), Κωνσταντινίδης (10), Παναγιώτου (10), Λιάγκας (9) και Ντεντάκης (2).

Στη μεσαία γραμμή ο Λεβαδειακός έχει μόλις τρεις παίκτες, τους Νίκα (κεντρικός μέσος, 19 συμμετοχές), Βρακά (δεκάρι, 19 συμμετοχές) και Βουτσά (μέσος, 2 συμμετοχές).

Στην επίθεση υπάρχουν 4 Ελληνες ποδοσφαιριστές. Ξεχωρίζουν οι Δούμτσιος (φορ, 19 συμμ.), Τσιριγώτης (φορ, 19 συμμ.) ενώ έπαιξαν και οι Γιαννιώτας (εξτρέμ, 6 συμμ.) και Συμελίδης (εξτρέμ, 6 συμμ.).

O δεύτερος στη συγκεκριμένη κατάταξη ΠΑΟΚ έχει αγωνιστεί σε 24 αναμετρήσεις (19 πρωτάθλημα+3 Κύπελλο+2 Ευρώπη) και διαθέτει τέσσερις Ελληνες παίκτες στην άμυνα. Ο Κουλιεράκης έχει τις περισσότερες συμμετοχές (17), ενώ ακολουθούν οι Λύρατζης (12), Τσαούσης (9) και Κάργας (6).

Στη μεσαία γραμμή δεν υπάρχει Ελληνας παίκτης, στην μεσοεπιθετική όμως ξεχωρίζει ο Κωνσταντέλιας με 17 συμμετοχές. Στην επίθεση υπάρχουν τρεις Ελληνες παίκτες, ο Γκορντεζιάνι που έπαιξε δύο φορές στο πρωτάθλημα αλλά είναι κυρίως μέλος του ΠΑΟΚ, ο Κούτσιας που έπαιξε δύο φορές στην Ευρώπη αλλά έχει παραχωρηθεί δανεικός στον Βόλο και ο 17χρονος Τζίμας που βρίσκεται μεταξύ Κ19, δεύτερης και πρώτης ομάδας του ΠΑΟΚ και έχει κάνει το ντεμπούτο του σε αγώνα Κυπέλλου.

Όπως δείχνει η έρευνα και τα δεδομένα που αναλύθηκαν παραπάνω, η πρόταση του Αστέρα είναι παραπάνω από σίγουρο πως αν περάσει θα κάνει καλό στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.