Λαμία: Ο φονέας των γιγάντων

Κωστής Παναγιώτου09 Φεβρουαρίου 2023

Η διοργάνωση του Κυπέλλου -σχεδόν- σε όλες τις χώρες του κόσμου θεωρείται ο θεσμός των εκπλήξεων, εκεί που θεωρητικά μικρές ομάδες των πρωταθλημάτων μπορούν να αφήσουν εκτός συνέχειας τους μεγάλους και να τους κόψουν το δρόμο προς τον τελικό. 

Η Λαμία τα τελευταία χρόνια έχει γίνει "εφιάλτης" για τις μεγάλες ομάδες. Η μοναδική ομάδα που δεν έχει πέσει θύμα έκπληξης από την ομάδα της Φθιώτιδας είναι ο ΠΑΟΚ, με τον «δικέφαλο» να αντιμετωπίζει την ομάδα του Σάββα Παντελίδη σήμερα (8/2, 18:30, Live στο Metropolis 95.5 και στο Metrosport.gr) για μια θέση στον τελικό.

Μπορεί οι αποκλεισμοί του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού και του Άρη να είναι νωποί ακόμη στις μνήμες πολλών, αλλά η Λαμία έχει ξεκινήσει αυτή την παράδοση από το μακρινό 1972.

Σε οκτώ χρόνια ζωής πέτυχε μια ιστορική πρόκριση

Το 1964 ιδρύεται ο Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Σύλλογος Λαμίας και οκτώ χρόνια μετά από τη γέννηση του συλλόγου έρχεται η πρώτη μεγάλη στιγμή για την ομάδα.

Το 1972 η ομάδα της Φθιώτιδας έχοντας αποκλείσει Ορχομενό και Κόρινθο βρίσκεται στα προημιτελικά του Κυπέλλου κόντρα στην μεγάλη ΑΕΚ του Σεραφείδη και του Παπαϊωάννου. Πριν τον αγώνα πολλοί πίστευαν ότι εκείνη ομάδα της Ένωσης δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα απέναντι στη «σταχτοπούτα» της διοργάνωσης, αλλά έκαναν λάθος.

Η Λαμία επικρατεί με 1-0 επί της ΑΕΚ και φτάνει για πρώτη φορά στην ιστορία στα ημιτελικά του Κυπέλλου. Εκεί -όπως και φέτος- βρίσκει απέναντί της τον ΠΑΟΚ, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό από τους μετέπειτα κυπελλούχους.

Πάτησε τους "πράσινους"

Χρειάστηκε να περάσουν 46 χρόνια για να ζήσει η Λαμία στιγμές 1972. Τη σεζόν 2017/18 περνάει από τους ομίλους του Κυπέλλου και φτάνεις στους «16», βρίσκοντας απέναντί της τον Παναθηναϊκό.

Στο πρώτο παιχνίδι στην έδρα της Λαμίας ο αγωνιστικός χώρος θύμιζε παγοδρόμιο και όχι ποδοσφαιρικό γήπεδο, με τον διαιτητή της αναμέτρησης να αποφασίζει να διεξαχθεί το παιχνίδι. Αυτό δεν στερεί σε καμία περίπτωση τη μεγάλη νίκη της ομάδα της Φθιώτιδας.

Η ομάδα του Μπάμπη Τεννέ στο πρώτο ημίχρονο βρήκε τρεις τελικές και ισάριθμα γκολ, δίνοντας από νωρίς διαστάσεις θριάμβου. Στο δεύτερο μέρος οι "πράσινοι" κατάφεραν να μειώσουν σε 3-1 στο 82ο λεπτό, αλλά οι γηπεδούχοι και ο Μπλάζιτς δεν είχαν μπει την τελευταία τους κουβέντα, με τον Σέρβο να διαμορφώνει το τελικό 4-1 στις καθυστερήσεις, πετυχαίνοντας μια ιστορική νίκη, καθώς ήταν η πρώτη απέναντι στον Παναθηναϊκό.

Στη ρεβάνς της Λεωφόρου ο Παναθηναϊκός δημιούργησε πολλές ευκαιρίες μπροστά από την εστία του Παπαδόπουλου, αλλά χωρίς απειλήσει ουσιαστικά τον Έλληνα τερματοφύλακα. Το σφύριγμα της λήξης βρήκε νικήτρια την ομάδα του "τριφυλλιού" (1-0) και τη Λαμία να πανηγυρίζει μια σπουδαία πρόκριση στα προημιτελικά.

Όταν σόκαρε τους "αιώνιους"

Ένα χρόνο μετά το θρίαμβο επί του Παναθηναϊκού, οι δύο ομάδες διασταυρώνουν ξανά τα ξίφη τους στη φάση των «16», με το αποτέλεσμα να μένει όμως το ίδιο.

Η Λαμία κερδίζει τον πρώτο αγώνα στην έδρα της με 1-0. Στον επαναληπτικό οι «πράσινοι» ήταν πάλι κατώτεροι των περιστάσεων αλλά η συνεργασία του Χατζηγιοβάννη με τον Εμμανουηλίδη στο 83ο λεπτό στέλνει το παιχνίδι στην παράταση (1-0 κ.α.).

Το σκρο παραμένει 1-0 στην παράταση και οι δύο ομάδες οδηγούνται στα πέναλτι. Η απόκρουση του Μελίσσα στο πέναλτι του Κάτσε και η άστοχη εκτέλεση του Κουρμπέλη δίνουν στη Λαμία για δεύτερη σερί φορά μια σπουδαία πρόκριση κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Στους «8» η ομάδα της Φθιώτιδας καλείται να ξεπεράσει ακόμα ένα μεγάλο εμπόδιο, εκείνο του Ολυμπιακού. Το τέλος της πρώτης αναμέτρησης βρίσκει τις δύο ομάδες ισόπαλες με 3-3 και τους "ερυθρόλευκους" να έχουν το προβάδισμα λόγω του κανονισμού των εκτός έδρα γκολ.

Στον επαναληπτικό στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» η Λαμία παρότι δεχόταν σφυροκόπημα από τους παίκτες του Πέδρο Μαρτίνς αντέχει και στο 52ο λεπτό παίρνει και προβάδισμα, χάρη στο γκολ του Τόμας. Οι γηπεδούχοι συνέχισαν τη πίεση και στο 85’ ο Ποντένσε κερδίζει πέναλτι από το μαρκάρισμα του Ασίγκμπα. Ο Φορτούνης αναλαμβάνει την εκτέλεση, αλλά ο Σαράνοφ αποκρούει το πέναλτι και στέλνει την ομάδα του στα ημιτελικά του Κυπέλλου μετά από 49 χρόνια.

Στα ημιτελικά με ήρωα πάλι τον Σαράνοφ

Τη σεζόν 2021/22 ήταν η σειρά του Άρη να μπει στη λίστα της Λαμίας σε μια από τις πιο δραματικές-συγκλονιστικές αναμετρήσεις στη διοργάνωση του Κυπέλλου.

Το πρώτο παιχνίδι άφησε ανοικτούς λογαριασμούς ανάμεσα στις δύο ομάδες, καθώς έληξε 0-0 και η πρόκριση στα ημιτελικά θα κρινόταν στο γήπεδο της Λαμίας. Οι "κίτρινοι" μόλις στο 16ο λεπτό του αγώνα κερδίζουν πέναλτι αλλά ο Καμαρά αστοχεί από την άσπρη βούλα. Το σφύριγμα της λήξης της κανονικής περιόδου οδηγεί τις ομάδες στην παράταση.

Ο Άρης στο πρώτο μέρος του έξτρα χρόνου πίεσε για να φτάσει στο γκολ-πρόκρισης, αλλά τα σουτ των Μαντσίνι, Γκάμα και Ματίγια δεν βρίσκουν στόχο. Στο 118’ ο Τζανετόπουλος, μετά από εκτέλεση κόρνερ του Προβυδάκη, στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα (1-0). Στις καθυστερήσεις του δεύτερου 15λεπτου της παράτασης ο Γκάμα κερδίζει πέναλτι και κρατάει την τύχη της ομάδας του στα χέρια του, αλλά για ακόμη μια φορά ο Σαράνοφ είχε απάντηση. Ο Σέρβος γκολκίπερ αποκρούει το πέναλτι και η Λαμία πανηγυρίζει ακόμα μια σπουδαία πρόκριση στα ημιτελικά.

Φέτος η ομάδα της Φθιώτιδας έφτασε πάλι για τέταρτη φορά στην ιστορία της στα ημιτελικά του Κυπέλλου και αυτή τη φορά έχει απέναντί της τον ΠΑΟΚ, τη μοναδική ομάδα από τους μεγάλους που δεν έχει αποκλείσει στη διοργάνωση. Θα καταφέρει η Λαμία να βρεθεί στον τελικό για πρώτη φορά στην ιστορία της ή ο "δικέφαλος" θα πάει για έκτη φορά τα τελευταία επτά χρόνια στον τελικό; Στο γήπεδο οι απαντήσεις.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.