ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Κύπελλο Ελλάδας: Η ιστορία επαναλαμβάνεται 42 χρόνια μετά!

Metrosport Team19 Φεβρουαρίου 2020

Επιμέλεια: Γιώργος Τσαρουχάς

ΠΑΟΚ, Άρης, Ολυμπιακός και ΑΕΚ θα ξαναβρεθούν αντιμέτωποι στα ημιτελικά του Κυπέλλου μετά από 42 ολόκληρα χρόνια, όταν και έλαβε χώρα η μία και μοναδική τους συνάντηση. Οι οιωνοί που προκύπτουν από την συγκεκριμένοι τετράδα δείχνουν... κιτρινόμαυρη κυριαρχία!

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, οι τέσσερις τους έδωσαν το ένα και μοναδικό - μέχρι το φετινό - “ραντεβού” τους τη σεζόν 1977-'78, όταν το σύστημα διεξαγωγής του κυπέλλου είχε στο πρόγραμμα μονούς αγώνες και στα ημιτελικά. Τα ζευγάρια των τότε ημιτελικών ήταν: ΑΕΚ-Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ-Άρης. Στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, ο ΠΑΟΚ ήταν αυτός που πήρε την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό χάρη σε γκολ του Κώστα Ορφανού με τον αγώνα να διεξάγεται στο Χαριλάου.

Στο ντέρμπι της Αθήνας από την άλλη, η «Ένωση» με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Θωμά Μαύρο που πέτυχε χατ-τρικ διέσυρε τους ερυθρόλευκους με 6-1 και ήταν αυτή που πήρε το εισιτήριο για τον τελικό της διοργάνωσης. Ο τελικός των “Δικεφάλων” διεξήχθη στις 4 Ιουνίου του 1978 στο «Γ. Καραϊσκάκης». Οι κιτρινόμαυροι της Αθήνας ήταν αυτοί που τελικά κατέκτησαν το τρόπαιο με σκορ 2-0 χάρη σε γκολ των Ντούσαν Μπάγεβιτς και Θωμά Μαύρου. Αυτό ήταν το 8ο κύπελλο για την ΑΕΚ, για να ακολουθήσουν και άλλα 7 μέχρι σήμερα.  

Η "μάχη" του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ στον τελικό του 1978: 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τριάδα ΠΑΟΚ-Άρη-Ολυμπιακού ξυπνάει όμορφες μνήμες στους φίλους των "κιτρίνων", καθώς ήταν το 1970 όταν οι τρεις τους βρέθηκαν για πρώτη φορά αντιμέτωποι στα ημιτελικά με τον Άρη να κατακτά τότε το πρώτο και μοναδικό κύπελλο της ιστορίας του! Ο τελικός της εν λόγω διοργάνωσης είχε διεξαχθεί στο Καυταντζόγλειο στάδιο και ήταν εξ ολοκλήρου υπόθεση της Θεσσαλονίκης. Ο Άρης νίκησε με 1-0 τον ΠΑΟΚ χάρη σε γκολ του Μανώλη Κεραμίδα και έγραψε ιστορία. Ακολουθεί βίντεο από εκείνη τη ιστορική βραδιά των κιτρινόμαυρων..


Από την άλλη για τους “ασπρόμαυρους” εκείνος ήταν ο τέταρτος χαμένος τελικός με την δικαίωση και την χαρά του τίτλου να έρχεται τελικά δύο χρόνια μετά, όταν και με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Γιώργο Κούδα κατέκτησαν το πρώτο κύπελλο της ιστορίας τους. Η συνέχεια γνωστή με τον “Δικέφαλο του Βορρά” να κατακτά άλλες έξι φορές τον τίτλο, οι 3 από αυτές στα ισάριθμα τελευταία χρόνια!  

Μένει να δούμε αν η ιστορία θα επαναληφθεί ή αν αποδειχθεί, για ακόμη μία φορά, ότι η παράδοση και οι αριθμοί δεν παίζουν ρόλο σε τέτοιου είδους αναμετρήσεις. Οι απαντήσεις θα δοθούν στον αγωνιστικό χώρο τον Μάρτιο όταν και θα διεξαχθούν οι φετινοί ημιτελικοί του Κυπέλλου. Να υπενθυμίσουμε ότι η κλήρωση για τα ζευγάρια της ημιτελικής φάσης είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί.    


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.