Κρ. Αναγνωστοπούλου: «Δεν θα υπάρχει χώρος για ρίψεις, στόχος η πρόκριση»

Παναγιώτα Χαλκιά31 Μαρτίου 2022

Ο αθλητισμός είναι στην καθημερινότητα της από παιδί. Γεννημένη στην επαρχία, στα Φάρσαλα, δοκίμασε τις δυνάμεις της σε ομαδικά και ατομικά αθλήματα. Ακολούθησε την προτροπή του προπονητή της και ασχολήθηκε με το δίσκο.

Η Κρίστυ Αναγνωστοπούλου έμαθε να μη τα παρατά ποτέ, δουλεύει σκληρά και παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της. Διακρίνεται για τη σωματική και την ψυχική της δύναμη ενώ δεν χάνει στιγμή το χιούμορ της.

Η 30χρονη δισκοβόλος μίλησε στο Metrosport.gr για τους αγώνες του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου ρίψεων στη Λεϊρία της Πορτογαλίας, την εμπειρία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο και στο Τόκιο ενώ αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που υπάρχουν στην προπόνηση και στο κομμάτι της προετοιμασίας.

«Στόχος είναι να ξεπεράσεις τον εαυτό σου»

Πώς άρχισες το στίβο;

«Ο προπονητής του στίβου παρακολουθούσε τις προπονήσεις της ομάδας βόλεϊ, όπου ήμουν τότε, στα Φάρσαλα και παρότρυνε τους γονείς μου να με στείλουν για το στίβο».

Η δισκοβολία πώς προέκυψε;

«Με δοκίμασε σε αρκετά ο προπονητής μου. Δοκιμάσαμε μπαλάκι, σφαίρα, ακόντιο και δισκοβολία. Καταλήξαμε ότι είμαι καλύτερη στο δίσκο»

Πόσα αθλήματα έχεις δοκιμάσει ακόμη;

«Έχω κάνει πολεμικές τέχνες, καράτε και ταε κβο ντο. Μπάσκετ, κολύμβηση, ποδόσφαιρο, βόλεϊ, τένις. Με κέρδισε η δισκοβολία στο τέλος».

Υπάρχει κάποιος λόγος που επέλεξες ένα ατομικό άθλημα;

«Δεν το σκέφτηκα ποτέ αυτό. Το ομαδικό το χαίρεσαι περισσότερο γιατί έχεις και παρέα. Ο στίβος, η δισκοβολία είναι ένα μοναχικό άθλημα. Είσαι εσύ και ο προπονητής σου. Μου αρέσει γιατί βασίζεσαι στον εαυτό σου και προσπαθείς κάθε φορά να τον ξεπεράσεις. Στόχος σου είναι ξεκάθαρα η επίδοση».

Οι πολεμικές τέχνες που έκανες σε βοήθησαν στη δισκοβολία;

«Το τάε κβο ντο βοηθάει πολύ. Είμαι ευγνώμων. Είμαι ευλύγιστη και φαντάσου κάνω σπαγγάτο και με βλέπουν οι αντίπαλοι προπονητές και παίκτες και αναρωτιούνται «τι κάνει αυτή τώρα» (γέλια). Είναι ένα πολυμορφικό άθλημα που σου διδάσκει την πειθαρχία και την υπομονή και σε βοηθά και σωματικά και νοητικά. Οι ρίψεις χρειάζονται την αλτικότητα την αντοχή, την έκρηξη, την ευλυγισία, τη δύναμη».

Ποια είναι τα μυστικά του αθλήματος;

«Χρειάζεται τεχνική, ταχύτητα, δύναμη και ευλυγισία. Τη δύναμη μας πρέπει να μάθεις να τη στέλνεις στο δίσκο. Δεν είναι κάτι εύκολο. Έχω κάνει κάποια αθλήματα και είχα βάσεις. Με βοήθησαν να ασχοληθώ στη δισκοβολία. Μετά από δύο χρόνια προπόνησης, κέρδιζα τους αγώνες και έπιανα τα όρια για τα πρωταθλήματα παγκόσμια και ευρωπαϊκά».

Τι σκέφτεσαι κάθε φορά που πετάς το δίσκο;

«Σκέφτομαι να έχω σωστή τεχνική. Να είμαι ήρεμη, να μην σφίγγομαι. Προσπαθώ να είμαι ήρεμη και να εστιάσω στην τεχνική».

«Έγινε τεχνικό λάθος στο Τόκιο»

Συμμετείχες για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο. Πώς ήταν η εμπειρία;

«Δεν θα ξεχάσω την τελετή έναρξης, όπου η Ελλάδα μπήκε πρώτη μέσα στο γήπεδο. Είναι μια αξέχαστη εμπειρία, το όνειρο όλων των αθλητών. Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα έκανε αθλητισμό, μετά πρωταθλητισμό και ότι θα έφτανα στους Ολυμπιακούς. Τα κατάφερα και είναι τιμή και περηφάνεια».

Τι κρατάς;

«Ο αγώνας δεν πήγε πολύ καλά. Κάθε αγώνας είναι κάτι νέο και κάτι μαθαίνεις. Θα το κρατήσω ως εμπειρία».

Η εμπειρία του Ρίο σε βοήθησε για το Τόκιο; Η παράταση που πήραν οι αγώνες λειτούργησε θετικά για εσένα;

«Φυσικά και με βοήθησε. Πήραν και παράταση οι αγώνες λόγω του κορωνοϊού κα σίγουρα αυτό με βοήθησε να κάνω ακόμη ένα χρόνο προπόνηση και να είμαι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Πήγα εκεί, έκανα την καλύτερη επίδοση της χρονιάς, πήγα καλύτερα από το Ρίο αλλά η διάκριση δεν ήρθε. Είμαι ευχαριστημένη γιατί τα έδωσα όλα. Οι αγώνες ήταν και διαφορετικοί καθώς ο κόσμος έλειπε από τις εξέδρες. Σου δίνουν ένα κίνητρο».

Η διάκριση δεν ήρθε. Υπήρχε κάτι που θα άλλαζες;

«Ήταν τεχνικό το λάθος. Πρέπει να είσαι 100% συγκεντρωμένος στην τεχνική σου. Εγώ δεν ήμουν τόσο καλή όσο θα έπρεπε για να βγει το ρεκόρ».

Ήσουν στην Πορτογαλία στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο ρίψεων; Τι δεν πήγε καλά;

«Ήμουν εκεί και πριν οχτώ χρόνια. Πήγα και τώρα, πριν από μια εβδομάδα. Δεν τα πήγα καλά. Δεν βοήθησε ο καιρός καθώς είχε κρύο, βροχή και υγρασία».

Επόμενος στόχος;

«Να προκριθώ στο Παγκόσμιο και στο Ευρωπαϊκό που έχουμε. Η προετοιμασία έχει ήδη ξεκινήσει».

«Δεν θα υπάρχει χώρος για ρίψεις, στο Βερολίνο χρειάστηκε να βάλω χρήματα»

Η σημαντικότερη συμβουλή του προπονητή σου;

«Μου έχει πει να μη μασάω τίποτα, να μπαίνω μέσα με τσαμπουκά».

Είναι εύκολο το να προπονηθείς; Έχεις τις κατάλληλες υποδομές; Υπάρχουν δυσκολίες ή ελλείψεις;

«Υπάρχουν ελλείψεις. Στην Αθήνα δεν υπάρχει χώρος για ρίψεις. Υπάρχει ο Άγιος Κοσμάς αλλά σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει. Έχουν πουληθεί όλα και θα γίνουν στη θέση του καζίνο και τα σχετικά. Όταν θα συμβεί αυτό, δεν θα υπάρχει μέρος που να μπορούμε να κάνουμε ρίψεις. Κλειστά γήπεδα δεν έχουμε για αυτό το χειμώνα πάμε για προετοιμασία σε άλλες χώρες. Υστερούμε πολύ σε αυτό το κομμάτι».

Τα ατομικά αθλήματα δεν έχουν και την καλύτερη προσοχή από την Πολιτεία. Είσαι ικανοποιημένη με τη χρηματοδότηση που υπάρχει;

«Γενικά η ίδια η Ομοσπονδία δεν είναι ικανοποιημένη. Κάθε χρόνο γίνονται περικοπές. Δεν είμαι αρκετά ικανοποιημένοι και οι πρωταθλητές δεν βοηθιούνται όσο θα έπρεπε. Θα πρέπει να εξεταστεί και να βρεθεί λύση».

Είχες πότε κάποια δυσκολία να ταξιδέψεις ή να συμμετάσχεις σε κάποιο πρωτάθλημα ή να κάνεις προετοιμασία;

«Έχουμε πρόβλημα στην προετοιμασία. Θα ήθελα να πάω δυο φορές στη Νότια Αφρική, όπου εκεί το κλίμα και οι συνθήκες είναι ευνοϊκά. Δυστυχώς, δικαιούμαστε μόνο μια προετοιμασία».

Επιλέγετε τη χώρα εσείς ή υπάρχουν συγκεκριμένες;

«Υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες με την Κύπρο. Μπορούμε να πηγαίνουμε όσες φορές θέλουμε. Αν ζητήσεις, όμως, προετοιμασία για κάπου μακριά, όπως για παράδειγμα στη Νότια Αφρική, η Ομοσπονδία θα σου καλύψει ένα μέρος μόνο ή το μισό. Εσύ μετά πρέπει να βρεις χορηγούς και να καλύψεις μόνος σου τα έξοδα. Προς το παρόν δεν έχω βρει εμπόδιο, ότι ζήτησα μου το παρείχαν. Δεν έχω παράπονο».

Έχεις βάλει χρήματα από την τσέπη σου;

«Έχει χρειαστεί όταν πήγα στο Βερολίνο το 2018. Έβαλα κάποια χρήματα από την τσέπη μου. Τα σπριντ και άλματα ευνοούνται περισσότερο σε σύγκριση με τις ρίψεις. Έχουμε αθλητές και έχουν καλές επιδόσεις αλλά δεν είναι και τόσο ευνοϊκά τα πράγματα για τις ρίψεις».

Πόσο εύκολο είναι να βρεθούν χορηγοί;

«Είναι δύσκολο. Εγώ είμαι από την επαρχία, από τα Φάρσαλα συγκεκριμένα. Όσες φορές έχω προσπαθήσει να βρω χορηγούς, μου φαίνεται βουνό. Έχω δεχθεί στήριξη από το Δήμο».

Το τελευταίο διάστημα έχει ξεσπάσει το κίνημα metoo. Έχουν συμβεί παρόμοια περιστατικά στο άθλημα σου; Ή σε εσένα την ίδια;

«Ευτυχώς, όχι. Δεν έχει συμβεί ούτε σε εμένα ούτε σε κάποιο κοντινό μου πρόσωπο. Το ότι μίλησε είναι καλό καθώς έπρεπε κάποιος να κάνει την αρχή. Ήταν σωστό για να σταματήσουν όλα όσα γινόταν ή γίνονται και να προχωρήσουμε ένα καλύτερο μέλλον».

Ξέρεις ταε κβο ντο και έχεις τρια νταν. Θα σε πάω στη δολοφονία του Άλκη. Ένα από τα βασικά προσόντα για να μπεις σε ένα σύνδεσμο οπαδών και να φτάσεις ψηλά στην ιεραρχία είναι να ξέρεις πολεμικές τέχνες. Θεωρείς ότι εξυπηρετούν τέτοιο σκοπό;

«Είναι ακριβώς το αντίθετο. Είναι αυτοάμυνα. Δεν χρησιμοποιούνται για να επιτίθεσαι».

«Δεν μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου σε ένα γραφείο»

Έχεις κάποια γούρια;

«Όχι, μόνο κάποια ματάκια. Δεν θα πάρω κάτι συγκεκριμένο για τον αγώνα. Μόνο το ματάκι»

Αν δεν είχες ασχοληθείς με τον αθλητισμό, τι θα ήθελες να γίνεις;

«Δεν ξέρω, δεν το έχω σκεφτεί ποτέ. Αθλούμαι από μικρή και πέρασα από πολλά αθλήματα. Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να είναι σε ένα γραφείο. Έχω μάθει να είμαι στα στάδια».

Στον ελεύθερο σου χρόνο τι κάνεις;

«Προσπαθώ να χαλαρώσω. Κάνω βόλτες, πάω για καφέ και ασχολούμαι με τη φωτογραφία, που μου αρέσει πολύ».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.