Κουλιεράκης: Η τύχη του άνοιξε την πόρτα…η απόδοσή του τον μονιμοποίησε

Κωστής Παναγιώτου23 Σεπτεμβρίου 2022

Στη ζωή, όπως και στο ποδόσφαιρο, χρειάζεσαι και το παράγοντα τύχη για να μπορέσεις να πάρεις την ευκαιρία και στην περίπτωση του Κωνσταντίνου Κουλιεράκη η τύχη του χαμογέλασε απλόχερα, αλλά ο νεαρός κεντρικός αμυντικός του ΠΑΟΚ δεν αρκέστηκε σε αυτό και με τις ικανότητες του και τη δουλειά του άρπαξε την ευκαιρία που του δόθηκε και πλέον είναι το επόμενο μεγάλο πρότζεκτ των «ασπρόμαυρων», αλλά και μια σταθερά στο νέο ξεκίνημα που προσπαθεί να κάνει ο «δικέφαλος».

Στις αρχές της προετοιμασίας ο Ζοσέ Μπότο δέχτηκε ορισμένα τηλέφωνα από ατζέντηδες και ομάδες του εξωτερικού, οι οποίοι έκαναν μια βολιδοσκόπηση για τον 18χρονο στόπερ, με τον Πορτογάλο να απαντάει με περίσσια αυτοπεποίθηση ότι ο ποδοσφαιριστής κοστολογείται κοντά στα 15 εκατ. ευρώ. Το άκουσμα των χρημάτων έκανε πολλούς να αναρωτηθούν πως ένα παιδί που ακόμη δεν είχε καταγράψει επίσημη συμμετοχή με την πρώτη ομάδα κοστολογείται τόσο υψηλά. Λίγους μήνες αργότερα ο Κουλιεράκης φρόντισε να δώσει απαντήσεις σε όλους, πως το πακέτο που διαθέτει μπορεί να αγγίξει αυτά τα χρήματα, αν όχι τα 15 εκατ. λίγο πιο κάτω.

Είναι ξεκάθαρο πως η πώληση του Χρήστου Τζόλη το περασμένο καλοκαίρι άλλαξε κατά πολύ τη στρατηγική του ΠΑΟΚ στην ανάδειξη νεαρών παικτών από τις ακαδημίες του, βλέποντας με άλλο μάτι τα τμήματα υποδομής του και πως μπορεί να επωφεληθεί και άμεσα από τις αγωνιστικές ικανότητες ορισμένων παικτών, αλλά κυρίως να βάλει τα ταμεία του ποσά που τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν φτάσει ποτέ στους Θεσσαλονικείς.

Οι τραυματισμοί του έδωσαν την ευκαιρία

Ο κύκλος των Βαρέλα και Κρέσπο έκλεισε το φετινό καλοκαίρι με τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ να βγαίνουν στην αγορά για την ενίσχυση της αμυντικής γραμμής. Στην προετοιμασία της ομάδας, στην Ολλανδία, ο Κουλιεράκης πήρε τις ευκαιρίες του και έδειξε πως σωστά επιλέχθηκε να συμπεριληφθεί στην πρώτη ομάδα. Παρόλα αυτά οι «ασπρόμαυροι» συνέχισαν να ψάχνουν τον παίκτη που θα αποτελέσει τον παρτενέρ του Ίνγκασον στην άμυνα, καθώς υπήρχε και έλλειμμα ποσοτικό στη θέση των στόπερ.

Αρχικά, αποκτήθηκε ο Κάργας, με τον Έλληνα αμυντικό να ξεκινάει βασικός και στις δύο αναμετρήσεις με τη Λέφσκι, στα προκριματικά του Conference League, αλλά η μέτρια εικόνα του σε συνδυασμό με τη μη καλή συνεργασία με τον Ίνγκασον τον έβγαλαν εκτός κάδρου. Στη συνέχεια ήρθε στη Θεσσαλονίκη ο Νέσμπεργκ και πολλοί πίστευαν πως ο Νορβηγός θα γίνει παρτενέρ του Ισλανδού, αλλά ο τραυματισμός του άλλαξε τα δεδομένα, με αποτέλεσμα ο Λουτσέσκου να στραφεί στον Κουλιεράκη. Παράλληλα με όλα τα παραπάνω ο Μιχάι είχε συμφωνήσει να δοθεί δανεικός στη Φαμαλικάο, ενώ ο Μιχαηλίδης προερχόταν από σοβαρό τραυματισμό και ακόμη δεν είχε επανέλθει σε αγωνιστικούς ρυθμούς.

Ο νεαρός αμυντικός από τα Χανιά πήρε το βάπτισμα και ξεκίνησε βασικός στις πρώτες αγωνιστικές της Super League και ανταποκρίθηκε πλήρως στις απαιτήσεις των αγώνων, κερδίζοντας με το σπαθί του μια θέση στη βασική ενδεκάδα.

Αλλά η τύχη δεν του χαμογέλασε μόνο εκεί. Ο Γκουστάβο Πογέτ σε μια επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη είχε συνομιλήσει με τον Ραζβάν Λουτσέκσου για την εξέλιξη και την πορεία του Κουλιεράλη, δείχνοντας τις προθέσεις του για μια κλήση στην Εθνική ομάδα, αλλά με γνώμονα τα παιχνίδια της γαλανόλευκης από τη νέα χρονιά. Ο τραυματισμός, όμως, του Τζαβέλα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο επίσπευσε την κλήση του 18χρονου στόπερ και πριν προλάβει να αντιληφθεί πως από τη Β ομάδα του ΠΑΟΚ βρέθηκε στην πρώτη και ως βασικός, έγινε πραγματικότητα ένα από τα μεγαλύτερα όνειρα ενός ποδοσφαιριστή, να αγωνιστεί με τη φανέλα της Εθνικής του ομάδας. Ο Κουλιεράκης είχε τύχη αλλά με το ταλέντο του κατάφερε να θεωρείται βασικό μέλος του φετινού ΠΑΟΚ.

Το δέσιμο με τον Ίνγκασον και η προσφορά του στην ανάπτυξη της ομάδας

Καλή η τύχη αλλά πάμε να δούμε πως ο Κουλιεράκης εξελίχθηκε ως ο κατάλληλος παρτενέρ του Ίνγκασον, με τον Ισλανδό αμυντικό να είναι άλλωστε ο συνδετικός κρίκος της παλιάς φουρνιάς ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ με την καινούρια και ειδικά στα μετόπισθεν αποτελεί τον ηγέτη της αμυντικής γραμμής.

Ο 18χρονος στόπερ έχει μερικά προσόντα που δύσκολα συναντάς σε παίκτες της ηλικίας του, πέρα από τα σωματικά του προσόντα. Διαθέτει ωριμότητα, ψυχραιμία και πειθαρχία που αντιστοιχούν σε ποδοσφαιριστές με μεγαλύτερες παραστάσεις από τις δικές του. Ένας λόγος που πλαισιώνει ιδανικά τον Ίνγκασον είναι η τεχνική του κατάρτιση και οι μεταβιβάσεις του, άλλωστε πριν έρθει στον ΠΑΟΚ αγωνιζόταν ως επιτελικός μέσος, στη συνέχεια έπαιξε ως 6άρι και αργότερα αγωνίστηκε στη θέση του κεντρικού αμυντικού.

Ο 29χρονος Ισλανδός έχει και εκείνος στο ρεπερτόριο του τις μακρινές μεταβιβάσεις, αλλά όχι στο βαθμό και με την ακρίβεια που τις διαθέτει ο Κουλιεράκης. Φέτος, ο Ίνγκασον έχει 3.6 επιτυχημένες μακρινές μπαλιές (42%) ανά αγώνα στο πρωτάθλημα, ενώ τους ίδιους αγώνες ο 18χρονος έχει 5.2 (49%). Επίσης, ο Ίνγκασον έχει 16.4 (69%) επιτυχημένες πάσες προς την επίθεση, την ίδια ώρα που ο Κουλιεράκης έχει 19.2 (77%)

Επιπλέον ο διεθνής Έλληνας έχει εξαιρετική αντίληψη του χώρου του, με αποτέλεσμα να βρίσκεται πάντα σε κοντινές αποστάσεις με τον Ίνγκασον, ώστε να δυσκολεύει τις κάθετες μπαλιές των αντιπάλων. Σε όλα όσα αναφέραμε προσθέστε ότι ο 18χρονος είναι ο παίκτης με τις περισσότερες αναχαιτίσεις της μπάλας την ώρα επίθεσης των αντιπάλων, έχοντας 2.0 ανά αγώνα. Αυτό δίνει το δικαίωμα στον Ισλανδό να μένει μερικά μέτρα πιο πίσω καλύπτοντας το χώρο στην πλάτη του Κουλιεράκη. Βέβαια, σε αυτό το σημείο να τονίσουμε πως την ευθύνη της αμυντικής λειτουργίας δεν έχουν αποκλειστικά οι αμυντικοί, αλλά όλοι στην ομάδα, όπως αντίστοιχα συμβαίνει στην επίθεση. Οι εποχές ο αμυντικός παίζει άμυνα και ο επιθετικός επίθεση ανήκουν σε παλαιότερες εποχές του ποδοσφαίρου.

Τα στατιστικά του Κουλιεράκη στη Super League:

Ανά αγώνα

Επιτυχημένες πάσες

56.6 (85%)

Επ. πάσες στην άμυνα

37.4 (91%)

Επ. πάσες στην επίθεση

19.2 (77%)

Μακρινές μεταβιβάσεις

5.2 (49%)

Αναχαιτίσεις

2.0

Επιτυχημένα τάκλιν

0.8

Κερδισμένες μονομαχίες

3.2 (59%)

Ο 18χρονος διεθνής έχει ακόμα πολλά περιθώρια εξέλιξης και η παρουσία μαζί με τον Ίνγκασον μόνο οφέλη μπορεί να του προσφέρει. Ο Κουλιεράκης συνεχίζει την καλή παράδοση των Ελλήνων κεντρικών αμυντικών και αν συνεχίσει να δουλεύει και να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο το μέλλον του ανήκει δικαιωματικά.

Data: SofaScore

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.