Κουδούνης: «Πιθανό το τέλος της υπάρχουσας εστίασης»

Metrosport Team04 Νοεμβρίου 2020

Στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» φιλοξενήθηκε ο Χρήστος Κουδούνης. 

Ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης ανέλυσε την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος μετά το δεύτερο lockdown λόγω του κορωνοϊού.

Μεταξύ άλλων, ο Χρήστος Κουδούνης δήλωσε:

Για την κατάσταση στην εστίαση: «Μιλάμε για πιθανό τέλος της υπάρχουσας εστίασης. Θα αντιμετωπίσουν προβλήματα επιβίωσης. Μετά από 10 χρόνια κρίσης, ένα lockdown και ένα κράτος που δεν έχει αποζημιώσει τίποτα και μεταφέρει χρέη, μια επιστρεπτέα προκαταβολή που στην ουσία είναι δάνειο. Επιχειρήσεις κατέληξαν να πάρουν μόνο 2000 ευρώ με ένα τέχνασμα την τελευταία μέρα. Η Θεσσαλονίκη βιώνει για δεύτερη φορά μια τέτοια κατάσταση. Τηρήσαμε όλα τα μέτρα κι ότι άλλο χρειαζόμασταν και μέσα σε μια νύχτα πάλι κλείσαμε. Άσχετα αν διαφωνούμε, το αποδεχόμαστε. Αλλά να στηρίξει το κράτος όπως γίνεται στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Αντιμετωπιζόμαστε σα να μην υπάρχουμε».

Τα αιτήματα στον πρωθυπουργό: «Σαν πρωτοβουλία εστίασης Θεσσαλονίκης συναντήσαμε τον πρωθυπουργό. Πλέον όλοι οι σύλλογοι της εστίασης ζητάμε συνάντηση γιατί τα πράγματα είναι τραγικά. Πρώτον, να προστατευτούν τα ενοικιοστάσια, να διατηρηθεί η εκτύπωση του 40% και να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες. Δεύτερον, οι εισφορές να πέσουν στο κατώτερο επίπεδο των 225 εύρω και το κράτος να αποζημιώσει τους υπαλλήλους. Το τρίτο είναι ότι θα πρέπει να δοθούν σοβαρές επιστρεπτέες προκαταβολές που θα συσχετιστούν με τον τζίρο του 2019-2020. Τέταρτον, να δημιουργηθεί μια γενική γραμματεία εστίασης. Ανήκουμε σε 10 υπουργεία, υπάρχει χάος. Δεν αντιμετωπιζόμαστε σοβαρά. Όταν θέλουμε νια μιλήσουμε για ένα πρόβλημα πάμε στον πρωθυπουργό. Γιατί αν πάμε στους αρμόδιους, θέλουμε 10 ραντεβού. Το νούμερο του προσωπικού στην εστίαση είναι 5000 άτομα στη Θεσσαλονίκη, έχουν βγει από τον προϋπολογισμό τους. Επί 8 μήνες αδυνατούν να υπηρετήσουν τις βασικές τους ανάγκες. Θα υπάρχουν πάρα πολλοί άνεργοι γιατί οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Θέλουμε μια αντιμετώπιση αντίστοιχη με τα ξενοδοχεία».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.