Κορωνοϊός: Πώς θα κάνουμε φέτος τα μπάνια μας στη θάλασσα

Metrosport Team25 Απριλίου 2020

Το καλοκαίρι πλησιάζει και είναι λογικό να έχουν προκύψει ερωτήματα σχετικά με το πώς θα κάνουμε τα μπάνια μας στη θάλασσα λόγω του κορωνοϊού.

Η πανδημία θα επηρεάσει την καθημερινότητα όλων μας τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο ή μία θεραπεία με τα ενδεδειγμένα φάρμακα.

Το καλοκαίρι στην Ελλάδα σημαίνει μπάνιο στη θάλασσα αλλά και πολύ κόσμο στην παραλία. Εικόνες συνωστισμού με ομπρέλες και ξαπλώστρες δίπλα-δίπλα θα πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν αφού θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούνται οι αποστάσεις λόγω του κορωνοϊού.

Ο Παύλος Νικολαΐδης, καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, εξηγεί το πώς το φετινό καλοκαίρι θα διαφέρει από όλα όσα έχουμε περάσει.

«Οι θερινές διακοπές στην Ελλάδα συνδυάζονται ως επί το πλείστον με μπάνιο στη θάλασσα ή στην πισίνα. Το μπάνιο στο θαλασσινό νερό ή στην πισίνα η οποία χλωριώνεται είναι ασφαλές. Ούτε έχει βρεθεί, ούτε μπορεί θεωρητικά να ειπωθεί ότι υπάρχει δυνητικός κίνδυνος. Περισσότερο είναι η διαδικασία, όχι το μπάνιο δηλαδή σε οποιοδήποτε μέρος. Οι συνθήκες συγχρωτισμού, για παράδειγμα, αν υπάρχουν 20 ξαπλώστρες σε 10 τετραγωνικά μέτρα, ο κίνδυνος είναι λογικό να αυξάνεται από τον συνωστισμό, όπως ακριβώς δηλαδή αναφέρουμε και από την αρχή της πανδημίας.

Το σίγουρο είναι ότι αυτό που αυξάνει τον κίνδυνο είναι ο συνωστισμός κατά τη διάρκεια της διαδρομής έως την παραλία, όπως για παράδειγμα μπορεί να προκύψει σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Κατά την παραμονή μας εκεί, θα πρέπει να τηρείται η απόσταση των δύο μέτρων μεταξύ των ανθρώπων, πράγμα που μπορεί να γίνει καθώς έχουμε ατελείωτες παραλίες. Από κει και πέρα, όσον αφορά την επαφή και τη χρήση με άγνωστα αντικείμενα καθώς είμαστε σε εξωτερικό χώρο, η πρόληψη της μόλυνσης γίνεται με τη χρήση σαπουνιού ή αντισηπτικού, όπως δηλαδή κάνουμε και έως τώρα. Στην ουσία όλα συνοψίζονται στην ατομική υγιεινή και θα πρέπει να συνεχίσουμε να ακολουθούμε τα μέτρα πρόληψης για τον κορωνοϊό.

Γι' αυτόν τον λόγο, θεωρώ αυτονόητο πως θα υπάρξουν κλιμακωτά μέτρα για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα καλοκαιρινά μαγαζιά όπως είναι τα beach bar κλπ., ούτως ώστε να τηρούνται οι κατάλληλες αποστάσεις μεταξύ των πελατών και να μην σημειώνονται εικόνες που βλέπαμε στο παρελθόν με τους πολίτες να είναι στριμωγμένοι ο ένας με τον άλλον. Αυτές οι εικόνες δε θα υπάρξουν φέτος πιστεύω».

Για το αν είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας στις παραλίες, ο κ Νικολαΐδης υποστήριξε ότι θα ήταν καλό να την έχουμε μαζί μας και να την χρησιμοποιούμε στα μέρη που παρατηρείται συνωστισμός, όπως είναι για παράδειγμα οι κλειστοί χώροι με αρκετό κόσμο. Αλλιώς, εκτός του ψυχολογικού κομματιού, αν δηλαδή κάποιος φοβάται, δεν χρειάζεται σε εξωτερικούς χώρους, πόσο μάλλον στην παραλία.

Σχετικά με το αν οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού στην Ελλάδα μπορούν να σκοτώσουν τον ιό, ο κ. Νικολαΐδης είπε: «Από ό,τι έχει φανεί έως τώρα, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος δεν επηρεάζει την επιβίωση του κορωνοϊού, γι’ αυτό και βλέπουμε να υπάρχουν κρούσματα σε χώρες που είναι από τη φύση τους θερμές. Μην ξεχνάμε άλλωστε, πως και η επιδημία γρίπης είχε υπάρξει καλοκαίρι. Αν θα παίξει κάποιο ρόλο η υψηλότερη θερμοκρασία στη μείωση των κρουσμάτων, θα έχει να κάνει περισσότερο με το ότι αποφεύγονται οι συνωστισμοί σε εσωτερικούς χώρους και όταν αυτοί σημειώνονται σε εξωτερικούς, η βλαπτικότητα είναι μικρότερη».

Τέλος αναφέρθηκε και στο φλέγον ζήτημα των τουριστών που θα έρθουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό.

«Ήδη οι πληροφορίες μιλούν για υιοθέτηση ενός πιστοποιητικού υγείας που θα επιβεβαιώνει ότι κάθε ταξιδιώτης έχει ελεγχθεί και πληροί τις προϋποθέσεις για να επισκεφθεί κάποια άλλη χώρα. Σε περίπτωση που κάποιος δε νοσεί, τότε θα μπορεί να ταξιδέψει, τηρώντας φυσικά τα μέτρα προφύλαξης που θα ισχύουν σε κάθε χώρα και εν προκειμένω στην Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Νικολαΐδης.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.