Κορωνοϊός: «Πληρώνουν» την απειθαρχία του Πάσχα οι Μητροπολίτες Κυθήρων και Αιτωλίας

Metrosport Team06 Ιουλίου 2021

Οι Μητροπολίτες Κυθήρων, Σεραφείμ, και Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Κοσμάς, είχαν αποφασίσει να μην ακολουθήσουν τα μέτρα κατά του κορωνοϊού το Πάσχα και να μην τηρήσουν τις αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, γεγονός που τους φέρνει αντιμέτωπους με την εκκλησιαστική Δικαιοσύνη.

Οι δυο Μητροπολίτες κατηγορούνται πως δεν πειθάρχησαν στα υγειονομικά μέτρα που είχαν αποφασιστεί για την περίοδο του Πάσχα ώστε να εμποδιστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, για καταφρόνηση της ΔΙΣ (Διαρκούς Ιεράς Συνόδου), θεολογική πλάνη και ηθική αυτουργία για απειθαρχία πιστών σε σχέση προς τις υποδείξεις της Πολιτείας και της Εκκλησίας σε θέματα υγείας.

Αυτή είναι η γνωμάτευση της Συνοδικής Επιτροπής επί των Δογματικών και Νομοκανονικών ζητημάτων, η οποία διαπιστώνει απειθαρχία προς τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου των δυο Μητροπολιτών.

Αμφότεροι δεν τήρησαν το ωράριο για την έναρξη των λειτουργιών ούτε εμπόδισαν τους συνωστισμούς στους ναούς και μετά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου (11-12/5) είχε εκφραστεί η «πικρία και αποδοκιμασία Της (σ.σ. ΔΙΣ) για τις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες παρατηρήθηκαν εκ προθέσεως διαφοροποιήσεις από τις ομόφωνες Συνοδικές Αποφάσεις».

Γι’ αυτό και είχε ζητήσει από την Συνοδική Επιτροπή επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων να σχηματίσει φακέλους για το τι πρόκειται να γίνει, μετά τις ενέργειες αλλά και τις επιστολές των δυο Μητροπολιτών, που έδειξαν «απειθαρχία και έλλειψη σεβασμού προς την ομόφωνη απόφαση του συλλογικού οργάνου διοικήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως προς την έκτακτη διαδικασία τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών εξαιτίας των υγειονομικών περιορισμών», όπως ανέφερε η ΔΙΣ.

Ο Μητροπολίτης Κυθήρων, είχε εμφανιστεί αμετανόητος και με νεότερο κείμενό του στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο είχε επιτεθεί στις αποφάσεις της και, όπως αναφερόταν στην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου «επιμένει να μην αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των δυσκόλων και εκτάκτων αποφάσεων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την δημόσια υγεία και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αυτοαπομονώνεται και θέτει εαυτόν μακράν της συλλογικής προσπάθειας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία στο σύνολό Της πασχίζει και εργάζεται τόσο για την ακώλυτη επιτέλεση της Θείας Λατρείας, όσο και για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων».

Πηγή: Newsit.gr

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.