Κορωνοϊός: Όχι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού στη Γαλλία

Metrosport Team14 Οκτωβρίου 2021

Η Γερουσία της Γαλλίας που κυριαρχείται από τη δεξιά αντιπολίτευση απέρριψε την Τετάρτη ένα νομοσχέδιο που αποσκοπεί στη θέσπιση υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλους κατά του Covid-19, το οποίο υπερασπίστηκε η σοσιαλιστική ομάδα που βρέθηκε απομονωμένη σε αυτή τη θέση.

Οι σοσιαλιστές βουλευτές υποστηρίζουν από το καλοκαίρι «την προοδευτική υποχρέωση του καθολικού εμβολιασμού» εναντίον αυτού του ιού. Το κείμενο, που εξετάστηκε σε πρώτη ανάγνωση στο πλαίσιο μιας κοινοβουλευτικής «θέσης» της ομάδας, είχε ως σκοπό να συμπληρώσει το άρθρο του κώδικα δημόσιας υγείας που σχετίζεται με την υποχρέωση εμβολιασμού για διφθερίτιδα και τέτανο για προσθήκη εμβολιασμού κατά του Covid-19.

Ο ηγέτης των σοσιαλιστών γερουσιαστών Patrick Kanner υπερασπίστηκε την επιλογή της «σαφήνειας» και της «διαφάνειας», πιστεύοντας ότι με το πέρασμα της υγείας, η κυβέρνηση «ζήτησε από τους Γάλλους υποχρέωση έμμεσου εμβολιασμού».

«Μας λείπουν περίπου 9 εκατομμύρια άνθρωποι για να εμβολιαστούμε» για να επιτύχουμε συλλογική ασυλία «και δεν είναι αυτό που θα μας επιτρέψει να το επιτύχουμε», είπε ο υπουργός. Εισηγητής του PS. Bernard Jomier, ενώ η παράταση αυτής της κάρτας υγείας επικυρώθηκε λίγες ώρες νωρίτερα στο Συμβούλιο Υπουργών.

Ξεκίνησε ειρηνικά, η συζήτηση άναψε όταν ο γερουσιαστής LR Sylviane Noël επιβεβαίωσε ότι «η υποχρεωτική χορήγηση γενετικών εμβολίων των οποίων η πειραματική φάση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, είναι πολιτικά απερίσκεπτη και ηθικά καταδικαστέα».

«Δεν μπορώ να αφήσω την επίπτωση στον πειραματικό και ανεξέλεγκτο χαρακτήρα αυτών των εμβολίων», αντέδρασε ο υπουργός Εξωτερικών Adrien Taquet, ενώ ο κ. Jomier κατήγγειλε ένα επιχείρημα που μεταδόθηκε από το "antivax".

«Σήμερα ντρέπομαι», δήλωσε ο Alain Milon (LR), θεωρώντας «εντελώς απαράδεκτες» τις παρατηρήσεις «κατά του εμβολίου» που έκανε η κ. Noël. «Είμαι ξεσηκωμένος», πρόσθεσε ο René-Paul Savary (LR), για τον οποίο «το ζήτημα του εμβολιασμού δεν τίθεται».

Η εκτελεστική εξουσία, η οποία απέκλεισε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στον γενικό πληθυσμό, έχει κάνει την υγεία να αποτελέσει κεντρικό άξονα της στρατηγικής της κατά του Covid. Ωστόσο, από τα μέσα Σεπτεμβρίου, ο εμβολιασμός ήταν υποχρεωτικός για 2,7 εκατομμύρια επαγγελματίες υγείας.

«Πιστεύω ειλικρινά ότι εάν είχαμε κάνει την επιλογή τον Ιούλιο μιας γενικευμένης υποχρέωσης εμβολιασμού, θα είχαμε σήμερα τα ίδια ποσοστά κάλυψης εμβολιασμού, γιατί οι δυσκολίες θα ήταν οι ίδιες για να φτάσουμε στο πιο μακρινό», επιβεβαίωσε η κεντρώα Nadia Sollogoub , η πλειοψηφία των άλλων ομιλητών υπερασπίζεται επίσης σε αυτό το στάδιο, όπως ο υπουργός, «το κίνητρο και όχι την υποχρέωση».

Η Γερουσία επρόκειτο επίσης να απορρίψει νωρίς το απόγευμα ένα δεύτερο κείμενο που έφεραν οι σοσιαλιστές γερουσιαστές, με στόχο τη διευκόλυνση της έκδοσης προσωρινής άδειας διαμονής σε νέους αλλοδαπούς που έχουν ανατεθεί στην υπηρεσία κοινωνικής βοήθειας στα παιδιά.

france24.com

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.