Κορωνοϊός: Η Ελλάδα παρήγγειλε το χάπι της MSD κατά του ιού

Metrosport Team14 Οκτωβρίου 2021

Το χάπι της φαρμακοβιομηχανίας MSD κατά του κορωνοϊού θα προμηθευτεί η Ελλάδα, μόλις εγκριθεί από την Ευρώπη.

Η κυβέρνηση έχει σε προχωρημένο στάδιο τις επαφές με τη φαρμακοβιομηχανία MSD (Merck τις ΗΠΑ και τον Καναδά) για την παραγγελία του αντιιικού σκευάσματος το οποίο λαμβάνεται από το στόμα και βρίσκεται υπό καθεστώς έγκρισης.

Η MSD έχει υποβάλει αίτηση για Άδεια Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης (EUA) στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για το molnupiravir (μολνουπιραβίρη), το ερευνητικό από του στόματος αντιικό φάρμακο, για τη θεραπεία ήπιας έως μέτριας νόσου COVID-19 σε ενήλικες που διατρέχουν τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου COVID-19 ή/και νοσηλείας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναμένει πλήρη κλινικά στοιχεία για το αντι-ιικό φάρμακο που έχει παρασκευάσει η MSD, μια μέρα μετά την ανακοίνωση της φαρμακευτικής εταιρείας ότι υπέβαλε αίτηση για άδεια επείγουσας χρήσης στις ΗΠΑ.

Η αξιολόγηση του αιτήματος της MSD για την έγκριση του χαπιού αναμένεται ως τα τέλη Νοεμβρίου.

Οι ΗΠΑ έχουν δεσμεύσει ήδη 17 εκατομμύρια δόσεις του φαρμάκου ενώ στην Ευρώπη το «πράσινο φως» για την πειραματική (αρχικά τουλάχιστον) θεραπεία αναμένεται να δοθεί στο τέλος του έτους ή το αργότερο μέσα στον προσεχή Ιανουάριο.

Στην αντίστοιχη κίνηση με την Ελλάδα έχουν προχωρήσει κι άλλες χώρες που έχουν παραγγείλει το χάπι της MSD, όπως η Αγγλία, η Γαλλία, η Ελβετία, η Μαλαισία, όπως και η Κομισιόν για λογαριασμό της ΕΕ.

Η παραγωγή της μολνουπιραβίρης έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2020 για τις ανάγκες των κλινικών μελετών. Να σημειωθεί ότι το molnupiravir μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά περίπου 50% σε ασθενείς με ήπια ή μέτρια περιστατικά COVID-19, όπως ανακοινώθηκε προ ημερών. Χορηγείται από το στόμα και λειτουργεί αναστέλλοντας τον πολλαπλασιασμό του ιού στο σώμα. Εάν εγκριθεί από τους ρυθμιστικούς φορείς, το molnupiravir θα είναι το πρώτο από του στόματος αντι-ιικό φάρμακο ενάντια στον κορωνοϊό.

Πηγή: Dikaiologitika.gr

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.