Κορωνοϊός: Ξεκίνησε η διάθεση των αντιικών χαπιών -Ο ρόλος τους και οι παρενέργειες

Metrosport Team31 Ιανουαρίου 2022

Ξεκινά σήμερα η διάθεση αντιικών χαπιών για τον κορωνοϊό σε ασθενείς ανω των 18 ετών που έχουν προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα την περασμένη Πέμπτη, ο ΕΟΠΥΥ θα επικοινωνεί με τον ασθενή, θα δίνει συγκατάθεση για χορήγηση των χαπιών και στη συνέχεια θα συνεννοείται για την αποστολή των φαρμάκων.

«Είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση της πανδημίας και για τους συμπολίτες μας. Χωρίς ταλαιπωρία, για ανθρώπους που είναι άρρωστοι», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Αποτελεσματικό στην «Όμικρον» το molnupiravir

Νέα έρευνα αναφέρει ότι το φάρμακο φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικό και κατά της μετάλλαξης Όμικρον.

Η εργαστηριακή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine στις 26/1, σύμφωνα με το pharmaceutical-journal.com, δείχνει ότι το molnupiravir είναι αρκετά αποτελεσματικό έναντι της Όμικρον, όπως ήταν και κατά άλλων ιικών στελεχών.

Το φάρμακο αυτό χρησιμοποιείται κυρίως για τα ευάλωτα άτομα, όπως τα άτομα που έχουν διαβήτη και καρδιοπάθειες.

«Τα ευάλωτα σημεία της Όμικρον στις τρεις ενώσεις, ήταν παρόμοια με αυτά του πρώιμου στελέχους (δηλαδή, οι τιμές IC50 για το remdesivir, το molnupiravir και το PF-07304814 που διέφεραν κατά παράγοντες 1,2, 0,8 και 0,7, αντίστοιχα)», ήταν το συμπέρασμα της έρευνας.

Παρόλα αυτά, δεν έχει γίνει ακόμα δοκιμή σε εργαστήριο ούτε σε ζώο, ούτε σε άνθρωπο και δεν γνωρίζουμε ακόμα με ακρίβεια αν όντως είναι αποτελεσματική και σε τι βαθμό έναντι της μετάλλαξης Όμικρον.

Πώς λειτουργεί η μολνουπιραβίρη

Τα χάπια αυτά έχουν την ικανότητα να επιβραδύνουν την ικανότητα του ιού SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid -19 να πολλαπλασιάζεται μέσα στο σώμα, όπως αναφέρει και ο ΕΜΑ. Αυτό συμβαίνει με την αύξηση του αριθμού των παραλλαγών του ιού στο γενετικό υλικό του ιού (γνωστό ως RNA) με ένα τρόπο που εξασθενεί την ικανότητά του ιού να πολλαπλασιαστεί. Mε απλά λόγια βάζει ένα...στοπ στην δράση του, όπως γράφει και το News4Health.gr.

Το φάρμακο αναπτύσσεται από την MSD (γνωστή ως Merk στο εξωτερικό) σε συνεργασία με την Ridgeback Biotherapeutics και όπως έχει αναφέρει το news4health.gr μαζί με τα χάπια της Pfizer αποδεικνύονται ότι είναι μεταξύ των πιο αποτελεσματικών φαρμάκων που έχουμε στη φαρέτρα μας έναντι της νόσου Covid -19.

«Η διαθεσιμότητα άλλων θεραπειών θα πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα για τους γιατρούς που επιθυμούν να συνταγογραφήσουν την μολνουπιραβίρη της MSD, είχε δηλώσει ο Cavazzoni, διευθυντής του Κέντρου Αξιολόγησης και Έρευνας Φαρμάκων του FDA, σε μια προσπάθειά του να δείξει ότι και τα φάρμακα παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της νόσου.

Θυμίζουμε ότι και οι δύο θεραπείες είχαν εγκριθεί στις ΗΠΑ. Η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό φαρμάκων άργησε αλλά ήρθε. Χθες 26/1, εγκρίθηκαν και τα χάπια της Pfizer.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.