Κοροναϊός: Συμπτώματα, μετάδοση, διάγνωση, μέτρα πρόληψης

Παναγιώτα Χαλκιά28 Φεβρουαρίου 2020

Το πρώτο κρούσμα κοροναϊού εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη. Μια 38χρονη γυναίκα, η οποία είχε ταξιδέψει στην Ιταλία πρόσφατα για να παρευρεθεί στη fashion week, βρέθηκε θετική στον ιό ενώ λίγες ώρες πριν θετική ήταν και η διάγνωση του παιδιού της. Η είδηση προκάλεσε πανικό στους πολίτες που έτρεξαν σε φαρμακεία και σούπερ μάρκετ για να προμηθευτούν είδη προστασίας (π.χ. αντισηπτικό, μάσκα) και φαγητού παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και του Δημάρχου της Πόλης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. 

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας, μιλώντας στο metrosport.gr, σχολίασε την υπάρχουσα κατάσταση τονίζοντας ότι: «Δεν χρειάζεται πανικός. Είναι μια μορφή γρίπης πιο εκτεταμένη. Όσοι έχουν έρθει σε επαφή με άτομα που είναι ύποπτα γιατί έχουν ταξιδέψει στις χώρες που έχουν προσβληθεί ή παρουσιάζουν συμπτώματα θα πρέπει να απευθύνονται στον ΕΟΔΥ και με τον κατάλληλο θεράποντα γιατρό θα διαπιστωθεί έχουν προσβληθεί από τον ιό ή όχι. Τα νοσοκομεία είναι έτοιμα. Δεν χρειάζεται πανικός. Υπάρχουν οδηγίες σε γιατρούς και νοσοκομεία».

Την άποψη του φαίνεται πως δεν συμμερίζονται πολλοί. Η ψυχραιμία απουσιάζει και η πεποίθηση ότι θα γίνουν τα χειρότερα επικρατεί. Ας γνωρίσουμε καλύτερα τον ιό αυτό, όμως.

Ποια είναι τα συμπτώματα του κοροναϊού; Υπάρχει κίνδυνος;

Τα συμπτώματα ποικίλλουν από ήπια έως και πολύ σοβαρά και είναι παρόμοια με αυτά του κοινού κρυολογήματος. Δηλαδή το άτομο μπορεί να έχει καταρροή, πονόλαιμο, πυρετός και βήμα. Ορισμένα άτομα μπορεί να παρουσιάσουν δυσκολία στην αναπνοή και πνευμονία. ΣΠΑΝΙΑ οδηγεί σε θάνατο.Οι ευπαθείς ομάδες είναι πιο ευάλωτες.

Πώς μεταδίδεται ο κοροναϊός;

Μπορεί να μεταδοθεί κυρίως μέσω της επαφής με ασθενή είτε από τους χώρους φροντίδας υγείας. Μεταδίδεται μέσω των σταγονιδίων που παράγει το άτομο που νοσεί όταν βήχει ή φτερνίζεται ή μέσω των σταγονιδίων από τη σίελο ή τη ρινική κοιλότητα.

Πώς γίνεται η διάγνωση του κοροναϊού;

Το εκάστοτε νοσοκομείο λαμβάνει δείγμα για έλεγχο από τη μύτη, το λαιμό και τους πνεύμονες. Συγκεκριμένα:

1. Θα χρησιμοποιήσει ένα ειδικό στυλό για να πάρει δείγμα από τη μύτη ή το λαιμό.

2. Θα ρίξει ένα αλατούχο διάλυμα στη μύτη και έπειτα θα το αφαιρέσει

3. Θα τοποθετήσει ένα βρογχοσκόπιο κάτω από το στόμα και στους πνεύμονες

4. Θα ζητήσει να βήξετε σε ένα ειδικό φλιτζάνι

5. Θα πάρει αίμα

Ο εν δυνάμει ασθενής θα πρέπει να φοράει μάσκα κατά τη διάρκεια του ραντεβού με τον ιατρό. Δεν διατρέχει κανένα απολύτως κίνδυνο. Το δείγμα πρέπει να ληφθεί μέσα στις τρεις έως τέσσερις ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και ιδανικά τις πρώτες 48 ώρες.

Η μάσκα είναι απαραίτητη;

Όχι. Τα άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα του ιού μπορούν να κάνουν χρήση της μάσκας καθώς και οι γιατροί που έρχονται σε επαφή μαζί τους ή με εν δυνάμει ασθενείς. ΔΕΝ θα πρέπει να γίνεται χρήση χειρουργικής μάσκας από πολίτες υγιείς, ως μέτρο προφύλαξης.

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε;

Για την προστασία του εαυτού σας χρειάζεται να ακολουθείτε τους κοινούς κανόνες υγιεινής. Δηλαδή,

1. Τακτικό πλύσιμο χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι.

2. Πλένουμε τα χέρια μας όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς ή όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα

3. Αποφεύγουμε να αγγίζουμε μύτη, στόμα και μάτια

4. Όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως τα χέρια μας

5. Πετάμε το χαρτομάντηλο σε κλειστό κάδο

6. Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος, όπως βήχα, πυρετό, καταρροή πονόλαιμο

7. Εάν παρουσιάσουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουν ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε στο σπίτι

8. Εάν παρουσιάσουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ενημερώνουμε το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια

9. Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς επιστήμονες για την πληροφόρηση μας.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.