Κωνσταντέλιας VS Φορτούνης: Ο νέος είναι ωραίος αλλά ο παλιός είναι αλλιώς

Κωστής Παναγιώτου14 Μαΐου 2023

Ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός (14/5, 20:00, Live στο Metropolis 95.5 και στο Metrosport.gr) διασταυρώνουν τα ξίφη τους στην τελευταία αγωνιστική των playoffs της Super League 1, με στόχο την κατάκτηση της τρίτης θέσης και την εξασφάλιση της συμμετοχής σε ευρωπαϊκό όμιλο, υπό προϋποθέσεις.

Οι "ερυθρόλευκοι" πηγαίνουν στην Τούμπα με μαξιλαράκι ασφαλείας, καθώς οι τρεις βαθμοί διαφορά από τον "δικέφαλο", τους δίνουν το δικαίωμα να παίξουν για δύο αποτελέσματα (νίκη ή ισοπαλία). Αντίθετα η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου θέλει μόνο νίκη για να ισοβαθμήσει με τους Πειραιώτες και να τους ξεπεράσει.

Στη φετινή πορεία των δύο ομάδων πολλοί έχουν ξεχωρίσει ανά καιρούς, αλλά δύο Έλληνες έχουν κάνει τη διαφορά, ο καθένας για τον δικό του λόγο. Από τη μία ο Γιάννης Κωνσταντέλιας έχει δώσει ουκ ολίγες αφορμές στους φίλους της ομάδας να αισιοδοξούν για το μέλλον και από την άλλη ο Κώστας Φορτούνης κατάφερε στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος να γίνει ο δεύτερος πιο επιδραστικός παίκτης του Ολυμπιακού στην επίθεση.

Η φρεσκάδα απέναντι στην ωριμότητα

Μπορεί να όνομα του "Ντέλια" να μην ήρθε φέτος στην επικαιρότητα του ΠΑΟΚ, αλλά τη φετινή σεζόν ο 20χρονος μεσοεπιθετικός μπήκε στο ρόστερ της πρώτης ομάδας, έχοντας βασικό ρόλο, και τα πρώτα δείγματα από την παρθενική εμφάνισή του είναι αν μην τι άλλο εντυπωσιακά.

Μπορεί η παραγωγικότητά του να μην εντυπωσιάζει, καθώς έχει 2 γκολ και 4 ασίστ σε 29 αναμετρήσεις (25 ως βασικός) στο πρωτάθλημα, όλα σε open play (δηλαδή σε κανονική ροή αγώνα), αλλά υπάρχουν άλλοι τομείς που η συνεισφορά του είναι άκρως σημαντική. Αρχικά, ο νεαρός άσος του ΠΑΟΚ είναι τρίτος σε δημιουργία μεγάλων ευκαιριών, έχοντας 5, ενώ παράλληλα είναι πρώτος στις χαμένες μεγάλες ευκαιρίες. Με μια επιφανή ανάγνωση το γεγονός ότι δεν τελειώνει τις μεγάλες ευκαιρίες θα μπορούσε να αποτελεί αγκάθι στη φετινή του εικόνα, αλλά αυτή η κατηγορία δείχνει ένα από τα κύρια προσόντα του, την ικανότητά του να βρίσκεται συχνά σε θέση εκτέλεσης, με αποτέλεσμα η αύξηση των τερμάτων του να είναι θέμα χρόνου.

Άλλωστε είναι τρίτος στις τελικές εντός της μεγάλης περιοχής, μετρώντας 31, ενώ στην πρώτη θέση είναι ο Νέλσον Ολιβέιρα με 49 και στη δεύτερη θέση ο Κάλεντ Νάρεϊ με 44. Επίσης, είναι τρίτος στις τελικές ανά αγώνα με 1.4, τέταρτος στις πάσες κλειδιά ανά αγώνα με 1.3 και πρώτος στις επιτυχημένες ντρίμπλες ανά αγώνα μαζί με τον Αντρίγια Ζίβκοβιτς, με 0.8 (46%).

Στο "ερυθρόλευκο" στρατόπεδο ο Φορτούνης αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο για τον Ολυμπιακό, καθώς ο 30χρονος μεσοεπιθετικός βρίσκεται στην ομάδα από το 2014, με τη σχέση των δύο πλευρών να έχει περάσει από χίλια κύματα. Οι αλλαγές προπονητών και οι πολλές μεταγραφές των Πειραιωτών δεν βοήθησαν τον Έλληνα άσο να βρει από την αρχή της σεζόν χώρο στο φετινό ρόστερ της ομάδας, αλλά στο δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος ο "Φορτού" έδειξε ξανά γιατί για χρόνια ήταν ο κορυφαίος Έλληνας παίκτης.

Ο 30χρονος κατάφερε σε διάστημα έξι μηνών να γίνει ο δεύτερος πιο επιδραστικός παίκτης των Πειραιωτών, έχοντας συμμετοχή σε 14 τέρματα της ομάδας του, με 4 γκολ και 10 ασίστ, ενώ μόνος πρώτος είναι ο Μπακαμπού με 20 γκολ+ασίστ. Τα δύο από τα τέσσερα τέρματά του είναι σε open play (δηλαδή σε κανονική ροή αγώνα), έχει και δύο γκολ από απευθείας εκτελέσεις φάουλ, ενώ οι μισές ασίστ (5) του είναι σε open play.

Επίσης, είναι δεύτερος στις πάσες κλειδιά ανά αγώνα με 1.6, δεύτερος στις επιτυχημένες ντρίμπλες ανά αγώνα με 0.8 (41%) και τέταρτος στις τελικές ανά αγώνα με 1.9.

Ανά αγώνα

Κωνσταντέλιας

Φορτούνης

Γκολ

2

4

Τελικές

1.4

1.9

Τελικές εντός εστίας

0.5

0.7

Τελικές εντός της μεγάλης περιοχής

31

17

Ενέργειες με τη μπάλα

34.3

44.5

Ντρίμπλες

0.8 (46%)

0.8 (41%)

Χαμένες μεγάλες ευκαιρίες

7

2

Ο Φορτούνης μπορεί να έχει περισσότερες τελικές ανά 90λεπτο, αλλά ο Κωνσταντέλιας βρίσκεται πιο συχνά σε θέση εκτέλεσης εντός της μεγάλη περιοχής, με τον μεσοεπιθετικό του Ολυμπιακού να έχει 28 τελικές εκτός μεγάλης περιοχής, σε αντίθεση με τον άσο του ΠΑΟΚ που έχει μόλις 9.

Ανά αγώνα

Κωνσταντέλιας

Φορτούνης

Ασίστ

4

10

Επιτυχημένες πάσες

17.5 (79%)

24.5 (80%)

Πάσες-Κλειδιά

1.3

1.6

Πάσες στην επίθεση

13.7 (74%)

18.1 (70%)

Δημιουργία μεγάλων ευκαιριών

5

8

Παρότι και των δύο η φυσική θέση είναι πίσω από τον επιθετικό, πολλές φορές χρησιμοποιούνται στα πλάγια, ώστε να συγκλίνουν και να βρίσκονται πιο συχνά σε θέση εκτέλεσης ή να πασάρουν υπό καλύτερες προϋποθέσεις, αυξάνοντας τις πιθανότητες για γκολ.

Τόσο ο Κωνσταντέλιας, όσο και ο Φορτούνης έχουν κομβικό ρόλο στην επιθετική ανάπτυξη των ομάδων τους. Θα μπορέσουν στο αποψινό ντέρμπι να αποτελέσουν το σημείο κλειδί για τη νίκη; Οι απαντήσεις θα δοθούν στον αγωνιστικό χώρο.

Data: SofaScore

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.