Κομίνχες: «Γι’ αυτό έφυγα από τον ΠΑΟΚ, περήφανος που έζησα την ατμόσφαιρα της Τούμπας»

Πέτρος Χαριζακλής13 Φεβρουαρίου 2022

Συνέντευξη στον Πέτρο Χαριζακλή

Γεννημένος το καλοκαίρι του 1975 στη Λίμα του Περού, έπαιξε από μικρός ποδόσφαιρο. Όπως πολλοί Λατίνοι, ήθελε να δοκιμάσει την τύχη του στην Ευρώπη. Κι αυτό έγινε πολύ νωρίς. Μόλις στα 22 του χρόνια, ο Πάολο Κομίνχες, πήρε μεταγραφή στην Ελλάδα και στον ΠΑΟΚ για ένα ποσό κοντά στις 300.000 δραχμές. Εγινε ίσως η ακριβότερη μεταγραφή επί εποχής Μπατατούδη αλλά δεν μακροημέρευσε στον Δικέφαλο.

Το Metrosport.gr τον εντόπισε στην πατρίδα του, τη Λίμα, και μας μίλησε με μεγάλη χαρά για το παρόν αλλά και το παρελθόν. Ο Κομίνχες είναι προπονητής στη δεύτερη κατηγορία του Περού, θυμήθηκε την περιοδεία στην Ισπανία με το τέλος της καριέρας του για να παρακολουθήσει προπονήσεις ενώ τόνισε πως έχει σπουδαίες αναμνήσεις από τον ΠΑΟΚ. Ο Περουβιανός μίλησε για τον ενάμιση χρόνο που έπαιξε στον Δικέφαλο του Βορρά, τον λόγο που δεν έμεινε άλλο στη Θεσσαλονίκη, χαρακτήρισε τον Αγγελο Αναστασιάδη τον καλύτερο προπονητή που είχε και την Τούμπα την καλύτερη ατμόσφαιρα που έχει ζήσει.


-Γεια σου Πάολο. Τι κάνεις; Πως είναι τα πράγματα στο Περού με τον κορωνοϊό;

«Καλά είμαι. Υπάρχουν προβλήματα εδώ στο Περού, υπάρχει ακόμη ο ιός, αρρωσταίνει κόσμος, αλλά βελτιώνονται η κατάσταση γιατί έχουμε πολλούς εμβολιασμένους».



-Με τι ασχολείσαι αυτό το διάστημα;

«Είμαι προπονητής σε μια ομάδα στη δεύτερη κατηγορία, στην Ουνιόν Χουάνκο. Οργανωνόμαστε για τη νέα χρονιά».



-Είναι αλήθεια πως μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής σου καριέρας, βρέθηκες στην Ευρώπη και έβλεπες προπονήσεις μεγάλων ομάδων;

«Ναι ισχύει. Πήγα στην Ισπανία, στις προπονήσεις του Γκουαρδιόλα στη Μπαρτσελόνα, στη Ρεάλ του Μουρίνιο. Επίσης, πήγα στις προπονήσεις των Βιγιαρεάλ, Βαλένθια, Ατλέτικο Μαδρίτης, Ράγιο Βαγιεκάνο, Εσπανιόλ και Μάλαγα. Καθόμουν μια εβδομάδα σε κάθε ομάδα για να δω τις προπονήσεις και έβλεπα και παιχνίδια. Μου πήρε περίπου δύο μήνες. Εμαθα πολλά. Με κάποιος προπονητές μίλησα, με κάποιους όχι γιατί δεν είχαν χρόνο».



-Γιατί το έκανες αυτό; Τι σου έδωσε για την προπονητική σου καριέρα;

«Ηθελα να δω πως δουλεύουν στην Ευρώπη, βέβαια η καλύτερη εμπειρία είναι να είσαι προπονητής σε μια ομάδα, να κάνεις λάθη και να μαθαίνεις. Ωστόσο και το να παρακολουθείς τους κορυφαίους, σου δίνει πράγματα».



-Ενας ποδοσφαιριστής σου στην Ουνιόν (σ.σ. Ρολάντο Ντίας) ήρθε πριν μερικές εβδομάδες στον Πανσερραϊκό. Σε ρώτησε για την Ελλάδα πριν γίνει η μεταγραφή;

«Τον είχα στην Ουνιόν Γκουαράλ, ήταν ο επιθετικός της ομάδας, τον ήθελα στην νέα μου ομάδα, αλλά είχε την πρόταση από την Ελλάδα, από τον Πανσερραϊκό. Ηθελε να μάθει μια άλλη κουλτούρα, ένα άλλο στυλ ποδοσφαίρου και να κάνει το βήμα στην Ευρώπη. Περιμένω πως θα τα πάει καλά και μπορεί να πάρει μεταγραφή σε άλλο πρωτάθλημα ή στην πρώτη κατηγορία της Ελλάδας».



-Πιστεύεις πως το Περού έχει ταλαντούχους παίκτες για να στείλει στην Ελλάδα;

«Εχουμε, χωρίς αμφιβολία. Πρέπει κάποιος να έρθει να τους δει και μετά θα έρθουν κι άλλοι».



«Στην Τούμπα η καλύτερη ατμόσφαιρα της καριέρας μου»




-Τι αναμνήσεις έχεις από τον ΠΑΟΚ;

«Εχω σπουδαίες αναμνήσεις, υπάρχουν πράγματα που δεν πιστεύω ότι τα έχω ζήσει. Οσο μεγαλώνω τα καταλαβαίνω, τότε ήμουν πολύ νέος. Με υποδέχθηκε ο κόσμος πολύ καλά, μου συμπεριφέρθηκαν πολύ καλά. Συνέβαιναν πράγματα που δεν καταλάβαινα πολύ καλά. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα, με πήραν και μου είπαν να έρθω να παίξω στον ΠΑΟΚ που έπαιζε στην Ευρώπη, δεν υπήρχε το ίντερνετ τότε, ήξερα την Ελλάδα από την ιστορία. Ο Αγγελος Αναστασιάδης ήταν προπονητής, ήταν διαφορετική προπόνηση από αυτή που είχα συνηθίσει, όλα ήταν διαφορετικά, το φαγητό, τα ρούχα, το κλίμα, δεν ήταν εύκολο για μένα να προσαρμοστώ».

-Από την Τούμπα τι θυμάσαι;

«Τον κόσμο της, μια τρέλα, είχαμε τους πυρσούς στους αγώνες και γινόταν μια φανταστική ατμόσφαιρα, η καλύτερη της καριέρας μου».

-Γνωρίζεις πως ήσουν μία από τις πιο ακριβές μεταγραφές στην εποχή του Μπατατούδη;

«Όχι δεν το ήξερα».

-Τι θυμάσαι από τον τότε μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ;

«Μου συμπεριφέρθηκε πολύ καλά, πάντα ήταν με το χαμόγελο, δεν έλεγε πολλά. Εμένα ό,τι μου προσέφερε, μου το έδωσε σε χρήματα».


-Τι έφταιξε και δεν έμεινες παραπάνω στη Θεσσαλονίκη;

«Τερματίσαμε πολύ καλά στην πρώτη χρονιά αλλά στην προετοιμασία της δεύτερης χρονιάς άλλαξε ο προπονητής και ήρθε Μπλαχίν. Είχαμε συνηθίσει με τον Αγγελο, μετά από 2-3 μήνες γύρισε, αλλά η ομάδα είχε αλλάξει γιατί μας είχε αλλάξει τον τρόπο προπόνησης. Δεν αισθανόμασταν καλά, γιατί είχε φτάσει Δεκέμβριος. Ο ΠΑΟΚ ήθελε να φέρει τον Βαλένσια και μου πρότειναν να πάω κάπου δανεικός. Είπα πως δεν ήταν δίκαιο, δεν ήθελα να φύγω, αλλά τελικά αναγκάστηκα γιατί δεν ήθελα να μείνω κάπου που δεν με ήθελαν. Επειτα πήγα έξι μήνες στον ΟΦΗ και μετά έμεινα ελεύθερος. Ο ΟΦΗ είναι η μοναδική ομάδα στην καριέρα μου που δεν κατάφερα να σκοράρω. Στη συνέχεια έσπασα το συμβόλαιό μου με τον ΠΑΟΚ».

-Οσο ήσουν στον ΠΑΟΚ, υπήρξε πρόταση να πας σε άλλη ευρωπαϊκή ομάδα;

«Ναι με ήθελε μια γαλλική ομάδα, αλλά δεν με άφησε ο ΠΑΟΚ να πάω».

-Τι γνώμη έχεις για τον Αγγελο Αναστασιάδη που είχες προπονητή εκείνα τα δύο χρόνια;

«Είναι ο προπονητής που μου έμαθε τα περισσότερα πράγματα. Ήταν από τους καλύτερους προπονητές που είχα».


-Γνωρίζεις πως ο Ζαγοράκης που είχες συμπαίκτες έγινε πρόεδρος στον ΠΑΟΚ και πρόεδρος της ΕΠΟ;

«Το πρώτο το ήξερα, το δεύτερο όχι. Δεν το ήξερα, με εξέπληξε. Ξέρω πως και ο Βρύζας ήταν τεχνικός διευθυντής και πρόεδρος της ομάδας».

-Είναι αλήθεια πως είχες παρατσούκλι «Κόνδορας». Πως βγήκε αυτό;

«Ενας δημοσιογράφος από τη Θεσσαλονίκη μου το έβγαλε, δεν ξέρω πως. Ισως επειδή είναι ζώο που υπάρχει στο Περού και είμαι Περουβιανός».

-Παρακολουθείς τον ΠΑΟΚ;

«Τώρα τελευταία όχι. Μαθαίνω όμως τα νέα της ομάδας, μιλάω με τον Πέρσι Ολιβάρες, δεν ξέρω τι κάνει αυτή τη στιγμή ο ΠΑΟΚ».


-Σου αρέσει κάποιος παίκτης;

«Δεν θέλω να πω ψέματα, δεν ξέρω τα ονόματα. Πιο γενικά το βλέπω, όχι τα παιχνίδια».

-Ποιος πιστεύεις πως ήταν καλύτερος Περουβιανός που πέρασε από τον ΠΑΟΚ; Εσύ, ο Ολιβάρες ή ο Σαμπράνο;

«Ο Ολιβάρες ξεκάθαρα. Επαιξε πολύ καλά, είχε πολλή εμπειρία. Ημουν μάρτυρας των εξαιρετικών του εμφανίσεων. Για τον Σαμπράνο, δεν ξέρω, δεν είδα τα παιχνίδια του».

-Τι σημαίνει για σένα η Ελλάδα, μιας εκτός του ΠΑΟΚ έχεις αγωνιστεί και σε ΟΦΗ και Παναχαϊκή.

«H Eλλάδα είναι μια ωραία ανάμνηση για μένα, ήταν ευκαιρία να να γνωρίσω την Ευρώπη, ήταν ξεχωριστή εμπειρία, ήμουν πολύ μικρός. Το να πετύχεις 11 γκολ σε μερικούς μήνες χωρίς να έχεις βγει από τη χώρα, είναι πολύ δύσκολο και σημαντικό, είμαι πολύ περήφανος για όσα έζησα και στον ΠΑΟΚ και στην Ελλάδα».

-Εχεις επιστρέψει ποτέ στην Ελλάδα μετά την αποχώρησή σου;

«Όχι ποτέ, αλλά θέλω να το κάνω».


-Τι μήνυμα θέλεις να αφήσεις στον κόσμο του ΠΑΟΚ;

«Να συνεχίσουν να αγαπάνε την ομάδα, ο κόσμος του ΠΑΟΚ είναι διαφορετικός. Είμαι περήφανος που έχω ζήσει αυτή την τρέλα, αυτή την ατμόσφαιρα, αυτή την ανιδιοτελή αγάπη για την ομάδα».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.