Κιουμής: «Το lockdown απέτυχε, δεν πετά σαν μύγα ο ιός στους δρόμους»

Metrosport Team14 Μαρτίου 2021

Για την πορεία του κορωνοϊού, τις πιθανότητες ανοίγματος του λιανεμπορίου και τη χρήση μάσκας μίλησε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ, Ιωάννης Κιουμής, στο Metropolis 95.5 και στην εκπομπή «Weekend με τον Γρηγόρη Κόκκινο»

Αναλυτικά όσα είπε:

Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου: «Εφικτό είναι αλλά θα δημιουργηθεί μια παράδοξη αίσθηση στον κόσμο ότι κλείσαμε με λιγότερα και ανοίξαμε με περισσότερα κρούσματα. Αυτό είναι το πρόβλημα αυτή τη στιγμή και θα είναι και επικοινωνιακό το πρόβλημα καθώς οι υπεύθυνοι θα κληθούν να απολογηθούν για αυτό. Θα έπρεπε να είχαμε ανοίξει το λιανεμπόριο κάτω από συγκεκριμένους κανόνες νωρίτερα. Αυτό δεν έγινε και τώρα τα πράγματα ωθούνται στο να γίνει καθώς φτάσαμε σε οικονομικό αδιέξοδο. Το μέχρι σήμερα lockdown έχει αποτύχει και το μόνο που κατάφερε ήταν να κλείσει την οικονομική ζωή».

Για την κατάσταση στο Παπανικολάου: «Το Παπανικολάου έχει αρχίσει να πιέζεται. Υπάρχει σαφέστατη επιβάρυνση. Άνοιξε και μια επιπλέον πτέρυγα ώστε να ανταπεξέλθει. Περνάμε σε μια φάση που η πίεση στο σύστημα γίνεται ορατή».

Για το λόγο που δεν είναι κάποιος λοιμωξιολόγους από τη Θεσσαλονίκη: «Αυτό το ερώτημα θα πρέπει να το απαντήσουν οι αρμόδιοι. Είναι μια επιτροπή με 32 μέλη ξέρετε πολύ καλά δεν μπορεί να προχωρά εύκολα στη λήψη αποφάσεων. Όσα περισσότερα μέλη, τόσο πιο δύσκολα παίρνονται οι αποφάσεις. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα ευέλικτο σχήμα που θα λαμβάνει αποφάσεις εύκολα και θα βρίσκεται σε επαφή με τις ανάγκες της κοινωνίας».

Για τη χρήση της μάσκας: «Αν υπάρχει συνωστισμός θα πρέπει να φοράμε τη μάσκα με το σωστό τρόπο. Αν τώρα κάποιος περπατά στο δρόμο μόνος του σαφέστατα  δεν έχει λόγο να φορά τη μάσκα. Δεν πετά σαν μύγα ο ιός στους δρόμους. Η μάσκα πρέπει να φοριέται εκεί που πρέπει και με το σωστό τρόπο».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.