Κερμανίδης: «Να περάσει η μπόρα και μετά να ξεκινήσουμε»

Metrosport Team27 Ιανουαρίου 2021

Μακρά είναι η πορεία του Παναγιώτη Κερμανίδη στα γήπεδα συνδεδεμένη με πολλές επιτυχίες. Αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ για οχτώ χρόνια κατακτώντας το κύπελλο το 1974 και το Πρωτάθλημα το 1976, παραμένοντας μέχρι σήμερα στην πρώτη δεκάδα των κορυφαίων σκόρερ του δικεφάλου του Βορρά όλων των εποχών. Αξέχαστα χαρακτήρισε τα οχτώ χρόνια στον ΠΑΟΚ ενώ είχε επιτυχίες και τα επόμενα χρόνια, παίζοντας με τον Μακεδονικό σε Β’ και Α’ Εθνική και στην Νάουσα σε Γ’ και Β’ Εθνική. Ακολούθησε προπονητική καριέρα σε ομάδες Γ’ και Β’ Εθνικής, ώσπου τον Νοέμβριο του 2000 ίδρυσε την ακαδημία Μπέμπηδες με πρόεδρο την γυναίκα του Μαρία.

Οι επιτυχίες και στον παιδικό αθλητισμό είναι πολλές, καθώς οι Μπέμπηδες διακρίθηκαν ιδιαίτερα στα Πρωταθλήματα της Ενωσης ενώ και πολλοί παίκτες έκαναν το άλμα στην καριέρα τους. Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται σε παύση εδώ και τρεις μήνες λόγω του κορωνοιού και ο Παναγιώτης Κερμανίδης για αυτή την κατάσταση που βιώνουμε επισήμανε: «Δυσάρεστο είναι ότι είμαστε κλειστά τόσους μήνες. Είναι κάτι πρωτόγνωρο καθώς ποτέ για τόσο διάστημα δεν είχαν διακοπεί οι δραστηριότητες μας. Δεν είναι ότι καλύτερο για όλους μας, τους προπονητές και τα παιδιά. Από την άλλη δεν θέλουμε να πάθουμε ότι και τον Μάρτιο όπου κλείσαμε, ανοίξαμε και ξανακλείσαμε.

 Να έχουμε την υγεία μας και να ανοίξουμε μια καλή και να μην ξανακλείσουμε. Να μην γίνουν βιαστικές ενέργειες. Να περάσει αυτή η μπόρα και να γίνει μια νέα προσπάθεια από την αρχή».  

Εχετε επαφή με τα παιδιά; «Εχουμε επαφή. Αρκετά παιδιά κάνουν ατομικές προπονήσεις. Οσα ενδιαφέρονται και θέλουν, βρίσκουν τον τρόπο για να προπονηθούν».  

▶ «Δύσκολη η επανεκκίνηση»  

Αγνωστο παραμένει πότε θα επανέλθουν τα παιδιά στις προπονήσεις λόγω του κορωνοιού, έχοντας ήδη συμπληρώσει τρεις μήνες χωρίς ομαδικές αθλητικές προπονήσεις. Για το θέμα ο Παναγιώτης Κερμανίδης αναφέρει: «Ερωτηματικό είναι πόσα παιδιά θα έχουν την διάθεση συνεχίσουν. Μπορεί να οδηγηθούν σε άλλα ενδιαφέροντα και να μην θέλουν να συνεχίσουν. Η επανεκκίνηση θα είναι δύσκολη. Είμαι περίεργος να δω όταν θα επανέλθουμε αν όλα τα παιδιά θα θέλουν να συνεχίσουν να παίζουν μπάλα».  

▶ «Να σταματήσει η ξενομανία»

Στην ερώτηση αν υπάρχουν ταλέντα ο Παναγιώτης Κερμανίδης τόνισε: «Το δείχνει περίτρανα ο ΠΑΟΚ. Ο Ελληνας ταλαντούχος ποδοσφαιριστής είναι όλα τα λεφτά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Να σταματήσει η ξενομανία. Να βασιζόμαστε στα ταλέντα και τα προωθούμε. Μόνο έτσι θα φτιάξουμε το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα».  

Για το έργο που γίνεται στους Μπέμπηδες τι έχετε να πείτε;  

«Παιδιά δικά μας παίζουν στο εξωτερικό, στην Ρουμανία, στην Ιταλία, στην Τσεχία, στην Ολλανδία αλλά και στην σούπερ λιγκ, ενώ ο Βαγγέλης Παυλίδης αγωνίζεται στην Εθνική. Μέσα από την δουλειά και την προσπάθεια των παιδιών και των προπονητών μας που κάνουν φοβερή δουλειά, έρχονται αυτά τα αποτελέσματα. 

Όταν ξεκινήσαμε θέλαμε μέσα από την δουλειά να παράγουμε παίκτες. Δεν θέλαμε να είναι παιδική χαρά. Αφού το κάναμε, θέλαμε να το κάνουμε σοβαρά και να βγάζουμε παίκτες και από την πλευρά μου θέλω να βοηθήσω τα παιδιά με την εμπειρία μου και να προωθούνται σε επαγγελματικούς συλλόγους. Ακόμη και τώρα πολλά παιδιά τα ζητάνε για συλλόγους Κ19 της σούπερ λιγκ. 

Περίμενα ότι μέσα από την δουλειά θα έρθουν οι επιτυχίες για την ακαδημία αλλά όχι ότι θα είχαμε αυτή την εξέλιξη. Ηταν κάτι που ήρθε από μόνο του».  

Για ένα ανεκπλήρωτο όνειρο που έχει επισήμανε: «Εδώ και είκοσι χρόνια είμαστε στον ίδιο χώρο, αλλά αυτό που θα ήθελα ήταν η ακαδημία να έχει την δική της έδρα, ένα δικό της αθλητικό κέντρο, με το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερα πράγματα»

Metrosport

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.